Ένα πρωτοφανές σκηνικό διαμορφώνεται στις προσεχείς εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον βάσει των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Όπως δείχνουν οι μετρήσεις, ο χάρτης θα βαφτεί ξανά γαλάζιος ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι οι επίσημοι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας κινδυνεύουν μόνο από τους γαλάζιους αντάρτες και όχι από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, άνετη φαίνεται η επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής και του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Αττικής, ο Νίκος Χαρδαλιάς διαθέτει ευρύ προβάδισμα και ο στόχος του πλέον είναι να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή (απαιτεί ποσοστό 43%). Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον θα έχει η δεύτερη θέση, αν δηλαδή θα την κατακτήσει ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σγουρός, ή ο εκλεκτός της Κουμουνδούρου, Γιώργος Ιωακειμίδης. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το σκηνικό είναι παρόμοιο, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να επανεκλέγεται άνετα, το πιθανότερο από την πρώτη Κυριακή. Μάχη θα δοθεί επίσης για τη δεύτερη θέση, μεταξύ του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μυλόπουλου, και του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπαστεργίου. Παρόμοιο σκηνικό ισχυρής επανεκλογής από την πρώτη Κυριακή στην Περιφέρεια Κρήτης, με τον νυν περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, να στηρίζεται τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ ενώ χαμηλές είναι οι επιδόσεις του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Δανέλλη.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η μάχη είναι αμφίρροπη και θα κριθεί ψήφο - ψήφο ανάμεσα στον γαλάζιο νυν περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, και τον γαλάζιο αντάρτη, Χριστόδουλο Τοψίδη. Πριν από τέσσερα έτη, η διαφορά που τους χώρισε στον δεύτερο γύρο ήταν μόλις 3.500 ψήφοι. Στη Δυτική Μακεδονία, η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο καθώς ο νυν περιφερειάρχης της Ν.Δ., Γιώργος Κασαπίδης, απειλείται από τον μέχρι πρότινος βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργο Αμανατίδη. Με αξιώσεις για είσοδο στον δεύτερο γύρο εμφανίζεται και η Γεωργία Ζεμπελιάδου, η οποία εξασφάλισε στήριξη τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Περιφέρεια Ηπείρου άνετη εμφανίζεται η επανεκλογή του γαλάζιου Αλέκου Καχριμάνη, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάκτηση της δεύτερης θέσης, καθώς η μάχη παίζεται ανάμεσα στον Σπύρο Ριζόπουλο με αναφορές στη Ν.Δ., τον Γιάννη Στέφο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Ζούμπα του ΠΑΣΟΚ.

Στη Δυτική Ελλάδα ο νυν περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος έχει την προσωπική στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ενώ οι αντίπαλοό του, Σπύρος Σκιαδαρέσης (ΠΑΣΟΚ) και Κώστας Καρπέτας, δεν δείχνουν να τον απειλούν. Στα Ιόνια Νησιά το αποτέλεσμα διαγράφεται απρόβλεπτο και θα κριθεί τη δεύτερη Κυριακή ανάμεσα στη νυν περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα, και πιθανότατα τον γαλάζιο αντάρτη, Γιάννη Τρεπεκλή. Πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο διατηρεί επίσης ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Γαλάτσιος. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης Φάνης Σπανός φαίνεται να επανεκλέγεται εύκολα, παρά την ύπαρξη γαλάζιου αντάρτικου από τον Κώστα Μαρκόπουλο. Αν η εκλογή οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, πιθανός αντίπαλος θα είναι ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτή αποτελεί στοίχημα για το κυβερνών κόμμα, με τον Δημήτρη Πτωχό να έχει ελαφρύ δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του Πέτρου Τατούλη ενώ το αποτέλεσμα θα κριθεί στον δεύτερο γύρο. Στο Νότιο Αιγαίο, άνετη εμφανίζεται η επικράτηση του νυν γαλάζιου περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ίσως και από την πρώτη Κυριακή. Στο Βόρειο Αιγαίο, ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ και εκλεκτός της Ν.Δ. Αλκιβιάδης Στεφανής διεκδικεί με αξιώσεις την περιφέρεια από τον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουντζούρη, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2019 ως γαλάζιος αντάρτης, με το τελικό αποτέλεσμα να μετατίθεται για τη δεύτερη Κυριακή. Τέλος, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, οι καταστροφικές πλημμύρες άλλαξαν άρδην το σκηνικό: ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός εμφανίζεται φαβορί, ωστόσο μάλλον η επανεκλογή του δεν θα κριθεί από την πρώτη Κυριακή, γεγονός που μπορεί να ευνοήσει την προερχόμενη από τη Ν.Δ. Ελευθερία Τζανακούλη ή τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κουρέτα.

Οι μεγάλοι Δήμοι

Όσον αφορά τους δήμους, υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία έδωσε στήριξη σε υποψηφίους μόνο στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης διαθέτει ισχυρό προβάδισμα και έχει σημαντικές πιθανότητες να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Πολιτικό ενδιαφέρον αποκτά η μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος φέρεται να έχει μικρό προβάδισμα απέναντι στον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, ωστόσο και οι δύο καταγράφουν χαμηλά ποσοστά. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον νυν δήμαρχο που έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Ζέρβα, και είτε του Στέλιου Αγγελούδη (ΠΑΣΟΚ), είτε του Σπύρου Πέγκα (ΣΥΡΙΖΑ). Όσον αφορά τον Δήμο Πειραιά, προβλέπεται άνετη επανεκλογή του Γιάννη Μώραλη, ο οποίος στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.