Το πολίτευμα μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην επετειακή συνεδρίαση της Βουλής για τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή επέτειος είναι μια ευκαιρία για αναστοχασμό για όσα πέτυχε η χώρα και υπενθύμισε ότι πριν από 50 χρόνια η Ελλάδα ήταν μια καθηλωμένη χώρα φυλακισμένων, ανθρώπων χωρίς ελευθερίες. Είπε ότι σήμερα πρέπει να θυμόμαστε τη σοφία όλων όσοι πραγματοποίησαν τη μετάβαση στον κοινοβουλευτισμό με κορυφαίο όλων των Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Με γνώση και ωριμότητα θεράπευσε τις πληγές που άφησαν οι επίορκοι αξιωματικοί» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο Εθνάρχης σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς να αφήσει κομματικές παρωπίδες να τον βγάλουν από τον στόχο του, νομιμοποίησε το ΚΚΕ, ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία και οργάνωσε τις πρώτες μετά από χρόνια τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στις οποίες οι πολίτες στήριξαν συντριπτικά το όραμα του. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το Σύνταγμα του 1975, το οποίο ήταν εξαιρετικά προοδευτικό για την εποχή του και είπε ότι οι αρχές εκείνου του πολιτεύματος συμπίπτουν με τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί αυτή την αρχή εδώ και 50 χρόνια, με κορυφαία στιγμή την ένταξη στην ΕΟΚ την οποία επιδίωξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για κατακτήσεις όπως το οικογενειακό δίκαιο, τη δημοτική γλώσσα, το ΑΣΕΠ, την ένταξη στην ΟΝΕ και στο ευρώ και πρόσθεσε ότι ο πολιτισμός ξαναγεννήθηκε μετά τη μαύρη επταετία. 

Μίλησε επίσης για τις ευκαιρίες που χάθηκαν λόγω της σπατάλης πόρων και τις ελλείψεις που υπάρχουν ακόμα σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. «Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της Ένωσης στους μισθους, στους θεσμούς, στις οικονομικές αλλαγές και στις συμπεριφορές. Είναι μια μάχη για να απαλλαγεί από τα φρένα που την κράτησαν πίσω εδώ και δεκαετίες» είπε, αναφερόμενος σε ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή και η διαφθορά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έδειξε τις δυνατότητες της καθώς ξεπέρασε την οικονομική κρίση, την πανδημία και άλλες κρίσεις. «Τα 50 χρόνια χωρίζονται σε 40 + 10 με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2015 όταν η χώρα παρά λίγο να βρεθεί εκτός Ευρώπης εξαιτίας ολέθριων κυβερνητικών χειρισμών» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την ωριμότητα των πολιτών που δίνει πρόσθετη αισιοδοξία. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δείχνουν πως έχει έρθει ο καιρός της αναμέτρησης με όσα υπονόμευαν επί δεκαετίες την πορεία μας κερδίζοντας τον χρόνο που δεν αξιοποιήθηκε και μειώνοντας ακόμη περισσότερο την απόσταση που μας χωρίζει από την ευρωπαϊκή καθημερινότητα» είπε. 

Παραδέχτηκε τις αδυναμίες που υπάρχουν όπως η ακρίβεια, αλλά οι σκιές αυτές δεν μπορούν να κρύψουν τη συνολική εικόνα της διαδρομής. «Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1974. Είναι μια σύγχρονη χώρα με τα σύνορα προστατευμένα, την εθνική άμυνα θωρακισμένη, την οικονομία της πιο στιβαρή και την κοινωνία της πιο ενωμένη παρά τους διαχωρισμούς» τόνισε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στις εννιά χώρες με τις λιγότερες συστάσεις σε πείσμα όσων μιλούσαν για αυταρχική δημοκρατία. 

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ζήτησε από την αντιπολίτευση να καταθέτει προτάσεις καθώς «όσο πιο μεγάλα είναι τα προβλήματα τόσο πιο μεγάλο πρέπει να είναι το μέτωπο εναντίον τους».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην επετειακή συνεδρίαση της Βουλής για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας