Για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κτιριακή αναβάθμιση των δομών υγείας, την ενίσχυσή τους με προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και του ΕΟΦ μίλησε στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αναφερόμενος αρχικά στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε πως αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός Υγείας, προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων, στην οποία συμμετείχαν και οι υφυπουργοί Υγείας: «Τους κατέστησα σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ενσυναίσθηση και ευθύνη, σε σχέση με κάποια ζητήματα που άπτονται της υγιεινής των χώρων των Νοσοκομείων και γενικότερα της συμπεριφοράς μας απέναντι στους ασθενείς.

«Μάλιστα, τους τόνισα ότι θα πρέπει άμεσα να καταγράψουν κάποιες μικροανάγκες που υπάρχουν σε διάφορους χώρους και αμέσως να προβούν σε διορθώσεις, σε βελτιώσεις, σε μικρούς εκσυγχρονισμούς. Τα χρήματα, οι πόροι ήταν απολύτως κατοχυρωμένοι από τη δική μας πλευρά, μέχρις ότου βεβαίως ετοιμαστούν τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία αφορούν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας», τόνισε.

Ακόμα, αναγνώρισε πως κλήθηκε να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα «Η αλήθεια είναι πως δεν είναι καινούργια αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν χρόνια τώρα. Κι εγώ τα έβλεπα, τα παρακολουθούσα και αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ευθύνη του καθενός, ο οποίος αναλαμβάνει τη διοίκηση ενός νοσοκομείου».

Όπως είπε, το τρέχον διάστημα το υπουργείο Υγείας ασχολείται με την καταγραφή προβλημάτων στα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν: «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε και κάνουμε μια καταγραφή των σοβαρών προβλημάτων, όπως είναι η πυρασφάλεια όλων των νοσοκομείων της χώρας. Κάνουμε παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε την πυρασφάλεια, σχεδιάζουμε την ανακαίνιση όλων των νοσοκομείων.

«Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κι άλλα νοσοκομεία με τέτοια προβλήματα, αλλά, έχω δώσει συγκεκριμένη εντολή και δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή απέναντι σε αυτό γιατί δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν είναι δηλαδή ότι υπάρχει ένα μέρος το οποίο δεν είναι υγιεινό και είναι εστία μολύνσεων», πρόσθεσε. 

Έδωσε, μάλιστα, έμφαση στην ευθύνη που υπάρχει απέναντι στους ασθενείς και το προσωπικό: «Είναι και το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος που είναι διοίκηση σε ένα νοσοκομείο, όπως και ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας και οποιοσδήποτε έχει θέση ευθύνης δεν κοιμάται, είναι σε επαγρύπνηση διαρκώς. Άρα λοιπόν υπάρχει ένα ζήτημα ευθύνης, διαχείρισης της ευθύνης απέναντι σε εκατοντάδες ανθρώπους που φιλοξενούνται, όπως φυσικά και το προσωπικό».

Σχετικά με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, είπε πως μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχουν νέες διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα ορίζονται από νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών: «Περιμένουμε ένα νομοθέτημα που θα κατέβει και θα ψηφιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο θα ορισθούν τα κριτήρια. Μέχρι τέλος του χρόνου, αρχές του 2024, θα έχουμε νέες διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με αντικειμενικά κριτήρια».

Προχωράει το πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης νοσοκομείων

Στη συνέχεια, μίλησε για το πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης των νοσοκομείων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης: «Ήδη προχωράνε αρκετές. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, στο Αττικό 50 κρεβάτια αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένα, διότι σε κάποιες κλινικές γίνονται έργα. Υπογράψαμε προχθές για άλλα νοσοκομεία, όπως το Νοσοκομείο της Νίκαιας και άλλα νοσοκομεία, τα οποία αυτή τη στιγμή επιχειρούμε και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε, να τα εκσυγχρονίσουμε».

«Αναλυτικότερα, είναι 130 νοσοκομεία και 150 κέντρα υγείας, τα οποία πρέπει μέσα σε ενάμισι χρόνο, λόγω Ταμείου Ανάκαμψης και Απορρόφησης, να απορροφηθούν περίπου 1,5 δισ ευρώ. Πρόκειται για μικρά έργα, ανά νοσοκομείο, που αφορούν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα τμήματα των εφημεριών, διάφορες κλινικές», συμπλήρωσε.

«Δηλαδή είναι ένας καλλωπισμός και ένας εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων, ταυτόχρονα είναι εξοπλισμοί, είναι επίσης κάποια πολύ μεγάλα προγράμματα που αφορούν στην ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και του εθνικού συστήματος υγείας, των φαρμάκων κλπ. Στην ουσία όλο αυτό το πρόγραμμα αφορά στη ριζική ανασύσταση και αναγέννηση του ΕΣΥ», διευκρίνισε.

Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη

Για ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Από τη μέρα που ήρθα στο Υπουργείο έβγαλα τρεις αποφάσεις απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών. Οι παράλληλες εξαγωγές, για να γνωρίζουν οι τηλεθεατές σας, είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που κάνουν οι φαρμακαποθηκάριοι, οι χονδρέμποροι δηλαδή του φαρμάκου, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομιμότατα».

