Την πιθανότητα οργανωμένα δίκτυα από το εξωτερικό και μάλιστα από χώρες «σεσημασμένες» για τις απόπειρες δημιουργίας κλίματος αναταραχής και εκτροπής σε άλλες χώρες, όταν αυτές βρίσκονται σε προεκλογικές περιόδους, εξετάζουν οι ελληνικές υπηρεσίες μετά τη δεύτερη κατά σειρά κυβερνοεπίθεση με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων κατά τις απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας«Το Μανιφέστο», με την υπόθεση άρχισε να ασχολείται από χθες το μεσημέρι και η ΕΥΠ, καθώς υπάρχουν υπόνοιες που δικαιολογούν την πιθανότητα όχι απλώς της απόπειρας δολιοφθοράς, αλλά της δημιουργίας αναταραχής και επηρεασμού του προεκλογικού κλίματος στην Ελλάδα. Ηδη χθες, έπειτα από τη δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος,παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, τη διενέργεια σχετικής έρευνας σε βάθος σε πρώτο επίπεδο από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Επίθεση μεγατόνων»

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ΑκηςΣκέρτσος, είπε ότι πρόκειται για την πιο σημαντική επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, «η οποία προφανώς σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτήν τη στιγμή ενόψει των εκλογών» και επεσήμανε ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα πρέπει να σταθεί απέναντι σε αυτό. Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι μέχρι εκείνη την ώρα που αναφερόταν στο θέμα υπήρχαν 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.

Ακόμη ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου, τόνισε ότι επρόκειτο για επίθεση στην «ψηφιακή καρδιά του κράτους», ότι το χτύπημα αντιμετωπίστηκε, ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των μαθητών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο και στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν αύριο 1η Ιουνίου.

Παράλληλα ογενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης δήλωσε ότι η επίθεση έγινε στην Τράπεζα Θεμάτων, αλλά και σε άλλα παράπλευρα συστήματα του υπουργείου, όπως το MySchool, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις και χθες στην άντληση θεμάτων για τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Μάλιστα έκανε λόγο για«επίθεση μεγατόνων».

Οπως έγινε γνωστό, η χθεσινή επίθεση δεν έγινε στην Τράπεζα Θεμάτων όπως καταγράφηκε τη Δευτέρα, αλλά στο δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας) που υποστηρίζει την Τράπεζα Θεμάτων. Λόγω αυτής της επίθεσης καταγράφηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην άντληση θεμάτων από σχολεία σε αρκετές περιοχές όπωςη Θεσσαλονίκη, η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, η Ηλεία και το Κερατσίνι.

Η μάστιγα των botnets

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές, επρόκειτο για μία παραλλαγή της κατ’ εξοχήν κλασικής μεθόδου κυβερνοεπίθεσηςDDoSAttack,«DistributedDenial-of-Service (DDoS) Attack». Αυτό σημαίνει ότι με πολύ συντονισμένο τρόπο και με εργαλεία που μπορεί εύκολα να βρει κάποιος ακόμα και με μηδενικό ή χαμηλό κόστος, προχωρά σε μαζική αποστολή αιτημάτων εξυπηρέτησης στον ή στους servers, σε πολύ μεγάλο πλήθος, ώστε να μην μπορούν να αντέξουν.

Σύμφωνα με την παγκόσμια τακτική στο κυβερνοέγκλημα, για την πρόκληση τέτοιου «συνωστισμού» χρησιμοποιούνται botnets. Ο εισβολέας εγκαθιστά ένα κακόβουλο κομμάτι κώδικα ή κακόβουλο λογισμικό και όλοι μαζί, οι μολυσμένοι υπολογιστές, σχηματίζουν ένα δίκτυο. Αν, για παράδειγμα, ένα site είναι κατασκευασμένο για να μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα 100.000 χρήστες με το ίδιο αίτημα, στην περίπτωση που προσπαθήσουν να μπουν την ίδια ώρα 50 εκατομμύρια, τότε η κατάρρευση είναι δεδομένη. Αυτό ακριβώς κάνουν τα botnets,υπερπολλαπλασιάζοντας τα ταυτόχρονα αιτήματα εξυπηρέτησης. Αυτά, συνήθως, δεν είναι δωρεάν και απαιτούν άλλες μορφές οργάνωσης, κάτι που –όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας– αναμένεται να ερευνήσουν οι ελληνικές υπηρεσίες.

Χθες, πάντως, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό. Σημειώνεται ότι ταθέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου ολοκληρώθηκαν. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ΄ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων. Υπογραμμίζεται εκ νέου ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων».

Μικροπολιτικά πυρά

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, και ενώ το θέμα είναι καθαρά εθνικό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν ούτε και τώρα να μην αποπειραθούν να εργαλειοποιήσουν ακόμα και την ταλαιπωρία των μαθητών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για«αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε άλλη μια φορά επιτελικό χάος». Είπε, επίσης, ότι «η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βέβαια δεν είναι μόνο ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, είναι και θέμα κυβερνοασφάλειας των εθνικών ψηφιακών υποδομών, ευθύνη που με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέρασε σε μετακλητό υπάλληλο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Από την άλλη πλευρά, η τύφλωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακόμα και μετά τη συγκλονιστική ήττα της 21ης Μαΐου, καθώς κολλημένος, ιδεολογικά και πολιτικά, μέσω του τμήματος Παιδείας έκανε λόγο για «καταρράκωση του αφηγήματος Μητσοτάκη-Κεραμέως». Και ενώ ο ελληνικός λαός έχει κάνει την επιλογή τουμε την ψήφο του, τόσο το 2019 όσο και τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να τον προσβάλλει, μιλώντας για «καθεστώς Μητσοτάκη» και όχι για δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Αλλά, μάλλον, παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι για την πολιτικά και ιδεολογικά αδιόρθωτη αξιωματική αντιπολίτευση ο ελληνικός λαός είναι ένα άβουλο και παρασυρμένο κοπάδι που αναβαθμίζεται σε «δημοκράτη» και «ώριμο» μόνο όταν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ...