Στον Περισσό ελπίζουν ότι την προσεχή Κυριακή θα υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση και τα ποσοστά τους θα ξεπεράσουν αυτά των εθνικών εκλογών, ενώ καλούν «όλους όσοι και όσες έχουν ακόμα παραμείνει στα δύο αυτά κόμματα να τα εγκαταλείψουν και να επιλέξουν τη συμπόρευση με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μάχη για τη δεύτερη θέση αναμένεται να δώσει το ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιφέρειες αλλά και δήμους οι εκπρόσωποι του Περισσού βρίσκονται σε απόσταση ανάσας τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και από την Κουμουνδούρου. Από το ΚΚΕ επισημαίνουν ότι πρόκειται για «μια ευκαιρία για όλους όσοι και όσες έχουν ακόμα παραμείνει σε αυτά τα πολιτικά σχήματα να ακολουθήσουν το παράδειγμα πολλών που προηγήθηκαν, που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν τη συμπόρευση με το ΚΚΕ και δεν το μετάνιωσαν και σήμερα αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης». Την ίδια ώρα, τα διλήμματα που θέτει το ΚΚΕ είναι εάν οι πολίτες θέλουν τοπικές αρχές και συμβούλια συμβιβασμένα, που θα λένε «τι να κάνουμε, έτσι έχουν τα πράγματα», που θα είναι τα «καλά παιδιά» των κυβερνήσεων ή αν «θέλουμε να στείλουμε εκεί περισσότερους δοκιμασμένους αγωνιστές, που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ;»

Τι λένε οι αριθμοί

Στον Περισσό ελπίζουν ότι την προσεχή Κυριακή θα υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση και τα ποσοστά τους θα ξεπεράσουν αυτά των εθνικών εκλογών. Οι διαφορές, άλλωστε, τόσο με τους υποψηφίους που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ είναι ελάχιστες. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata ο Κώστας Ζαχαριάδης συγκεντρώνει ποσοστό 14,5%, ο Χάρης Δούκας 9% και έπεται με διαφορά μισής μονάδας (8,5%) ο Νίκος Σοφιανός που κατέρχεται στον Δήμο Αθηναίων με το ΚΚΕ. Αντίστοιχη περίπου είναι η εικόνα και στην περιφέρεια Αττικής, καθώς ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίζεται να αποσπά το 40% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Γιάννη Σγουρό (13,5%) και τον Γιώργο Ιωακειμίδη (12%), ενώ λίγο πίσω είναι ο Γιάννης Πρωτούλης (7%). Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ στην ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει σημαντική άνοδο, πλησιάζοντας απειλητικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, στην αναγωγή επί των εγκύρων αγγίζει το 9,5%, με το ΠΑΣΟΚ στο 11,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 15,5%. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι αρκετοί δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, έχουν στραφεί προς τον Περισσό, κάτι που αποτυπώνεται πλέον και στις μετρήσεις. Σημαντικό (ποιοτικό) στοιχείο που συμβάλλει στην επικείμενη άνοδο των ποσοστών τόσο στις αυτοδιοικητικές όσο και στις εθνικές εκλογές είναι η διείσδυση του Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος έρχεται δεύτερος στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Συγκεκριμένα, θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζει το 37% των ερωτηθέντων και δεύτερος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28% ενώ Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνουν τις θετικές γνώμες του 17%.

Νίκος Σοφιανός στο «Μανιφέστο»: Ναι, μπορούμε να το πάμε αλλιώς

Το «Μανιφέστο» ζήτησε από τον Νίκο Σοφιανό, υποψήφιο δήμαρχος Αθήνας με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να μας πει δυο λόγια λίγα εικοσιτετράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες:

«Στις κάλπες της Κυριακής οι κάτοικοι της Αθήνας θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν έχοντας μία μόνο σκέψη στο μυαλό τους: ποια θα είναι η προτεραιότητα της επόμενης διοίκησης. Η καθημερινότητα του πολίτη, τα λαϊκά προβλήματα της οικογένειας και η κοινωνική πολιτική, ή το μοίρασμα εκατομμυρίων για μία Αθήνα “τουριστικό προϊόν” για τα κέρδη των ξενοδόχων, με γειτονιές παρατημένες.

Η πίεση που όλοι οι κάτοικοι νιώθουν καθημερινά πρέπει και μπορεί να εκφραστεί με τον μόνο τρόπο που θα πονέσει πραγματικά την κυβέρνηση, με την υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Οσο πιο ψηλά βρεθεί η Λαϊκή Συσπείρωση τόσο πιο αποτελεσματικός, πιο οργανωμένος θα είναι ο αγώνας, γιατί θα σημαίνει ότι μεγαλώνει και το ρεύμα που λέει ότι “ναι, μπορούμε να το πάμε αλλιώς” κόντρα και στη διοίκηση Μπακογιάννη και σε όσους τη στηρίξανε, στα “εμβληματικά του έργα”, τον Μεγάλο Περίπατο και τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό, όπως η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα είναι η ώρα για σύγκρουση με συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα! Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε στο προσκήνιο τις ζωές και τις ανάγκες μας. Για να γίνει το βράδυ των εκλογών η έκπληξη! Για να γίνει η Αθήνα πόλη των πολλών και όχι των λίγων!»