Το πράσινο φως της Ευρώπης για τα μέτρα ανάσχεσης της έκρηξης των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα έχει η Ελλάδα, καθώς, όπως εξήγησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, τηρούνται οι δύο προϋποθέσεις της προσωρινότητας και των εκτάκτων ανάγκων που το επιβάλλουν.
«Έχουμε το πράσινο φως, υπό την προϋπόθεση ότι το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, και είναι για τρεις μήνες, και ότι εξηγείται από τις έκτακτες συνθήκες. Αυτές οι δύο "προϋποθέσεις", νομιμοποιούν την αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και μόνο για τους τρεις μήνες προκειμένου να ελεγχθεί το φαινόμενο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι Βρυξέλλες καταλαβαίνουν ότι τα μηνύματα που πρέπει να στέλνονται από κάθε κράτος-μέλος είναι με παραλήπτες τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους που πληροφορούνται από τους διακινητές», είπε χαρακτηρισιτκά στην ΕΡΤ.
Η ίδια συμπλήρωσε πως οι Βρυξέλλες πάντα μπορούν να παρέμβουν «και αυτό διότι υπάρχει η οικονομική βοήθεια και προς τις τρίτες χώρες και προς τα κράτη μέλη». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι οι Βρυξέλλες σταθμίζουν πάντα τα διμερή και πολυμερή συμφέροντα του Κολεγίου των Επιτρόπων και της Επιτροπής σε σχέση με τα κράτη μέλη και σε σχέση με τις τρίτες χώρες. «Γι’ αυτό και εμείς διαμαρτυρόμαστε, ας πούμε, πάντοτε, για τη μη ιδιαίτερα σκληρή στάση των Βρυξελλών προς την Τουρκία, η οποία έχει αναθεωρητική πολιτική».
Υπενθυμίζεται ότι τα κυβερνητικά μέτρα για το μεταναστευτικό αφορούν στην αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τη δημιουργία δύο μόνιμων κλειστών δομών στην Κρήτη και τη συνεργασία των ελληνικών αρχών (Πολεμικό Ναυτικό, Λιμενικό) με τις αντίστοιχες λιβυκές ούτως ώστε να αποτρέπονται οι βάρκες με τους λαθρομετανάστες πριν αναχωρήσουν από τις ακτές της Λιβύης ή εάν έχουν αναχωρήσει να γυρίζουν πίσω πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί νέα δίοδος παράνομης εισόδου στη χώρα και στην Ευρώπη. Όπως στον Έβρο το 2020, έτσι και τώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τους σταματήσουμε. Λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα με σκοπό η δίοδος από τη βόρεια Αφρική να κλείσει. Και στο πλαίσιο αυτό καλούμε τη Λιβύη σε συνεργασία, άλλωστε η σχέση της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένωση περνάει μέσα από την Ελλάδα. Η στάση μας είναι αυστηρή, αλλά απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη. Ξέρω ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται αναστάτωση και αγωνία. Τη συμμερίζομαι. Δεν κρύβομαι πίσω από αριθμούς ή δηλώσεις. Η πίεση είναι υπαρκτή, και η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι».