Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση real estate στην Ασία, LPS, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σανγκάη, έφερε στην επιφάνεια τους βασικούς λόγους και επιδιώξεις των επενδυτών στη χώρα μας. Όπως εξήγησε ο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου newdeal real estate group, Χρήστος Μπλέτας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εταιρεία του οποίου συμμετέχει για έβδομη συνεχή χρονιά στην έκθεση, στην τελευταία δεκαετία, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες επενδυτών από το εξωτερικό που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Η πρώτη και πολυπληθέστερη ομάδα είναι οι αγοραστές που στοχεύουν στην απόκτηση άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος Golden Visa, με Κινέζους επενδυτές να έχουν τη μερίδα του λέοντος. Ωστόσο, επισημαίνει ο κ.Μπλέτας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόσφατη αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης σε ακίνητα από 250.000 ευρώ στις 800.000 ευρώ έχει αναχαιτίσει σημαντικά το ενδιαφέρον αυτής της ομάδας.

Ένας βασικός λόγος είναι και οι περιορισμοί της κινεζικής κυβέρνησης στην εξαγωγή συναλλάγματος που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη μεταφορά χρημάτων αυτού του ύψους. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η επιλογή των 250.000 ευρώ που αναπτύσσεται σταδιακά, αλλά δεν έχει ακόμα αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα.

Πρόκειται για ακίνητα που μπορούν να μετατραπούν σε οικιστικά όπως πχ εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, παλιά βιοτεχνικά κτίρια και υποβαθμισμένα κτίρια γραφείων, τα οποία μέσω ανακαίνισης ή αλλαγής χρήσης επανέρχονται στην αγορά. Αυτά όμως θεωρούνται ως «προϊόν δεύτερης κατηγορίας» και δεν προσελκύουν προς το παρόν τουλάχιστον ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Κίνα, λόγω του χαμηλότερου κύρους που αποδίδεται σε τέτοιες επενδύσεις, αναφέρει ο κ. Μπλέτας.

Μια άλλη κατηγορία επενδυτών είναι εκείνοι που αγόρασαν ακίνητα σε χαμηλές τιμές και τα μετέτρεψαν σε τουριστικά καταλύματα, (πρωταγωνιστές είναι οι Ισραηλίτες) και αποτέλεσε έναν από τους πιο ενεργούς πυλώνες της ελληνικής αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, εκτιμά ο κ.Μπλέτας, οι πρόσφατοι περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ορισμένες περιοχές έχουν προκαλέσει στασιμότητα, οδηγώντας σε μείωση της ζήτησης και πιθανή πτώση τιμών. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ήδη άδειες εκμετάλλευσης διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω περιορισμένης προσφοράς.

Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει επενδυτές που δεν βλέπουν την αγορά ακινήτων μόνο ως ευκαιρία απόδοσης, αλλά κυρίως ως μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Στη Βόρεια Ελλάδα, κυριαρχούσαν μέχρι πρότινος επενδυτές από τα Βαλκάνια, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίοι προτιμούν ακίνητα κοντά στη θάλασσα, με τη Χαλκιδική να αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Αντίστοιχα, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πρωταγωνιστούν οι Γάλλοι και άλλοι δυτικοευρωπαίοι, που επενδύουν σε κατοικίες είτε για παραθερισμό είτε για μόνιμη διαμονή. Όπως αναφέρει ο κ. Μπλέτας, μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή κατηγορία επενδυτών είναι εκείνη που εστιάζει στα πολυτελή ακίνητα υψηλού κύρους.

Στην κορυφή αυτής της αγοράς βρίσκεται το Ελληνικό, το μεγαλύτερο και πλέον φιλόδοξο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Δεν είναι απλώς μια επένδυση σε ακίνητα, αλλά ένας νέος, τρόπος ζωής που ενσωματώνει καινοτομία, βιωσιμότητα και υψηλή αισθητική, καθιστώντας την Ελλάδα κεντρικό προορισμό για κορυφαίους επενδυτές από όλο τον κόσμο, προσθέτει.

Επιπλέον, έργα όπως το Elounda Hills στην Κρήτη, που περιλαμβάνει πολυτελείς βίλες, ξενοδοχειακές υποδομές πέντε αστέρων και μοναδικές εμπειρίες διαβίωσης, προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, περιοχές όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και το Πόρτο Χέλι παραμένουν κέντρα έλξης για επενδυτές που αναζητούν ακίνητα κύρους, με μοναδική θέα και άμεση πρόσβαση σε κορυφαίες υποδομές.