Ο Θεόδωρος Πάγκαλος που πέθανε το πρωί της Τετάρτης σε ηλικία 84 ετών ήταν ένας ευφυής πολιτικός και μια πληθωρική προσωπικότητα. Όποια άποψη κι αν έχει κάποιος για την πολιτική διαδρομή του, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι υπήρξε ένας ετοιμόλογος άνθρωπος, με χιούμορ και με γλώσσα που κάθε άλλο παρά ξύλινη ήταν. Γι’ αυτό και έχουν μείνει στην ιστορία κάποιες ατάκες του, που άλλους τους ενθουσίασαν, άλλους τους εξόργισαν και άλλους τους προκάλεσαν να απαντήσουν με τον δικό τους αντίστοιχα ευφυή τρόπο. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πιο γνωστή από όλες, και αυτή που έκανε τον περισσότερο ντόρο, ήταν το «μαζί τα φάγαμε». Σε εκείνη τη συνεδρίαση της Βουλής, στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, εκατομμύρια Έλληνες που βίωναν τους πρώτους μνημονιακούς κραδασμούς προσβλήθηκαν βαθιά από τη φράση του Πάγκαλου. Άλλοι θεώρησαν ότι με μόλις τρεις λέξεις κατάφερε να περιγράψει εξαιρετικά το διαχρονικό πολιτικό και οικονομικό αλισβερίσι στην Ελλάδα. 

Αλλά ο Πάγκαλος δεν είπε ακριβώς «μαζί τα φάγαμε». «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας "πώς τα φάγατε τα λεφτά", που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» είχε πει εκείνη την ημέρα. 

Είκοσι χρόνια νωρίτερα, είχε προκαλέσει ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο όταν, με την ιδιότητα του αντιπροσώπου της Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είχε δηλώσει ότι «η Γερμανία είναι οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος». Εκείνη η δήλωση είχε εξοργίσει τον Χέλμουτ Κολ ο οποίος διαμαρτυρήθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Πάγκαλος ζήτησε συγγνώμη και απέσυρε τη δήλωση του. 

Το 1994, τέλος, όταν ήταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την δημαρχία της Αθήνας επιτέθηκε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο λέγοντας ότι είναι «ο κύριος τίποτε». Ο Αβραμόπουλος απάντησε με έναν στίχο του Διονύση Σαββόπουλου: «Απόπειρα εναντίον μου με μαχαίρι, χτυπάτε τον αέρα, δεν ήμουν εκεί… τον συγχωρώ». 

Το «αντίο» του Αβραμόπουλου 

Το δικό του «αντίο» στον Θεόδωρο Πάγκαλο είπε ο πρώην επίτροπος της ΕΕ και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο εκλιπών «έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην ελληνική πολιτική και του αναγνωρίζουμε τη συμβολή του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας». 

«Αποχαιρετώ με τιμή τον Θεόδωρο Πάγκαλο, μια πολιτική προσωπικότητα, με τον οποίο συναντήθηκα στο πεδίο της διεκδίκησης της Δημαρχίας της Αθήνας αλλά και αργότερα στη Βουλή των Ελλήνων. Πολιτικός με ευρεία μόρφωση και πληθωρικό χαρακτήρα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην ελληνική πολιτική και του αναγνωρίζουμε τη συμβολή του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τη δυναμική παρέμβασή του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.