Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζει να ενισχύεται, με τις τιμές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων να σημειώνουν αξιοσημείωτη άνοδο το 2024. Σύμφωνα με την έκθεση «Greece, Economic & Financial Outlook» του Economic Research της Alpha Bank, οι αυξήσεις παραμένουν σημαντικές σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.
Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ακινήτων
Το τρίτο τρίμηνο του 2024, οι ονομαστικές τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση, ενώ στο εννεάμηνο η αύξηση έφτασε το 9,2%. Οι τιμές γραφείων και εμπορικών καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 4,2% και 7,8% αντίστοιχα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παρά την επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των τιμών κατοικιών και γραφείων, οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων συνεχίζουν να ανεβαίνουν με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Από το 2017, η συνολική άνοδος των τιμών κατοικιών στην Ελλάδα έφτασε το 71%, ενώ οι τιμές γραφείων και εμπορικών καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 32% και 43% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 90% και 85% αντίστοιχα.
Ευκαιρίες και επενδυτικές τάσεις στην αγορά ακινήτων
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζει την έντονη επενδυτική δραστηριότητα στα εμπορικά ακίνητα, με σημαντικά κεφάλαια να κατευθύνονται στον τουρισμό, τις επαγγελματικές αποθήκες και τα σύγχρονα βιοκλιματικά γραφεία. Στους τομείς με προοπτική ανάπτυξης περιλαμβάνονται οι κατοικίες ειδικής χρήσης, οι επαγγελματικές αποθήκες κοντά στα κέντρα και τα προάστια της Αθήνας, τα κέντρα δεδομένων και οι τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών.
Μεσοπρόθεσμα, τρεις βασικοί τομείς επενδύσεων θα διαμορφώσουν την αγορά:
- Η αναβάθμιση υποδομών, ειδικά στην Αθήνα και τη βόρεια Ελλάδα, που εξελίσσεται σε συγκοινωνιακό κόμβο με στρατηγική σημασία.
- Η ανάπτυξη κοινωνικής και προσιτής στέγασης μέσω μεγάλων αστικών έργων.
- Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, μια πρωτοβουλία που αποτελεί μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP).
Παράγοντες που διαμορφώνουν την αγορά
Η ελληνική αγορά ακινήτων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και οι ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας. Το 2024, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2009, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση.
Η ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 14,7% το δεκάμηνο του 2024, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες, παρότι μειώθηκαν κατά 4,6% στο εννεάμηνο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την περίοδο της κρίσης.
Ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις και τουριστική επίδοση
Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) στον τομέα των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 17% στο εννεάμηνο του 2024, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Παράλληλα, το 2024 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό, με έσοδα 21,3 δισ. ευρώ από Ιανουάριο έως Νοέμβριο, αυξημένα κατά 4,9% σε σχέση με το 2023.
Η παράλληλη ανάπτυξη της οικονομίας του διαμοιρασμού οδήγησε σε αύξηση κατά 17,2% των διανυκτερεύσεων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ οι ξένοι επισκέπτες σημείωσαν αύξηση 17,4%.
Κυβερνητικές πρωτοβουλίες και νέες προκλήσεις
Σημαντικές αλλαγές έχουν συντελεστεί και στο θεσμικό πλαίσιο, όπως οι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» που αύξησαν τις ελάχιστες επενδυτικές απαιτήσεις σε ορισμένες περιοχές. Επίσης, κυβερνητικά μέτρα όπως το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις στοχεύουν στη διευκόλυνση της αγοράς.
Ωστόσο, προκλήσεις όπως η γεωπολιτική αστάθεια, το υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, η κλιματική αλλαγή και τα νέα πρότυπα συμμόρφωσης δημιουργούν αβεβαιότητες για το μέλλον της αγοράς.