Τον άμεσο συντονισμό των δημοκρατικών δυνάμεων με διεργασίες βάσης, στη λογική ενός «μετώπου δημοκρατίας», προτείνει ο Διονύσης Τεμπονέρας, με κείμενό του στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διάλογου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας προτείνει τη συγκρότηση μιας ανοιχτής Πρωτοβουλίας Υπεράσπισης της Δημοκρατίας («ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ») με την ισότιμη συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών φορέων, σε πανελλαδική διάρθρωση, στην οποία θα συμμετέχουν οι ανένταχτοι πολίτες, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, οι κοινωνικοί φορείς και λοιπές κινηματικού χαρακτήρα συλλογικότητες, όπως σημειώνει στο σχετικό κείμενό του.

Στοι ίδιο κείμενο κάνει λόγο για αδυναμία της αντιπολίτευσης της χώρας να συγκροτήσει πειστική, ρεαλιστική, κυβερνητική, εναλλακτική πρόταση. «Ο κατακερματισμός των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, αδυνατίζει τις προοπτικές μιας προοδευτικής ανασύνταξης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων», σημειώνει. Η εν λόγω πρωτοβουλία - όπως ο ίδιος σημειώνει - έχει ξεκάθαρα, αντιδεξιό, αντι-νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Εκκινεί από το έδαφος των αριστερών και προοδευτικών αντιλήψεων και θέσεων (κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και προκοπή) και επεκτείνεται στην ανάγκη για την συγκρότηση του δημοκρατικού πόλου, αναφέρει, ενώ επιμένει στη «μαύρη» εικόνα που παρουσιάζει για τη χώρα η ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα των «εφαρμοζόμενων δεξιών πολιτικών».

Αναλυτικά το κείμενο Τεμπονέρα:

Η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν το συνέδριο μας οφείλει να επικυρώσει τα προσυνεδριακά κείμενα, αλλά και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος.

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Αριστερά και για τον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο. Η παγκόσμια κοινότητα με ελάχιστες εξαιρέσεις, υφίσταται μια ακραία συντηρητική «στροφή». Ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη και στον κόσμο. Οι πολυεπίπεδες και διαδοχικές κρίσεις, ενισχύουν τις αντιδραστικές αντιλήψεις. Οι κατακτήσεις του κινήματος τα τελευταία 100 έτη διέρχονται περίοδο έντονης αμφισβήτησης. Η κοινωνία βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση αρχών και αξιών.

Στην Ελλάδα η ρευστοποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την επικράτηση των δεξιών πολιτικών, ενισχύουν την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας. Για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, ο χώρος αριστερά του «κέντρου» καταγράφεται εκλογικά μικρότερος, από τον χώρο στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Πρόκειται για μια «καχεκτική ισορροπία» του πολιτικού συστήματος, που πρέπειάμεσα να αποκατασταθεί. Χρέος μας είναι να μεταβούμε από μια κατάσταση παθητικής σε μια κατάσταση ενεργητικής άμυνας, με προοδευτικό ορίζοντα, στόχο και προοπτική. Να κατορθώσουμε να κινητοποιήσουμε την εν δυνάμει δημοκρατική κοινωνική πλειοψηφία και να την μετεξελίξουμεσε πολιτική πλειοψηφία, σε όφελος του ελληνικού λαού.

Οι συνέπειες της συντηρητικής πολιτικής μετατόπισης είναι παραπάνω από ορατές. Η αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των ελίτ, η οικονομική αφαίμαξη της μέσης ελληνικής οικογένειας, η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η χυδαία επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς και στα αντίβαρα της κεντρικήςπολιτικής εξουσίας (ΜΜΕ, ανεξάρτητες αρχές κλπ.), η υποβάθμιση της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό κεφαλαίου και εργασίας και η σύνδεσή της με τα συμφέροντα υπερεθνικών ολοκληρώσεων, που τη μετατρέπουν σε δεδομένο σύμμαχο άνευ όρων, είναι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα των εφαρμοζόμενων δεξιών πολιτικών.

Η δημοκρατική κοινωνική πλειοψηφία βρίσκεται στο «καναβάτσο» και αν συνεχιστεί η ίδια πορεία φαίνεται, ότι θα βγει «νοκ αουτ» στον επόμενο γύρο.

Παρά το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, η αντιπολίτευση της χώρας αδυνατεί να συγκροτήσει πειστική, ρεαλιστική, κυβερνητική, εναλλακτική πρόταση. Ο κατακερματισμός των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, αδυνατίζει τις προοπτικές μιας προοδευτικής ανασύνταξης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Δυστυχώς, επικρατεί ο ηγεμονισμός και η κομματική περιχαράκωση, με συνέπεια να ευνοείται και να διαιωνίζεται η κυριαρχία της Δεξιάς.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

ως αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την διαιώνιση της ρευστοποίησης των πολιτικών ταυτοτήτων και την απαξίωση της Πολιτικής. Δεν μπορούμε και δεν δικαιούμαστε να παρατηρούμε αμέτοχοι την καταστροφή του μέλλοντος των παιδιών μας. Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση και να συντονίσουμε την απάντηση, την «αλτερνατίβα»μακριά από τις μικρο-αντιθέσεις και τις φοβίες από τις οποίες διακατέχεται ανέκαθεν η (κέντρο) Αριστερά.

Τώρα είναι η ώρα, να προχωρήσουμε σε μια νέα, μεγάλη, σύγχρονη Αριστερά της εποχής μας. Τώρα είναι η ώρα να απευθύνουμε ένα πλατύ, μαζικό «προσκλητήριο δημοκρατίας» σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές τους αφετηρίες, στη βάση της υπεράσπισης της δημοκρατίας, των θεσμών και της κοινωνίας.

…Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σήμερα στον άμεσο συντονισμό των δημοκρατικών δυνάμεων με διεργασίες βάσης, στη λογική ενός «μετώπου δημοκρατίας».

Είναι ανάγκη να ορίσουμε τις σταθερές του μέλλοντος,μέσα από ένα minimum πλαίσιο αρχών και αξιών για την υπεράσπισης της δημοκρατίας και της κοινωνίας, της ζωής και του μέλλοντος του δικού μας και των παιδιών μας.

Για αυτούς τους λόγους, προτείνω η Κεντρική Επιτροπή:

1. Να προτείνει στο συνέδριο την έναρξη διαλόγου, συντονισμού και ενότητας δράσης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που αυτοπροσδιορίζονται στον δημοκρατικό χώρο, μακριά από τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις του χθες.

2. Να προτείνει τη συγκρότηση μιας ανοιχτής Πρωτοβουλίας Υπεράσπισης της Δημοκρατίας («ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ») με την ισότιμη συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών φορέων, σε πανελλαδική διάρθρωση, στην οποία θα συμμετέχουν οι ανένταχτοι πολίτες, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, οι κοινωνικοί φορείς και λοιπές κινηματικού χαρακτήρα συλλογικότητες.

3. Να αναλάβει να κατατεθεί κείμενο στη βάση αξιών και αρχών,προκειμένου να λειτουργήσει ενοποιητικά και προωθητικά για τις δημοκρατικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις αλλά και για τους απλούς, ανένταχτους πολίτες, χωρίς ιδιοκτησιακή λογική.

4. Η πρωτοβουλία έχει ξεκάθαρα, αντιδεξιό, αντι-νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Εκκινεί από το έδαφος των αριστερών και προοδευτικών αντιλήψεων και θέσεων (κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και προκοπή) και επεκτείνεται στην ανάγκη για την συγκρότηση του δημοκρατικού πόλου.

Συγκροτείται στη βάση:

α)Της υπεράσπισης της μεγάλης, λαϊκής, κοινωνικής πλειοψηφίας, των «από κάτω», των μη προνομιούχων από τις πολιτικές της υποτίμησης της εργασίας, της βίαιης φτωχοποίησης των πολιτών, της υφαρπαγής τα λαϊκήςκατοικίας, της αποτροπής της ιδιωτικοποίησης της υγείας, του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, της απαξίωσης του κοινωνικού κράτους, της καταπολέμησης του παρασιτικού καπιταλισμού.

β)Της υπεράσπισης της αξιοπρέπειας των πολιτών, από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που αφαιμάζουν οικονομικά τα νοικοκυριά μέσω της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της λεηλασίας του εισοδήματος των πολιτών, από την μεγάλη έμμεση και άμεση φορολογία. Η πρωτοβουλία συγκροτείται σε μια αντισυστημική κατεύθυνση ενάντια στην ληστεία των τραπεζών, των μεγάλων πολυεθνικών, της μιντιακής και επιχειρηματική ελίτ, της ολιγαρχίας που θησαυρίζει στην πλάτη των πολιτών. Συγκροτείται ενάντια στον παρασιτισμό, στο πελατειακό-κομματικό κράτος και στην κομματικοδίαιτηεπιχειρηματικότητα πάσης φύσεως. Συγκροτείται ενάντια σε όσους θέλουν ένα κράτος λάφυρο, ενάντια σε όσους έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» και μαζί με όσους θέλουν την αξιοκρατία και την αμεροληψία στην λήψη των αποφάσεων.

γ)Της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας μακριά από την «μαύρη» περίοδο των μνημονίων και των αποτυχημένων πολιτικών τους. Συγκροτείται στη βάση της ανάκτησης του «υλικού και άυλου πλούτου της πατρίδας», στην απεμπλοκή της χώρας από τις επιδιώξεις υπερεθνικών οργανισμών που δεν σέβονται την ειρήνη και την ασφάλεια στη εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Στην αποκατάσταση της χώρας ως μιας «κοιτίδας ασφάλειας», σταθερότητας, ευημερίας και αλληλεγγύης στους λαούς, μακριά από την μετατροπή της σε προτεκτοράτο του «δυτικού παράγοντα».

δ)Της υπεράσπισης των θεσμών και των κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος. Του σεβασμού στα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών, του σεβασμού στη διαφορετικότητααλλά και στα δικαιώματα που με αγώνες και θυσίες κατέκτησε η κοινωνία των πολιτών.

ε) Της υπεράσπισης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών που ξεκινά από την επαρκή αστυνόμευση στις λαϊκές γειτονιές, στην αντιμετώπιση με όρους σεβασμού του διεθνούς δικαίουκαι της νομιμότητας της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και φτάνει μέχρι στην καταπολέμηση των κοινωνικώνανισοτήτων που γεννά το έγκλημα και την διαφθορά των συνειδήσεων.

Το ΜΕΤΩΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ συγκροτείται στη βάση της ενότητας της δράσης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, σε μετωπικά σχήματα σε όλη την Ελλάδαμε τη συμμετοχή ανένταχτων πολιτών, κομμάτων, κοινωνικώνφορέων, συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών πολιτών ενάντια: στην αισχροκέρδεια, στους πλειστηριασμούς της λαϊκήςκατοικίας, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στον πόλεμο, στην απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας, στην κοινωνική ανασφάλεια, στην έλλειψη σοβαρών υποδομών, που εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, στην καταπάτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το ΜΕΤΩΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ συγκροτείται σε πλατιές οργανώσεις βάσης, διαμορφώνει το πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο, λαμβάνει αποφάσεις και αυτό-οργανώνεται στο χώρο του.