Η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο δεν εξέπληξε όλους όσοι τονίζουν από την αρχή ότι η διερεύνηση ως προς τυχόν ευθύνες δεν αποτελεί το πρόβλημα των κομμάτων, αλλά ότι βασικός στόχος είναι ο πρωθυπουργός και ένα αντιπολιτευτικό σόου σε υψηλούς τόνους με ύβρεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έδειξαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός στον φυσικό δικαστή άλλαξε τα δεδομένα και τα σχέδιά τους. Διότι είναι άτοπο να υποστηρίζει κανείς πως δεν θα διερευνηθεί η υπόθεση από ένα όργανο στο οποίο μετέχουν με κλήρωση τρεις ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί-μέλη του Αρείου Πάγου και δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί δεν θα εκτελέσουν το έργο που τους ανατίθεται, αμφισβητώντας ουσιαστικά τον ρόλο της Δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο διενεργεί ανάκριση, καλεί μάρτυρες και φυσικά έχει τη δυνατότητα να ζητήσει. Ο ανακριτής θα ερευνήσει την υπόθεση και δύναται να ζητήσει από τη Βουλή να διευρύνει το πεδίο της έρευνας που αφορά τον πρώην υπουργό.

Με απλά λόγια, το Δικαστικό Συμβούλιο πριν αποφανθεί αν θα παραπέμψει ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό θα διερευνήσει σε βάθος με βάση και τη δικογραφία των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών. Οπότε ποιος είναι ο λόγος που μιλάνε για συγκάλυψη στην αντιπολίτευση όπως έκαναν και με την περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου;

Οπως φαίνεται, ο λόγος είναι ότι δεν θα υπάρξει η δυνατότητα να δοθεί ένα σχετικό σόου στη Βουλή με διαρροές και δημιουργία εντυπώσεων. Και κυρίως ότι δεν θα δοθεί η ευκαιρία να στοχεύσουν στον πρωθυπουργό, που χθες στη συζήτηση ήταν το αντικείμενο και των ακραίων χαρακτηρισμών.

Νίκος Ανδρουλάκης, Σωκράτης Φάμελλος και λοιποί αρχηγοί έστρεψαν τα πυρά τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για τα πάντα. Θυμήθηκαν τα περί συγκάλυψης και τα περί μπαζώματος –θεωρίες που έχουν καταρριφθεί– μέχρι και για «πρωθυπουργό της διαπλοκής» έκαναν λόγο συμπεριλαμβάνοντας και την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υψηλοί και σε ορισμένες περιπτώσεις ακραίοι τόνοι με αναφορές σε θέματα που συνεχώς αναπαράγουν αναφορικά με τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Μια ακόμα προσπάθεια εργαλειοποίησης, με στόχο να φθαρεί η κυβέρνηση και κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»