«Τα κλειστά ακίνητα είναι κοντά στις 700.000» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ενώ αναφέρει πως «Δεν χωράει καμιά εργαλειοποίηση στο θέμα της πρότασης νέου ΠτΔ» και στέκεται στις επερχόμενες παρεμβάσεις για τα αφάλιστρα υγείας.
Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μίλησε στην εκπομπή «Επίλογος» του ΕΡΤNews και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως εντός Ιανουαρίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή τον θάνατο του Κ. Σημίτη, ο κ. Σκέρτσος είπε πως: «άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα, είναι μία εμβληματική προσωπικότητα της μεταπολίτευσης, “έδεσε” την Ελλάδα ακόμη πιο στέρεα στο ευρωπαϊκό άρμα, μια στρατηγική επιλογή με την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, που μας βοήθησε πολύ σημαντικά, ειδικά στα χρόνια της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης. Επίσης, συνέβαλε καθοριστικά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά είναι μεγάλα θετικά επιτεύγματα που συνέβαλαν στη συνολικότερη πρόοδο της χώρας μας. Φυσικά, καμία πολιτική προσωπικότητα δεν έχει μόνο θετικά στοιχεία. Υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία, λάθη, παραλείψεις, αστοχίες. Όλα αυτά θα τα κρίνει προφανώς η ιστορία».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει το χρονοδιάγραμμα
Σχετικά με την ανακοίνωση νέου ΠτΔ από τον Πρωθυπουργό, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει το χρονοδιάγραμμα. Έχει πει ότι αυτό θα γίνει εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου. Να αναμένουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού» και πρόσθεσε πως, «μιλάμε για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, όπου δεν χωράει καμία εργαλειοποίηση και κανένας διχασμός. Πρέπει να χειριζόμαστε τη συζήτηση με απόλυτο σεβασμό και με διαρκή υπενθύμιση πως ο πρόεδρος Δημοκρατίας ενώνει τους πολίτες και τα κόμματα κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και εντός της Βουλής».
Σχετικά με την κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα των ασφαλίστρων υγείας, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε πως, «μιλάμε για μία υποκατηγορία ασφαλισμένων συμπολιτών μας που έχουν επιλέξει κάποια μακροχρόνια πολυετή συμβόλαια πριν από αρκετά χρόνια. Αυτοί συνολικά αγγίζουν τον αριθμό των 250.000 περίπου ασφαλισμένων. Άρα είναι ένα πολύ μικρό υποσύνολο σε σχέση με το σύνολο των Ελλήνων πολιτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας είτε του δημοσίου τομέα είτε του ιδιωτικού τομέα. Εκεί υπάρχει ένας δείκτης που καθορίζει και δίνει τον τόνο ως προς τις αυξήσεις που μπορούν να γίνουν σε ετήσια βάση. Αυτό έχει προκύψει μετά από αποφάσεις δικαστηρίων που επέβαλαν στην δημόσια διοίκηση και στην ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει αυτόν τον δείκτη. Τον παρακολουθούμε και θα γίνουν ανακοινώσεις από τον κύριο Θεοδωρικάκο».
Πρόσθεσε πως, «όταν μιλάμε για πλαφόν, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται από τον επόπτη της ασφαλιστικής αγοράς και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιριών».
Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, «ο δείκτης που έχουμε θεσπίσει βάζει το όριο, το πλαίσιο των αυξήσεων. Δεν είναι ένας τέλειος δείκτης. Επομένως, μπορούμε να επανεξετάσουμε τη δομή αυτού του δείκτη, να προτείνουμε έναν καλύτερο δείκτη και να δούμε πώς τελικά αντανακλώνται οι πραγματικές αυξήσεις στους παράγοντες κόστους των υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τις χρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών».
Στοχευμένες παρεμβάσεις
Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σαν βασική προτεραιότητα να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός σε κάθε κρίσιμη αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. «Εμείς θα κάνουμε παρεμβάσεις που θα έχουν σαν κύρια προτεραιότητα να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός, να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός, να μπορούν οι καταναλωτές και οι πολίτες να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών προϊόντων με καλύτερες τιμές και έτσι να προστατεύουμε και την τσέπη τους, αλλά να παίρνουν και καλές υπηρεσίες», είπε ο Υπουργός.
Όσον αφορά το θέμα των ακινήτων, ο κ. Σκέρτσος είπε πως, «στην επικράτεια τα δηλωμένα κλειστά ακινητά είναι κοντά στις 700.000 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο σχέδιο στήριξης των ενοικιαστών και τον ιδιοκτητών για να ανοίξουν περισσότερα κλειστά κινητά».
Σχετικά με τους κυβερνητικούς στόχους ο κ. Σκέρτσος είπε μεταξύ άλλων ότι, «το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει 460 πολιτικούς στόχους».
Για το ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ ο κ. Σκέρτσος τόνισε μεταξύ άλλων πως, «έχουμε δώσει σημαντικές αυξήσεις στους γιατρούς που αγγίζει το 30-40%» και τόνισε πως «πιστεύουμε στις καλές και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες».