Με βασικό στόχο την ταχύτερη ανταπόκρισή στις κλήσεις των πολιτών, από εξειδικευμένα και καλά εκπαιδευμένα πληρώματα ασθενοφόρων, αναδιαμορφώνεται πλήρως το ΕΚΑΒ και γίνεται πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αναβάθμιση του θα αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας παρουσίασαν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Έπειτα από 40 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΕΚΑΒ εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των πολιτών και τις απαιτήσεις της νέας εποχής» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές η Ελλάδα θα καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τον διεθνή μέσο όρο. 

Μια από τις σημαντικές τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είναι η διασύνδεσή του με τα νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά. Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγαλύτερη κάλυψη από οχήματα. Σήμερα αντιστοιχεί ένα ασθενοφόρο σε 36.000 πολίτες και στόχος είναι η αναλογία να γίνει 1 προς 20,000. 

Οι πέντε άξονες 

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας κινούνται σε πέντε άξονες:

- Ο πρώτος είναι η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό. Προγραμματίζονται 800 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πληρώματος ασθενοφόρων, ενώ θα γίνει άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Έχουν ήδη προσληφθεί 111 πληρώματα στην Αθήνα και θα προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις στην επικράτεια τις επόμενες ημέρες. 

- Για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το πρώτο θα είναι το πρόγραμμα Prehospital Trauma Life Support (Σεμινάρια για την αντιμετώπιση του τραύματος για διασώστες, νοσηλευτές και Ιατρούς που θα είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) και το δεύτερο θα είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεξιοτήτων για όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ. 

- Έχει δρομολογηθεί η πλήρης ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του Οργανισμού με παράλληλη ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας. Στόχος είναι η προμήθεια νέων συστημάτων για την καταγραφή και τη διαχείριση περιστατικών, την κατηγοριοποίηση της κρισιμότητας τους καθώς και τη δρομολόγηση των ασθενοφόρων. Επίσης, η δημιουργία «πύργου ελέγχου» που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης. 

- Όσον αφορά στον επιχειρησιακό στόλο του ΕΚΑΒ, στόχος είναι η ανανέωση του με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων σε βάθος διετίας. Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου στόλου των οχημάτων και βελτιστοποίησης της διαδικασίας συντήρησής τους. 

- Τέλος αλλάζει το μοντέλο των αεροδιακομιδών με τη δημιουργία επιπλέον βάσεων ως επέκταση «Ερμής Θεοχαρόπουλος» και την εκπαίδευση του προσωπικού στην πραγματοποίηση πρωτογενών διακομιδών. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΚΑΒ θα αποκτήσει τη δυνατότητα παραλαβής των επειγόντων περιστατικών από τον τόπο του συμβάντος και τη μεταφορά του απευθείας στο νοσοκομείο, κερδίζοντας χρόνο μεταφοράς που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής.