Φορώντας γραβάτα στις 22 Ιουνίου του 2018 ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο, με τον Πάνο Καμμένο δίπλα του, είχε προαναγγείλει το τέλος των μνημονίων ενόψει της ημερολογιακής λήξης του τρίτου μνημονίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε φέρει στη χώρα μετά το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.
Σχεδόν δύο μήνες μετά επέλεγε την Ιθάκη για ένα διάγγελμα με αφορμή τη λήξη των μνημονίων στις 18 Αυγούστου του 2018 λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της. Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας». Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σίγουρα δεν είναι όπως επιχειρεί να τα εμφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και τη χρεοκοπία στις 21 Αυγούστου 2018», συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει ένα rebranding στο οποίο περιλαμβάνεται και η συζήτηση για τα πρακτικά της 6ης Ιουλίου του 2015, της έκτακτης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που ακολούθησε του δημοψηφίσματος και της μετατροπής του «Όχι» σε «Ναι».
Ναι, τα μνημόνια τελείωσαν στις 18 Αυγούστου του 2018. Μόνο που αυτή η λήξη ήταν ημερολογιακή και κατέστη εφικτή μέσα από μια απίστευτη φορολογική αφαίμαξη στο πλαίσιο της υλοποίησης των δεσμεύσεων για πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%, που τελικά έφτασαν να γίνουν υπερπλεονάσματα στεγνώνοντας πολίτες και αγορά και δημιουργώντας συνθήκες απίστευτης οικονομικής ένδειας.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις 22 Ιουνίου 2018 από το Ζάππειο φορώντας τη γραβάτα για να δείξει ότι τελειώνουν τα μνημόνια –είχε πει ότι θα βάλει γραβάτα όταν η χώρα θα… απελευθερωθεί– τόνιζε ότι μετά την έξοδο η μεταμνημονιακή εποπτεία, είπε, «δεν θα έχει διαφορά από εκείνη σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα». Είχε προσθέσει όμως ότι δεν θα έχει διαφορά «εκτός από αναφορές τέσσερις φορές κάθε χρόνο τα δύο πρώτα χρόνια και δύο φορές κάθε χρόνο τα επόμενα δύο χρόνια». Δηλαδή;
Δηλαδή, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, μιλώντας στη Βουλή πριν δέκα ημέρες περίπου, η χώρα δεν βγήκε από το μνημόνιο το 2018». Όπως εξήγησε «η χώρα βγήκε τον Αύγουστο του 2022 από την ενισχυμένη εποπτεία, μετά από 13 αξιολογήσεις». Και κατέληξε: «Είχατε αφήσει μια αξιολόγηση, τη δεύτερη, αν θυμάμαι καλά, στην οποία ήταν όλα κόκκινα. Και δεν μπορούσαμε να κλείσουμε ούτε τον προϋπολογισμό του 2019 ούτε του 2020. Εξι μήνες».
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»