Ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει στρατηγική με φόντο την πτώση της ΕΛΑΣ στις δημοσκοπήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε στο πλάνο να κάνει συνέδριο μέχρι τις εκλογές, καθώς θεωρούσε ότι δεν υπάρχει λόγος. Άλλωστε έχει ήδη διαμορφώσει τις θέσεις της ΕΛΑΣ με την ηγετική του ομάδα και έχει τοποθετήσει ο ο ίδιος στις κομματικές θέσεις τα πρόσωπα που επιθυμεί.
Ένα κόμμα ΙΧ δηλαδή. Ωστόσο τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων άλλαξαν το σχεδιασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΛΑΣ, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αρχίζει ο προσυνεδριακός διάλογος και ότι τελικά θα γίνει συνέδριο. Το οποίο τοποθετείται το πρώτο τρίμηνο του 2027.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κεντρικός στόχος του συνεδρίου, αφού οι θέσεις του κόμματος έχουν ουσιαστικά διαμορφωθεί και τα πρόσωπα δεν αλλάζουν, είναι να απευθύνει ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσμα σε κόμματα και στελέχη της Αριστεράς να συμπορευτούν με την ΕΛΑΣ.
Κάπου εκεί θα ανοίξει η πόρτα για κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και όχι μόνο. Άλλωστε οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ τελικά δεν έχει την πολυτέλεια να τους αφήσει όλους έξω και πρέπει να κινηθεί γρήγορα.
Μάλιστα στο συνέδριο θα περιγράψει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία αυτού που αποκαλεί προοδευτικό μέτωπο. Εκεί θα απευθύνει κάλεσμα και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, προσπαθώντας να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στη Χαριλάου Τρικούπη.
Άλλωστε ήδη η ΕΛΑΣ προσπαθεί να δημιουργήσει τοπικούς πυρήνες σε όλη τη χώρα, όχι με τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα βέβαια, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αντιλήφθηκε ότι ο αρχικός σχεδιασμός για κόμμα χωρίς οργανώσεις δεν του βγαίνει σε καλό.
Τέλος το σύνθημα του συνεδρίου θα κινείται στο πλαίσιο της προοδευτικής αλλαγής, ένα αφηγημα ωστόσο που έχει και το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εμφανιστεί ως αυτός που μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με μια συνεργασία των υποτίθεται προοδευτικών κομμάτων.