Σχετικά με τη μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε εχθές Παρασκευή 10/1 από το υπουργικό Συμβούλιο για την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο Άκης Σκέρτσος. Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος είναι και αρμόδιος για την παρακολούθηση των κυβερνητικών πολιτικών τόνισε μεταξύ άλλων πως στόχος της κυβέρνησης είναι τα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων να ολοκληρώνονται σε τρεις μήνες.
Μάλιστα, ο υπουργός ξεκίνησε την ανάρτησή του αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που δεν απασχολούν όσο θα έπρεπε τον δημόσιο διάλογο, με αφορμή τη χθεσινή που καταρρίπτει μία «διαχρονική κακοδαιμονία» του ελληνικού κράτους και η οποία είναι η «ατιμωρησία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων». Να αναφερθεί ότι η μεταρρύθμιση παρουσιάστηκε από τον Θοδωρή Λιβάνιο και την Βιβή Χαραλαμπογιάννη.
Ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε στην ανάρτησή του ότι η καταγραφή του υπουργείου Εσωτερικών δείχνει πως ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης των πειθαρχικών συμβουλίων είναι από τρία έως επτά χρόνια, με πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν σε ποινές - «χάδια» ενώ μπορεί να αφορούν πολύ σημαντικές υποθέσεις. Ο βασικός λόγος, όπως αναφέρει, είναι ότι τα συμβούλια μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν ως «πάρεργο» από τα μέλη που τα στελεχώνουν, καθώς διενεργούνται παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντα που έχουν στη δημόσια διοίκηση.
Όπως επισημαίνει ο υπουργός «Η βασική αλλαγή που εισηγείται το νομοσχέδιο είναι η δημιουργία ολιγομελών πειθαρχικών συμβουλίων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα στελεχώνονται αποκλειστικά και μόνο από στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αντί για τις μεγαλύτερες συνθέσεις που έχουμε σήμερα όπου υπάρχουν ακόμη και εκπρόσωποι συνδικαλιστών».
Ταυτόχρονα, αναφέρει, δημιουργείται κεντρικό ψηφιακό μητρώο ιχνηλάτησης της έναρξης και της λήξης κάθε υπόθεσης, ώστε να παρακολουθείται η διάρκεια της εξέλιξης και κατάληξής της, αφαιρούνται περιττά στάδια στη διαδικασία και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις. «Στόχος της κυβέρνησης είναι τα πειθαρχικά να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες, ώστε το ελληνικό δημόσιο να λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία, κίνητρα και επιβράβευση για τους πολλούς καλούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και πραγματικές κυρώσεις για τους λίγους που καταπατούν τον όρκο τους».
«Έως το τέλος της τρέχουσας θητείας θα έχουμε φτάσει σε αυτό το στόχο χάρη στο σύνολο των πολιτικών που εφαρμόζονται για την αποδοτικότερη λειτουργία του δημοσίου με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων» καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος.