βαμπίρ (το) 1. πλάσμα που τρέφεται με αίμα «το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται μετά από μια μεγάλη καταστροφή είναι τα βαμπίρ που παρακαλούν για όσο το δυνατόν περισσότερους νεκρούς» 2. φανατικός οπαδός της αντιπολίτευσης «από την πρώτη μέρα της πλημμύρας τα βαμπίρ πόσταραν ψευδοπληροφορίες για εκατοντάδες νεκρούς και πτώματα που επιπλέουν». 

Δεν ξέρω αν δικαιολογείται πια, αλλά με εκπλήσσει η αδυναμία ενός μεγάλου κομματιού της αντιπολίτευσης, αριστερής και ακροδεξιάς, να κρύψει την επιθυμία της για όσο το δυνατόν περισσότερους νεκρούς μετά από μια μεγάλη καταστροφή. Η έκπληξή μου δεν έχει να τόσο κάνει με τη διαπίστωση ότι η αντίληψη που έχουν για τη ζωή και την κοινωνία οι συγκεκριμένοι συμπολίτες είναι αντίστοιχη της αντίληψης που έχει μια ύαινα για ένα ζώο που παραπατάει, όσο με τη διαπίστωση της αδυναμίας τους να καταλάβουν ότι σε μια εποχή που τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό το να διασπείρεις πληροφορίες για «τετραψήφιο αριθμό νεκρών» και «πτώματα που επιπλέουν», δηλαδή πληροφορίες που πολύ σύντομα διαψεύδονται, δεν μπορεί παρά να επιστρέψουν σαν μπούμερανγκ και να σε χτυπήσουν κατακούτελα. Μπορεί κάθε κρίση να είναι και μια ευκαιρία για την Αριστερά, όπως σωστά επεσήμανε η συντρόφισσα Αχτσιόγλου (εγώ απλώς θα συμπλήρωνα ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ακροδεξιά), αλλά οι δημόσιοι πανηγυρισμοί για την κρίση είναι το κάρφωμα που εμποδίζει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευσή της. 

Το βρήκε 

Η προσπάθεια του Στέφανου του Κασσελάκη να εκμεταλλευτεί διαφημιστικά την καταστροφή δεν είναι μόνο συγκινητική αλλά και διαφωτιστική. Βλέποντάς τον να κουβαλάει νερά σε ποσότητα ικανή να αναδείξει τις ώρες που έχει αφιερώσει στη γυμναστική, διαπίστωσα ότι επιτέλους βρέθηκε μια δουλειά για την οποία να είναι φανερά κατάλληλος. 

Φόρεσε στολή και μπήκε στον ρόλο 

Το φαινόμενο πολιτικών προϊσταμένων που φορούν στολές είχε παρατηρηθεί από την περίοδο του Καμμένου υπουργού Αμυνας και του Καραμέρου αντιπεριφερειάρχη (ο οποίος αν θυμάστε είχε πάει σε τηλεοπτικό στούντιο φορώντας νιτσεράδα), αλλά δυστυχώς παρατηρείται και σήμερα. Κακώς, αφού η εμφάνιση ενός πολιτικού προϊσταμένου με ειδική αμφίεση μπορεί να οδηγήσει στην υπόθεση ότι αντιμετωπίζει την κρίση που διαχειρίζεται σαν μια θεατρική παράσταση η οποία απαιτεί το αντίστοιχο κοστούμι. 

Με αγωνία 

Περιμένω με αγωνία πότε θα εμφανιστεί κάποιος συμπολίτης που έχει φάει πετριά στο κεφάλι να συσχετίσει τις πλημμύρες με τις νέες ταυτότητες. Δεν εννοώ στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εννοώ στη Βουλή όπου πια αυτοί που έχουν φάει πετριά στο κεφάλι έχουν διψήφιο αριθμό εκπροσώπων.