Αποκαλύπτεται ο ρόλος του «εθνικού μηνυτή», Παναγιώτη Δημητρά στο μεταναστευτικό, καθώς η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διέταξε δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων (τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες, κ.λπ.) του ίδιου αλλά και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που είναι επικεφαλής. Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της Αρχής, εμπλέκεται στη διάπραξη διαφόρων ποινικών κακουργηματικών αδικημάτων.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής ο Παναγιώτης Δημητράς, μέσω ΜΚΟ, στις οποίες ήταν επικεφαλής, έπαιρνε χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη, υποτίθεται, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τα χρηματικά ποσά τα διέθετε για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τα εισέπραττε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές της Αρχής αμφισβητούν πως υπήρξε ορθή διαχείριση των επίμαχων κονδυλίων και ότι αυτά πράγματι διατέθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους είχαν εγκριθεί από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς.

Ο ίδιος, με σχετική ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για εκδικητική δίωξη σε βάρος του. «Σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα για πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δηλώνω πως κατ' αρχή δεν έχω γνώση μέχρι σήμερα καμιάς τέτοιας ενέργειας. Οι δε φερόμενες χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων που δήθεν διατίθενται για άλλους σκοπούς είναι ανύπαρκτες. Το μοναδικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αφορά την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και είναι αναρτημένο από τη χρηματοδότρια Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ισχυρίστηκε ο «εθνικός μηνυτής».

Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Δημητράς υπήρξε διευθυντής του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι και πλέον έχει τον ρόλο του εκπροσώπου της οργάνωσης στην χώρα μας. Με την ιδιότητα, αλλά και με αυτή του δικηγόρου, έχει υποβάλλει κατά δήλωση του περίπου 5.000 μηνύσεις, κατά ελληνικών αρχών, δικαστικών λειτουργών, δημοσιογράφων και άλλων, για ζητήματα που αφορούν στο μεταναστευτικό. Ωστόσο ο ρόλος του χαρακτηρίστηκε ύποπτος, καθώς στα τέλη του περασμένου έτους η εισαγγελία της Κω άσκησε τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλα μέλη ΜΚΟ ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διευκόλυνσης μεταναστών.