Στα τέλη του 2022 η είδηση ότι οι δικαστικές αρχές στην Κω πρότειναν την επιβολή μέτρων για τον Παναγιώτη Δημητρά και τον κατηγορούσαν για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε ανακοίνωση κατά της Δικαιοσύνης και ο Νίκος Φίλης υποστήριζε πως «καταδιώκεται ένας άλλος ακτιβιστής στην Ελλάδα -αυτό έκανε και αυτός, βοήθεια ανθρωπιστική έδινε- ο κύριος Δημητράς καταδιώκεται για κατασκοπεία. Εκεί φτάσαμε».

Σήμερα η είδηση είναι πως η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία τόσο του ίδιου του Δημητρά όσο και των ΜΚΟ που ελέγχει, ενώ ζητείται και η έρευνα για το ενδεχόμενο απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, αφού σύμφωνα με πόρισμά της λάμβανε χρηματοδοτήσεις για λογαριασμό αυτών των ΜΚΟ με σκοπό την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, αυτά τα χρηματικά ποσά διοχετεύονταν σε άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους τα εισέπραττε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και φίλα προσκείμενα σε αυτόν Μέσα Ενημέρωσης είχαν επιχειρήσει να εγείρουν θέμα. Και να το εντάξουν σε όλα όσα υποστηρίζουν αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ως προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, επιχειρώντας να υπερασπιστούν ένα πρόσωπο που έχει καταθέσει δεκάδες μηνύσεις σε πρόσωπα που σύρονται στα δικαστήρια για να τον αντιμετωπίσουν.

Η ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2022, αποκαλυπτική:

«Οι δικαστικές αρχές, ανακρίτρια και εισαγγελέας της Κω, προτείνουν την επιβολή προκλητικών ως προς την αυστηρότητα και το σκεπτικό τους περιοριστικών μέτρων στον γνωστό για δεκαετίες υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτη Δημητρά, επειδή ήρθε σε επαφή με αιτούντα άσυλο για να καταγράψει καταγγελία του περί προηγούμενης επαναπροώθησής του και για να καταγραφεί η επιθυμία υποβολής αίτησης ασύλου, ενημερώνοντας τις αρχές προς τις οποίες απευθύνθηκε.

Και οι δύο δικαστικές λειτουργοί εισηγούνται την απαγόρευση ενασχόλησης του Παναγιώτη Δημητρά με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, οργάνωση την οποία ίδρυσε και της οποίας αποτελεί το βασικό μέλος τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ διαφώνησαν σχετικά με το αν πρέπει να του επιβληθεί επιπλέον εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, εγγυοδοσία και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ή πρέπει να του επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός μέχρι τη δίκη!

Ακόμα χειρότερη είναι η αποδοχή ότι ο Παναγιώτης Δημητράς είχε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση για να φέρνει μετανάστες και μετανάστριες στην Ελλάδα και μάλιστα ότι αυτός ήταν ο σκοπός της παρουσίας του στο Παρατηρητήριο. Να σημειώσουμε ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι συμμετέχει σε όλα τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, με εκθέσεις, αναφορές και έργο που είναι γνωστό σε όλους.

Πρόκειται για μία απόφαση που παραπέμπει ευθέως σε διώξεις υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ολοκληρωτικά αυταρχικά καθεστώτα και καθόλου σε χώρες όπου λειτουργεί ανεμπόδιστα το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία.

Πρόκειται επιπλέον για την πλήρη υιοθέτηση μιας συνωμοσιολογικής, ακροδεξιάς και αντιδραστικής αντίληψης ποινικοποίησης της αλληλεγγύης, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών συνολικά, ανοίγοντας τον δρόμο σε εξαιρετικά νοσηρά φαινόμενα. Οι μόνοι που ωφελούνται από την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης είναι η κυβέρνηση και οι ακροδεξιοί συνοδοιπόροι της.

Η απόφαση αυτή διόλου άσχετη είναι με τη συνειδητή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, να παραβιάζει κατά συρροή τη διεθνή νομοθεσία για το δικαίωμα στο άσυλο και να επιδίδεται διαρκώς στη βίαιη πρακτική των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων. Μια παράνομη πρακτική που έχει κοστίσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Η Δικαιοσύνη αντί να ερευνήσει τις καταγγελίες για αυτές τις πρακτικές, αντίθετα ποινικοποιεί τις οργανώσεις που τις καταγγέλλουν.

Η σωρεία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθιστά αδήριτη την ανάγκη θεσμοθέτησης της νομικής προστασίας των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παναγιώτη Δημητρά, αλλά και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών να δρα ενάντια σε κάθε κατάχρηση εξουσίας.

Να αντισταθούμε στο κυνήγι μαγισσών και στον ολισθηρό δρόμο της ορμπανοποίησης. Η αλληλεγγύη και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι έγκλημα».

Διαβάστε περισσότερα για