Χυδαιότητα στην πιο ακραία της μορφή η επιχείρηση που έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη πάνω στην τραγωδία των Τεμπών. Η ακραία εκμετάλλευση οδηγεί πλέον μέχρι και στο καπέλωμα των συγγενών των θυμάτων. Δεν είναι μόνο η διαρκής παρουσία στελεχών δίπλα στα μέλη του συλλόγου που έχουν δημιουργήσει οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Είναι συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωτεργάτη τον αρχηγό του.

Οι αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό, τα χάσταγκ, ακόμη και το πανό που ανέβασαν στο κτήριο της Κουμουνδούρου αποτελούν μια σειρά κινήσεων που έχει στόχο να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο εκφραστής των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών με απώτερο, μοναδικό, σκοπό την εκμετάλλευση των συναισθημάτων που προκαλεί η τραγωδία αυτή στην κοινωνία.

Τι και αν τους αδειάζει ακόμη και ο Χρήστος Σπίρτζης, τον οποίο επιχείρησαν να κάνουν σημαία λόγω της πρότασής του να συσταθεί επιτροπή και να εξεταστεί ο ίδιος, λέγοντας πως δεν φταίει η μη υλοποίηση της σύμβασης 717 για την τραγωδία στα Τέμπη. Τι και αν φτάνουν σε ακραία σημεία που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως βρήκαν επιτέλους αυτό που δεν έβρισκαν από το 2019 και μετά: τη βάση για να στήσουν νέες πλατείες αγανακτισμένων, κυρίως όμως τη βάση για να προκαλέσουν ρωγμές στην κυβέρνηση.

Η τακτική του διχασμού επανέρχεται. Και αυτήν τη φορά δεν είναι ο πολακισμός αυτός που καθοδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο αρχηγός του ο Στέφανος Κασσελάκης που φτάνει σε σημεία που θυμίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ και τον τρόπο με τον οποίο διεκδικεί να επανέλθει στην εξουσία στις ΗΠΑ. Με ύβρεις με μικροπολιτική εκμετάλλευσης του Διαδικτύου και των θεωριών συνωμοσίας επιχειρείται να δοθεί μια εικόνα συγκάλυψης ενός δυστυχήματος. Μιας τραγωδίας που είναι βέβαιο ότι κανέναν δεν έχει αφήσει αλώβητο.

Οι άνθρωποι, οι ίδιοι άνθρωποι που έβριζαν και έριχναν τα βάρη στους νεκρούς στο Μάτι έρχονται να υποστηρίξουν πως διαθέτουν ενσυναίσθηση και να κατηγορήσουν τους πολιτικούς τους αντίπαλους ως δολοφόνους. Το έχουν κάνει ανοιχτά. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η πανδημία δεν τους έκατσε όπως πίστευαν, παρότι επιχείρησαν να συμψηφίσουν νεκρούς. Σήμερα εκτιμούν πως θα έχουν οφέλη.

Η κοινωνία οφείλει να τους γυρίσει την πλάτη διότι έχουν αποδείξει πως καθίστανται επικίνδυνοι ότι ο στόχος τους είναι η εξουσία και η νομή της. Κυρίως όμως ο πλήρης έλεγχος των αρμών της εξουσίας που θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά που θαυμάζουν ανοιχτά και δημόσια.

Ναι, ο ορισμός «πολιτικές βδέλλες» που απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο –ίσως τον μοναδικό– αυτό που επιχειρούν και που δείχνουν πως δεν προτίθενται να σταματήσουν, αφού τώρα πιστεύουν πως κερδίζουν… πόντους στις δημοσκοπήσεις.

Το 2023 οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. Ότι δεν προτίθενται ν’ ανεχθούν αυτά τα φαινόμενα. Οι ευρωεκλογές –παρότι το διακύβευμα δεν είναι το ίδιο– αποτελούν ίσως την ευκαιρία να μπει ένα οριστικό τέλος στη χυδαιότητα, στην εκμετάλλευση και στον πολιτικό καιροσκοπισμό, προκειμένου να καταστεί εφικτή και η αλλαγή σελίδας για τη χώρα.