Από «εθνικός μηνυτής» βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης ο διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς. 

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει διατάξει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων τόσο του ίδιου του Δημητρά όσο και των ΜΚΟ που ελέγχει, ενώ ζητείται και η έρευνα για το ενδεχόμενο απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, το οποίο έχει διαβιβαστεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο Παναγιώτης Δημητράς λάμβανε χρηματοδοτήσεις για λογαριασμό αυτών των ΜΚΟ με σκοπό την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, αυτά τα χρηματικά ποσά διοχετεύονταν σε άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους τα εισέπραττε. 

Υπενθυμίζεται πως ο Παναγιώτης Δημητράς, ο οποίος έχει υποβάλει δεκάδες μηνύσεις σε βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων δημοσίων προσώπων, κατηγορώντας τους κυρίως για ρατσισμό και ομοφοβία, ελέγχεται ήδη για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα, προκειμένου να τους διευκολύνει, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, ώστε οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου». 

Οι κακουργηματικές διώξεις συνοδεύονταν από την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».