μπέος (ο): 1. λαϊκιστής «όσο περνούν οι μέρες καταλαβαίνω ότι ο Στέφανος ο Κασσελάκης είναι πιο μπέος και από τον Τσίπρα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο καταλληλότερος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» 2. αυτός που θέλει να βρίσκεται πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντος «είναι τόσο μπέος που έχει βάλει μια κάμερα να τον ακολουθεί παντού» 3. αυτός που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια δυσάρεστη κατάσταση «βρε μπέο, ακόμα και στις κηδείες φλερτάρεις τις χήρες;» 

Ο δήμαρχος Βόλου έχει μετατρέψει μια καταστροφή στο προσωπικό του ριάλιτι. Εδώ και μέρες, συνδέοντας την υποχρέωσή του για προσφορά με την επιθυμία του για προβολή, ποστάρει βίντεο με πρωταγωνιστή τον εαυτό του στον ρόλο του συμβούλου, του εμψυχωτή και (ανεβασμένος στον κουβά μιας μπουλντόζας) του τελάλη που ενημερώνει ότι «ήρθε το φαγητό και το νερό».

Κανένα όμως από αυτά τα εαυτοδιαφημιστικά βιντεάκια δεν συγκρίνεται σε λαϊκισμό με την πρότασή του να προσφέρουν όλοι οι βουλευτές δύο μηνιάτικα, την οποία συνόδευσε με τη δέσμευση να δώσει ο ίδιος έξι. Στη συνέχεια έκανε ρελάνς στον εαυτό του και ανέβασε την προσφορά του σε 12 μηνιάτικα και αν έμενε περισσότερο χρόνο στον αέρα δεν αποκλείεται να έδινε και όλους τους μισθούς της επόμενης θητείας του την οποία, σε αντίθεση με τους βουλευτές, δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει. Μικρή λεπτομέρεια θα μου πείτε για κάποιον με τόση διάθεση για προσφορά... 

Λίγα περιθώρια 

Ο Μπέος ήταν τόσο περήφανος για την «προσφορά» του που, όταν τελείωσε τον μονόλογό του, δεν κρατήθηκε και πριν ακόμα διακοπεί η σύνδεση γυρνά σε κάποιον δίπλα του και με έκδηλη περηφάνια φαίνεται να του λέει «τους γ...ησα». Λέω «φαίνεται» γιατί δυστυχώς ο ηχολήπτης είχε κόψει τον ήχο, αλλά η κίνηση των χειλιών και η φανερή ικανοποίηση αφήνουν λίγα περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες. 

Μια καλή αρχή ή ένα απλό πυροτέχνημα; 

Η σύλληψη της συμπολίτισσας που διέδιδε τα παραμύθια με τους εκατοντάδες νεκρούς θα έχει νόημα αν είναι μια καλή αρχή και όχι ένα απλό πυροτέχνημα μιας πολιτείας που επέβαλε τον νόμο κατ’ εξαίρεση. Αναγνωρίζω ότι όσοι θέλουν να προκαλέσουν αναστάτωση στον πληθυσμό και αποσταθεροποίηση πρέπει κάπως να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά επειδή η δουλειά αυτή είναι παράνομη, είναι καλό το κράτος να μην τους την κάνει εύκολη. 

Σωματικά αέρια

Παρατηρώ ότι κάποιοι συμπολίτες απαξιώνουν και ειρωνεύονται την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και συμπεραίνω πως μάλλον νομίζουν ότι οι αποζημιώσεις καταβάλλονται, τα έργα γίνονται και οι υποδομές κατασκευάζονται με σωματικά αέρια. Πρέπει κάποιος να τους ενημερώσει ότι κάνουν λάθος και ότι το να πλακώνονται στις φασολάδες δεν είναι τρόπος να πλουτίσουν.