Συγκρατημένη κριτική έκανε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, στους «προεδρικούς» ένεκα της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλημίντζο και Χριστίνα Βίδου. Όσο κι αν προσπάθησαν οι δημοσιογράφοι να του αποσπάσουν σαφείς δηλώσεις, ούτως ώστε να υπάρξει μια «πρόγευση» του κλίματος που θα επικρατήσει στην συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, ο Νίκος Βούτσης απαντούσε περιφραστικά. Όμως οι αιχμές όσο περιφραστικά και αν διατυπώνονται, είναι ξεκάθαρες.

Ουσιαστικά ο Νίκος Βούτσης κάνει λόγο για καιροσκοπισμό των «προεδρικών», οι οποίοι έχουν γίνει «ελαφρά τη καρδία» χειροκροτητές του Στέφανου Κασσελάκη, σε θέσεις -αναφορικά με την ομιλία του στον ΣΕΒ για το κεφάλαιο- με τις οποίες διαφωνούσαν κάθετα, καθώς οι θέσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετες με εκείνες του Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, αποδίδει στους «προεδρικούς» την χυδαία τακτική του να βρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία αποκαλεί χρεωκοπημένη και εντελώς αναποτελεσματική. Το ενδιαφέρον είναι ότι ως πρακτική δεν την καταδικάζει, απλώς την απορρίπτει ως ιστορικά αναποτελεσματική. Γεγονός που λέει πολλά για το ποιόν και των «μετριοπαθών φωνών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση Βούτση

Χριστίνα Βίδου: «Είναι απόψεις του κυρίου Κασσελάκη αυτές; Επειδή είναι η ομιλία του στον ΣΕΒ, για αυτό λέω αν είναι οι απόψεις δικές του. Γιατί στο πλευρό του είναι ο κύριος Παππάς, ο κύριος Πολάκης, ο κόσμος αναρωτιέται "ποιες απόψεις εκφράζει; Μήπως είναι του κυρίου Πολάκη και του κυρίου Παππά; Ή μήπως είναι δικές του;" Και αν είναι του κυρίου Πολάκη και του κυρίου Παππά, ήταν όμως στον προηγούμενο ΣΥΡΙΖΑ, που πρέσβευε άλλα πράγματα. Εσείς τι νιώθετε;»

Νίκος Βούτσης: «Είναι σαφές ότι με την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη σε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε ταυτόχρονα η ανάδειξη -με τον τρόπο που έγινε, δεν είχαν συνεδριάσει τα όργανα του κόμματος και με την κοινοβουλευτική ομάδα που ενέκρινε τελικά μια σειρά από τομεάρχες- υπήρξε η ανάδειξη προσώπων, στελεχών, συντρόφων, μέσα στην ηγεσία του κόμματος που μέχρι τώρα τουλάχιστον, είχαν δημόσια καταθέσει διαφορετικές απόψεις, ή και αντίθετες, ή και συγκλίνουσες, απ' αυτές που ως προσωπική άποψη -γιατί χρησιμοποιεί πολύ το "εγώ" ο πρόεδρος του κόμματος- καταθέτει. Μιλάμε για ένα μίγμα απόψεων που θα πρέπει σίγουρα να μπει στην βάσανο της κατάθεσης ενός σαφούς πολιτικού σχεδίου, από την πλευρά της ηγεσίας σήμερα του κόμματος. Καταλάβατε τι εννοώ (...) είναι ζήτημα επιτακτικό να κατατεθεί ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο (...) με στόχο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κυβέρνηση, επί της ουσίας. Δηλαδή με τεκμηριωμένη, μαχητική αντιπολίτευση. Και όχι με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων, να αποδειχτεί ότι ο Μητσοτάκης είναι ξέρω 'γω "μπήξε-δείξε" και να έρθει ο Κασσελάκης. Δεν πάει έτσι, αυτό είναι χρεωκοπημένο, εντελώς αναποτελεσματικό, ιστορικά έχει επιβεβαιωθεί αυτό».