Επεσήμανε αν και υπάρχουν ελλείψεις, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε ελλείψεις στην Ευρώπη: «Όταν, όμως, τα προϊόντα αυτά λείπουν από την εσωτερική αγορά και τρέχει η μητέρα να βρει ένα φάρμακο για το παιδί, το οποίο έχει γρίπη, έχει μια ίωση, αντιλαμβάνεστε ότι προτεραιότητα είναι πρώτα αυτό. Αυτό λοιπόν, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία υπάρχει μια αντίστοιχη διαδικασία, υπάρχουν ελλείψεις. Σήμερα, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε ελλείψεις στην Ευρώπη».

Μιλώντας για τα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως ο πρόεδρος του ΕΟΦ «δεν αποχώρησε, ούτε παραιτήθηκε, αλλά έληξε η θητεία του στις 29 Σεπτεμβρίου και δεν επρόκειτο να ανανεωθεί η θητεία του και ήδη είχε πάρα πολλά χρόνια» και είπε: «Θέλουμε να ορίσουμε μία νέα διοίκηση».

Επιπλέον, έκανε λόγο και για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΟΦ: «Όμως, σε ότι αφορά στον ΕΟΦ πρέπει και αυτός να εκσυγχρονιστεί. Εγώ από τη μέρα που ήρθα, λοιπόν, για να πάμε ακριβώς στο επόμενο βήμα για τα φάρμακα, επειδή δεν φτάνουν μόνο οι υπαγορεύσεις, από τη μέρα που ήρθα ζήτησα κάποια στοιχεία από τον ΕΟΦ, δεν τα έχω όλα ακόμα, αλλά εν πάση περιπτώσει έχει γίνει μία επιτροπή, η οποία θα συνδέσει με έναν ψηφιακό μηχανισμό τον ΕΟΦ, το υπουργείο, τους φαρμακέμπορους, τις φαρμακοβιομηχανίες, τα φαρμακεία, έτσι ώστε όλοι να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα».

Μάλιστα, ανακοίνωσε πως μέχρι τις 15 Νοεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να μαθαίνουν αν υπάρχει το φάρμακο που τους έχει γράψει ο γιατρός τους από το κινητό τους: «Και πρέπει να σας πω πως, γύρω στις 15 Νοεμβρίου εσείς και ο κάθε πολίτης, αν θέλει να ψάξει να βρει ένα φάρμακο, που του συνταγογράφησε ο γιατρός του, θα ξέρει μέσα από το κινητό του αν υπάρχει αυτό το φάρμακο ή ποιο εναλλακτικό υπάρχει».

Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Οίκοθεν» που αφορά αποστολή φαρμάκων σε χρονίους πάσχοντες στο σπίτι: «Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 100 ογκολογικοί ασθενείς. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι η σύγχρονη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», η δωρεά που έκανε η Μαριάννα Λάτση στο ελληνικό δημόσιο στον «Άγιο Σάββα», κάνει χιλιάδες χημειοθεραπείες ετησίως και η αντίστοιχη Μονάδα στη Θεσσαλονίκη».

«Είμαι σε διαρκή επαφή με τη διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», το «Μεταξά» του Πειραιά, το οποίο επίσης είναι ένα θηριώδες ογκολογικό νοσοκομείο, και το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό σε όλους τους ασθενείς όπου μπορούμε», πρόσθσε.

Ο υπουργός προχώρησε και στην εξής δέσμευση: «Θα προχωρήσουμε στην αποστολή φαρμάκων, των ακριβών φαρμάκων, αυτά που παίρνει ο κόσμος από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και είναι πανάκριβα, να τα αποστέλλουμε στο σπίτι, έτσι ώστε να μη στήνεται ο κόσμος στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Το ΕΣΥ είναι ένας γίγαντας - Πρέπει να τον πάμε στον 21ο αιώνα

Ακόμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε και για την πορεία αναβάθμισης του ΕΣΥ. Όπως είπε: «Είναι ένα σύστημα το οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες, χτυπήθηκε και από τον Covid. Το ΕΣΥ είναι ένας γίγαντας τεράστιος που έβγαλε πέρα τον Covid. Τώρα λοιπόν πρέπει να τον πάμε στον 21ο αιώνα, στη νέα εποχή. Η πρώτη μας νίκη θα είναι να φέρουμε ένα νομοσχέδιο τέλος του χρόνου που θα αναφέρεται στο νέο ΕΣΥ».

«Έχουμε ήδη φέρει το ΕΚΑΒ, το οποίο είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες. Στη Βουλή σήμερα συζητάμε τα ζητήματα που σας είπα. Τον άλλο μήνα θα συζητήσουμε για το Δίκτυο με τις 17 μονάδες αυξημένης φροντίδας για τα εγκεφαλικά που θα ιδρύσουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Τα εξωτερικά ιατρεία, οι εφημερίες δηλαδή που πρέπει να αλλάξουν μορφή και να γίνουν πιο ανθρώπινα», περιέγραψε για τις κινήσεις που έχουν γίνει σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Τέλος, ο υπουργός Υγείας μίλησε για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και την ανάγκη κάλυψης στα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας: «Για τα νησιά υπάρχουν αρκετές σκέψεις αυτή τη στιγμή. Έχουμε καθιερώσει κάποια κίνητρα. Δεν μπορώ ακόμα να σας τα αποκαλύψω γιατί δεν είναι μόνο δική μου ευθύνη. Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, να δώσουμε πολύ γενναία κίνητρα σε γιατρούς, ούτως ώστε ένα χρονικό διάστημα να παραμένουν στα νησιά».

«Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η τηλεϊατρική και μια σειρά άλλες μέθοδοι που σκέφτομαι και διαδικασίες και εφαρμογές, ούτως ώστε οι κάτοικοι των νησιών να αποκτήσουν και αυτοί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», κατέληξε στο τέλος.