blue horizon (ο) – 1. τόπος εγκλήματος, «ο δολοφόνος γυρίζει πάντα στον blue horizon», 2. επικίνδυνη περιοχή, «ο Γιώργος ήθελε οπωσδήποτε να κάνει αυτό το ταξίδι στο Σουδάν, παρότι μιλάμε για μια από τις πιο blue horizon του πλανήτη», 3. επιβεβαιώση θλιβερής κατάστασης, «για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, αυτό ήταν το blue horizon για να σταματήσουν να υποκρίνονται».

Το έγκλημα στον καταπέλτη του «Blue Horizon» είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει σε μια κοινωνία στην οποία κυριαρχούν η ασυδοσία και η παντελής έλλειψη ουσιαστικής αστυνόμευσης και επιβολής των κανόνων. Οταν ο καθένας μπορεί να φερθεί όπως γουστάρει χωρίς καμία απολύτως συνέπεια (ή με συνέπειες ελάχιστες σε σχέση με τη βαρύτητα της πράξης του), κάποιοι αργά ή γρήγορα θα πετάξουν κι έναν άνθρωπο στη θάλασσα επειδή άργησε να μπει στο πλοίο με την ίδια άνεση με την οποία θα κατέβουν από το αυτοκίνητο να πλακώσουν στο ξύλο εκείνον που θα τους κάνει παρατήρηση επειδή πάνε ανάποδα σε μονόδρομο ή θα απειλήσουν τον αστυνομικό που τους λέει να χαμηλώσουν τη μουσική που δεν αφήνει τη γειτονιά να κοιμηθεί. Καμία έκπληξη δεν δικαιολογείται. Κι όποιος θέλει να κάνει κάτι ωφέλιμο, αντί για εκδηλώσεις συντριβής και μελό λογύδρια για την «απανθρωπιά» (λες και υπάρχει άλλο ον με τέτοιες συμπεριφορές), καλά θα κάνει να απαιτήσει επιβολή των νόμων. Και φυσικά κάμερες παντού.

Αποκαλύφθηκαν

Για άλλη μια φορά ένα έγκλημα, όπως το χθεσινό στον Πειραιά, αποκαλύπτεται χάρη σε μια κάμερα που υπήρχε σε δημόσιο χώρο. Επίσης, για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε τι ακριβώς φοβούνται αλλά και ποιους στην πραγματικότητα υπερασπίζονται όλοι εκείνοι που δεν θέλουν ούτε να ακούν για τις κάμερες σε δημόσιους χώρους.

Καλύτερα που δεν ήταν εκεί

«Υπήρχε άνθρωπος του Λιμενικού», δήλωσε ο υπουργός Βαρβιτσιώτης και είμαι σίγουρος ότι λέει την αλήθεια. Σε κοτζάμ λιμάνι όλο και κάποιος από το Λιμενικό θα υπήρχε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχε εκεί όπου ήταν απαραίτητος. Κι αυτό είναι μάλλον προτιμότερο από το να υπήρχε και να αδιαφόρησαν οι τραμπούκοι του «Βlue Horizon» για την παρουσία του.

Προπαγάνδα

«Δεν είδαμε ούτε ένα καναντέρ στην Πάρνηθα», δήλωσε η συντρόφισσα Τζάκρη και όταν ο δημοσιογράφος τής είπε «μα τα είδαμε με τα μάτια μας», εκείνη αποκρίθηκε «εγώ το βάζω στο τραπέζι κι ας απαντήσουν οι αρμόδιοι», ολοκληρώνοντας έτσι το ταχύρυθμο σεμινάριο στην προπαγάνδα τού «πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει».