Ξεκάθαρα υπέρ των αγροτών, ακόμη και στο ενδεχόμενο που θα κλείσουν τις εθνικές οδούς, τάχθηκε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να τοποθετηθεί για την στήριξη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες, ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι παρότι δεν αποφασίζει, ούτε εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ τον βαθμό στον οποίον θα εκδηλωθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ο ΣΥΡΙΖΑ τις στηρίζει, ακόμη και στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις ακραίες πρακτικές του παρελθόντος, δηλαδή να «κόψουν» τη χώρα στα δυο, κλείνοντας τις εθνικές οδούς. Αλίμονο, δεν ανέβηκε μόνο για την φωτογραφία στο τρακτέρ, ο Στέφανος Κασσελάκης. Προφανώς και θα στηρίξει οτιδήποτε θεωρεί πως μπορεί να κάνει ζημιά στην κυβέρνηση. Αυτό που λησμονεί βέβαια, είναι ότι όσοι ανέβηκαν σε τρακτέρ, σε καλό δεν τους βγήκε ποτέ. Όχι ότι έχει καμία ελπίδα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δηλαδή, αλλά «γούρικη» κίνηση, δεν την λέει κάποιος. Επίσης, αυτό που δεν ξέρει ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ότι τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους -ενώ έβγαιναν κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια- μόλις φέτος, από το 2019. Αν ποντάρει ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει λύση για τους αγρότες -που ομολογουμένως στηρίζει από την πρώτη στιγμή-, μάλλον δεν έχει καταλάβει πώς πολιτεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα, αναφορικά με τους «Δελφίνους» του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς, σε ερώτηση των δημοσιογράφων, αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν κάποιους να υπολογίζουν στην συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες Ευρωεκλογές, προκειμένου να τεθεί θέμα ηγεσίας και να πάρουν το κόμμα από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Γιώργος Τσίπρας τους αποκάλεσε ανόητους, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό το σενάριο, θα σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η «προοδευτική παράταξη» καθηλώθηκαν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αφού η μονοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας στο 41% με όλα τα υπόλοιπα κόμματα να βρίσκονται κάτω από 20% «είναι πολύ κακό για τη Δημοκρατία».

Προσπερνώντας το προφανές, ότι ουδείς ακόμη στην (κέντρο)Αριστερά -σε ολόκληρη την Ευρώπη-, δεν έχει μπει στη διαδικασία να κάνει μια σοβαρή ανάλυση για την καταβαράθρωση του χώρου, καθώς και γιατί ανεβαίνει συνεχώς η Ακροδεξιά, ακριβώς επειδή μια τέτοια ανάλυση θα προϋπέθετε σκληρή αυτοκριτική, στέκεται κανείς στο γεγονός ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται: όπως ακριβώς περίμεναν «στη γωνία» τον Αλέξη Τσίπρα οι «Δελφίνοι» -που στο μεταξύ εκπαραθυρώθηκαν από τον Στέφανο Κασσελάκη-, έτσι ακριβώς περιμένουν «στη γωνία» τον Στέφανο Κασσελάκοι οι νέοι «Δελφίνοι». Πρόκειται για τον πολιτικό χώρο των «μωροφιλόδοξων», που επιθυμούν την καταστροφή προκειμένου να γίνουν «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη». Αν νομίζουν ότι αυτή η εικόνα δεν βγαίνει προς τα έξω -προς τον μέσο ψηφοφόρο-, δηλαδή η εικόνα ενός κόμματος που όλοι προσπαθούν να διαδεχθούν τον αρχηγό υπονομεύοντάς τον, «πλανώνται πλάνην οικτράν».

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Δημήτρης Τάκης: «Να ξεκινήσουμε με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, κύριε Τσίπρα. Είδα νωρίτερα τον κύριο Μαμουλάκη να λέει ότι "θα είμαστε ενισχυτικοί, μπροστά, μαζί, σε οποιοδήποτε αίτημα των αγροτών". Αυτό σημαίνει ότι θα είστε μαζί τους, ακόμη κι αν αποφασίσουν να κλείσουν τις εθνικές οδούς;»

Γιώργος Τσίπρας: «Τις μορφές αγώνα τις αποφασίζουν οι αγρότες και το κίνημά τους, δεν τις αποφασίζουμε εμείς, ούτε εισηγούμαστε. Αλλά ευθέως σας απαντάω, ναι».

