Παύεται από τα καθήκοντα της με εντολή του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» καθώς όπως διαπιστώθηκε οι χώροι νοσηλείας της ψυχιατρικής κλινικής βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση εδώ και χρόνια. Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες προσωρινής αποκατάστασης ώστε η πτέρυγα να γίνει λειτουργική και οι συνθήλες ανθρώπινες τόσο για τους νοσηλευόμενους όσο και για τους εργαζόμενους. 

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι «η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Το υπουργείο ζήτησε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στους χώρους τους μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των υποδομών. «Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου» αναφέρει η ανακοίνωση.  

Βαρτζόπουλος: Εικόνες που μας προσβάλλουν

Νωρίτερα την Τρίτη ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλους έκανε αυτοψία στους χώρους της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου για να δει την κατάσταση μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

«Η αλήθεια πρέπει να λέγεται με το όνομά της. Εδώ, στο ψυχιατρικό τμήμα του γενικού νοσοκομείου «Αγία Όλγα» υπάρχουν εικόνες που μας προσβάλλουν. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα ηγεσία του υπουργείου, όπως και η προηγούμενη, ελέγχθη από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, ενώπιον όλων των διοικητών των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας, πρώτη στο μέλημα κάθε διοίκησης θα είναι η διατήρηση των όρων υγιεινής, αλλά και αξιοπρέπειας, όχι μόνο στα χειρουργεία και τα εργαστήρια, αλλά κατά κύριο λόγο στους χώρους νοσηλείας και στους χώρους προσωπικής υγιεινής. Γεγονός που σημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση εδώ είναι απαράδεκτη. Ήδη το υπουργείο έχει προγραμματίσει και έχει εντάξει σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης την πλήρη ανακαίνιση όλων των ψυχιατρικών κλινικών, όλων των γενικών νοσοκομείων της χώρας, έργο που ανέρχεται σε περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ. Η ανακαίνιση θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες και πριν την έναρξη του νέου χρόνου. Επίσης, υπάρχει και η προοπτική μιας ιδιωτικής χορηγίας. Όλα αυτά δεν δικαιολογούν τη σημερινή κατάσταση και αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Και ο υπουργός κι εγώ όποτε χρειάζεται, αλλά και η αρμόδια ΔΥΠΕ, η οποία επιβλέπει το συγκεκριμένο νοσοκομείο και η αρμόδια υποδιοικήτρια, η οποία επιβλέπει τις ψυχιατρικές δομές έχουν επανειλημμένως τονίσει και το λέω και το υπογραμμίζω ότι, οι διοικήσεις πρέπει να βλέπουν κάθε κομμάτι του νοσοκομείου σαν να είναι το σπίτι τους» δήλωσε.