Τα πουλερικά, τα αυγά και η ζάχαρη, η «αγία τριάδα» γεωργικών προϊόντων για τη Γαλλία, αναμετράται στις Βρυξέλλες με την «ευαισθησία» της ΕΕ έναντι ενός λαού που υφίσταται τη δοκιμασία του πόλεμου. Στην έκτακτη σύνοδο που προκλήθηκε λόγω της αντίθεσης του Βίκτορ Ορμπαν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος περιέχει βοήθεια 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, ενδέχεται να επιβληθούν ποσοστώσεις και δασμοί στις εισαγωγές αυτών των προϊόντων από την Ουκρανία.

Στην ουσία, η ΕΕ υπό την πίεση του Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να εκτονώσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, «αντιγράφει» το εμπάργκο της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας! Επιπλέον με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ για την πράσινη ανάπτυξη, οι αγρότες δεν θα υποχρεωθούν να διαθέσουν το 4% των καλλιεργήσιμων εκτάσεών τους για να συνεχίσουν να λαμβάνουν όλες τις άμεσες ενισχύσεις.

Προφανώς είναι αναγκαίες οι παρεκκλίσεις λόγω της παράτασης του πολέμου, αλλά ήδη η ΕΕ (οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι) διαθέτει το 1/3 του προϋπολογισμού της, ήτοι 400 δισ. ευρώ μέσα σε επτά χρόνια, για την ενίσχυση των αγροτών. Σημειωτέον ότι, από το 2013 έως το 2022, το μέσο εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε κατά 56%, πολύ περισσότερο από τον πληθωρισμό άλλων κατηγοριών.