Δημήτρης Τάκης: «Το "ευθέως ναι", σημαίνει ότι θα τους στηρίξετε, ακόμη κι αν κλείσουν τις εθνικές οδούς».

Γιώργος Τσίπρας: «Σε αυτό το οποίο επιλέγουν, ναι. Την ευθύνη για αυτό έχει η κυβέρνηση».

Χριστίνα Κοραή: «Ακούγονται διάφορα κύριε Τσίπρα, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι όλοι περιμένουν - κάποιοι εν πάση περιπτώσει, οι οποίοι είχαν δείξει και ένα σχετικό ενδιαφέρον να κατεβούν υποψήφιοι, τελικώς κέρδισε το κόμμα και η όλη παρουσία του κύριου Κασσελάκη και άρα δεν κατέβηκαν, τελικά να το διεκδικήσουν, εάν στις Ευρωεκλογές βγει ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα και είναι τρεις-τέσσερις μονάδες κάτω των εθνικών εκλογών, που είχε πέσει πάρα πολύ. Όλο αυτό φτάνει στα δικά σας αυτιά; Ή είναι απλώς ένα πολιτικό κουτσομπολιό; Ή εάν πραγματικά υπάρχει μια δυσαρέσκεια, η οποία κανείς δεν ξέρει πώς θα εκφραστεί την επόμενη ημέρα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει καλά;»

Γιώργος Τσίπρας: «Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ ανόητος, για να περιμένει μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κακό αποτέλεσμα, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις. Όλοι μας έχουμε κάθε συμφέρον να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ καλά στις εκλογές. Και πρέπει όλοι μας να βάλουμε τα δυνατά μας, για να πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. Είναι σταθμός για εμάς. Γιατί κακά τα ψέματα, υπάρχει ο κίνδυνος της καθήλωσης. Είχαμε τη συντριπτική ήττα που είχαμε στις περασμένες εκλογές, αν δεν ανακάμψουμε - αν δεν υπάρξει δηλαδή μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και συνεχίσει να υπάρχει ένα πολιτικό σκηνικό, που ένα κόμμα έχει 41% και όλα τα άλλα κάτω από 20%, είναι πολύ κακό, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για την προοδευτική παράταξη, αλλά συνολικά για τη Δημοκρατία στη χώρα. Δεν ξανά-υπήρξε κάτι τέτοιο στη μεταπολίτευση. Άρα, θεωρώ ανόητο να έχει κανείς - να λογαριάζει και να προετοιμάζεται για οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτή είναι η μια πλευρά. Η άλλη πλευρά, είναι ότι το γεγονός δημοσκοπικά, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δυναμική - δημοσκοπικά λέω, έτσι; Η κάλπη πάντα κρύβει εκπλήξεις. Προφανώς και μας προβληματίζει, πρέπει να το δούμε. Έχουν περάσει 3 μήνες από την ανώμαλη περίοδο που ακολούθησε την εκλογή Κασσελάκη - πολύ κακώς που ήταν ανώμαλη περίοδος. Νομίζω και το συνέδριο που έχουμε θα είναι σταθμός να ξεδιπλώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για πεδία που αφορούν την ελληνική κοινωνία, όπως είναι το στεγαστικό, όπως είναι η ακρίβεια πρώτα απ' όλα. Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να δοθούν απαντήσεις - και βέβαια υπάρχει και το ζήτημα της Ευρώπης. Η οποία βρίσκεται στο μεγαλύτερο αδιέξοδο, από την εποχή που δημιουργήθηκε.

Δημήτρης Τάκης: «Εσείς επί της ουσίας τώρα, λέτε ανόητους αυτούς που ενδεχομένως να εμφανίζονται ως δελφίνοι του κυρίου Κασσελάκη, για την επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών. Σωστά το καταλαβαίνω;»

Γιώργος Τσίπρας: «Λέω ανόητο όποιον έχει ψηλά σε προτεραιότητα, το τι θα κάνει εφόσον δεν πάμε καλά στις εκλογές, απ' το να κοιτάει πώς θα πάμε καλά στις εκλογές. Αυτή είναι η ουσία».