Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV, στους δημοσιογράφους Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο και Γιάννη Μπασκάκη. Κληθείς να τοποθετηθεί ο Διονύσης Τεμπονέρας αναφορικά με την κριτική που άσκησε προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της πολιτικής γραμματείας, ο κύριος Τεμπονέρας είπε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθεί δημόσια, για τα όσα διαμείφθηκαν στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, προσθέτοντας ότι είναι ένα κλειστό συλλογικό όργανο. Στην συνέχεια βέβαια, έσπευσε να τοποθετηθεί, καθώς έδωσε ένα περίγραμμα επάνω στα σημεία που επικεντρώθηκε η κριτική του, αναφέροντάς τα απλώς ονομαστικά. Όμως και πάλι, είναι οφθαλμοφανής η κριτική, καθώς και σε ποια ακριβώς σημεία εστίασε. Και δεν φαίνεται να άφησε «απ' έξω» πολλά.
Συγκεκριμένα, η κριτική του Διονύση Τεμπονέρα αφορά την «ιδεολογική, την προγραμματική και την οργανωτική επανεκκίνηση του συλλογικού φορέα», κατηγορώντας ουσιαστικά τον Στέφανο Κασσελάκη -καθώς και την ηγετική ομάδα- για έλλειψη οργάνωσης, προγράμματος και ιδεολογικής ταυτότητας. Προσχώρησε δε στη θέση του Νίκου Παππά, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε αξιοπιστία, συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο», την οποία εξειδίκευσε περαιτέρω, λέγοντας ότι το ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο θα πρέπει να «είναι εναλλακτικό, Αριστερό, κυβερνητικό». Εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα, ότι όσα θέτει ως στόχους ο Διονύσης Τεμπονέρας, θεωρεί πώς είναι εκείνα τα σημεία στα οποία το κόμμα πάσχει. Τώρα, εάν κάποιος περιγράφει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως ένα κόμμα που στερείται ιδεολογίας, προγράμματος, οργάνωσης, πολιτικών προτάσεων και πολιτικού σχεδίου, μάλλον καφενέ περιγράφει. Σίγουρα πάντως, δεν περιγράφει κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εκείνο όμως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι ότι προκαταλαμβάνει τις συνθήκες, τις οποίες τελικά θα προφασιστεί για να τεκμηριώσει την αποτυχία του Στέφανου Κασσελάκη και τις περιγράφει με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαντάζουν ως εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου, καθώς δηλώνει ότι προσδοκά πως μετά το συνέδριο την παλινόρθωση του κόμματος, καθώς είπε ότι «έχω αυτή την πεποίθηση βεβαίως και την αισιοδοξία- ότι θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και μέχρι τις Ευρωεκλογές». Είναι προφανές ότι μετά από ένα συνέδριο κανένα κόμμα δεν επανακάμπτει, απλώς και μόνο επειδή έκανε συνέδριο, ενώ ταυτόχρονα του έβαλε και πήχη, δηλαδή τη δημοσκοπική ανάκαμψη στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τις Ευρωεκλογές. Δηλαδή, από τις αρχές Μαρτίου -που καθώς όλα δείχνουν, δεν υπάρχει στον ορίζοντα προοπτική επανάκαμψης- ο Διονύσης Τεμπονέρας θα ξεκινήσει να κρούει «τον κώδωνα του κινδύνου», καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα έχει καταφέρει να πιάσει τους στόχους που του έθεσε. Κι αυτό για να μπορεί να τον πιέζει από τον Μάρτιο και μετά, μέχρι και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών -στο οποίο επίσης δεν αναμένεται να δούμε ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ- προκειμένου να θέσει θέμα ηγεσίας.
Συνεπώς, πρόκειται για μια στρατηγικού τύπου μεθόδευση, προκειμένου να «παγιδευτεί» ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης σε ένα σενάριο, το οποίο προκειμένου να ευοδωθεί, απαιτεί καταστροφική αστοχία είτε της κυβέρνησης, είτε του ΠΑΣΟΚ. Συνυπολογίζοντας δε και το γεγονός, ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας πρόκειται να μιλήσει σε κοινή εκδήλωση με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη του ΠΑΣΟΚ και την Έφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς, μάλλον είναι οφθαλμοφανές κατά πού πάει το πράγμα. Όπως επίσης είναι σαφές, το ποιον αφορά η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα περί των «ανόητων Δελφίνων».
Η δήλωση του Διονύση Τεμπονέρα
Ιασόνας Σχινάς-Παπαδόπουλος: «Κύριε Τεμπονέρα, στην πρόσφατη πολιτική γραμματεία ασκήσατε κριτική στο κόμμα σας, για την πορεία του σε σχέση και με τη δημοσκοπική εικόνα και με τον τρόπο που πορεύεται προς το συνέδριο. Ποια είναι η δική σας θέση; Πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Διαφωνείτε με τις κινήσεις της ηγεσίας του κόμματος;»
Διονύσης Τεμπονέρας: «Δεν πρόκειται να τοποθετηθώ δημόσια, για όσα έχουν διαμειφθεί εντός της πολιτικής γραμματείας - είναι ένα κλειστό όπως ξέρετε, συλλογικό όργανο. Το καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα βεβαίως, προφανώς τα πρόσφατα γεγονότα και η διπλή ήττα των βουλευτικών, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η διπλή διάσπαση που έχει μεσολαβήσει εδώ και μερικές περίπου εβδομάδες (sic), προφανώς έχουν διατυπώσει μια φωτογραφία της κακής στιγμής. Υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή μπροστά μας ένα συνέδριο, ένα συνέδριο το οποίο θα πρέπει να σημάνει και την ιδεολογική και την προγραμματική, αλλά και για την οργανωτική επανεκκίνηση του συλλογικού φορέα και εκεί υπάρχει -και έχω αυτή την πεποίθηση βεβαίως και την αισιοδοξία- ότι θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και μέχρι τις Ευρωεκλογές. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι -πράγματι- αξιοπιστία, αυτό που χρειαζόμαστε είναι συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να απευθυνθούμε στην κοινωνία με ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο, το οποίο θα είναι εναλλακτικό, το οποίο θα είναι Αριστερό, το οποίο θα είναι κυβερνητικό και το οποίο θα απαντάει στα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας».