Παραμονή της γιορτής των ερωτευμένων, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου, Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Έφη Αχτσιόγλου συμμετέχουν σε εκδήλωση με θέμα «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων». Οι συμμετέχοντες και ο τίτλος της εκδήλωσης ανοίγουν διάφορα σενάρια που δεν αφήνουν απ' έξω τις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Τα τρία αυτά στελέχη ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά αντίστοιχα. Και ναι μεν το θέμα, όπως τίθεται, παραπέμπει σε εύκολες τοποθετήσεις αφού ο καθένας δύναται να υποστηρίξει πως ο αρχηγός του δικού του κόμματος είναι ο ικανότερος και ιδανικότερος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, εν τούτοις μάλλον τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Τα περί «μιας πειστικής απάντησης των προοδευτικών δυνάμεων» παραπέμπουν στα σενάρια περί συνεργασιών τα οποία δύναται ν' ανοίξουν μετά τις ευρωεκλογές. Άλλωστε Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδουρλάκης έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο για προεκλογικές συνεργασίες και μάλιστα με κάθετο τρόπο.

Οπότε είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως στην εκδήλωση ενδέχεται να τεθεί και το θέμα ενός προσώπου που σήμερα δεν είναι επικεφαλής σε κάποιο από τα κόμματα που εκπροσωπούν. Το ερώτημα είναι ποιο μπορεί να είναι αυτό το πρόσωπο, το πολιτικό πρόσωπο, που θα ηγηθεί μιας συνεργασίας ως «αντίπαλος» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιθανότατα τα στελέχη των τριών κομμάτων έχουν απηυδήσει. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να επιμένουν ως προς την καταλληλότητα των υπολοίπων –πλην Κυριάκου Μητσοτάκη– αρχηγών. Και οι τρεις μαζί αρχηγοί δεν φτάνουν ούτε το μισό των ποσοστών καταλληλότητας του σημερινού πρωθυπουργού.

Το να ανοίγει όμως αυτή η συζήτηση τώρα, πριν από τις ευρωεκλογές όπου οι ηγεσίες των κομμάτων θα κριθούν, δείχνει και την εμπιστοσύνη στα πρόσωπα των αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς ως προς την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν και φυσικά να κερδίσουν τις εκλογές.

Από την άλλη, και μόνο που αναζητείται ένας… αντίπαλος είναι αρκετό για να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί στα δύο κόμματα που παλεύουν για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές αλλά και του τρίτου που παλεύει μήπως και καταφέρει να μπει στην Ευρωβουλή.

Στο ρινγκ έχει πεταχτεί ήδη η λευκή πετσέτα.