Με δυνατό χαστούκι στο μάγουλο της αντιπολίτευσης και εκείνων που θέτουν ζήτημα Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, δυσφημώντας τη χώρα και εκτός συνόρων, παρομοιάζεται η σχετική έκθεση της Κομισιόν. «Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία έκθεση του Κράτους Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ανήμερα των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, κατατάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες –μεταξύ των 27– με τις λιγότερες συστάσεις. Και αυτό σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε τάχα μία “αυταρχική” Δημοκρατία», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ήδη πλήρη γνώση για το περιεχόμενο της έκθεσης. 

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση για πέμπτη φορά του ετήσιου κύκλου για το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη, δημοσιοποιήθηκε η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά. Τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι ιδιαίτερα θετικά για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά διαπιστώνεται πρόοδος σε κάθε μία από τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Κομισιόν στην αντίστοιχη περσινή έκθεσή της, ενώ η εμβληματική νομοθετική παρέμβαση με την οποία εξασφαλίζεται η συμμετοχή της ίδιας της Δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της χαιρετίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος. 

Διαρκής προσπάθεια 

«Η συστηματική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαρκή ενίσχυση του Κράτους Δικαίου αποδίδει και επικυρώνεται με επίσημο και έγκυρο τρόπο μέσα από τον ανώτατο ευρωπαϊκό θεσμό. Εμείς θα προσπαθούμε διαρκώς για τη θεσμική βελτίωση της πολιτείας στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών και της θεσμικής σύγκλισης με την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. 

Για το 2024 στην Ελλάδα απευθύνονται μόνο τέσσερις συστάσεις. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζονται τα σημαντικά βήματα για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της και την ταχύτερη απονομή της, για παράδειγμα μέσω της αναθεώρησης του Δικαστικού Χάρτη και του Κανονισμού του Συμβουλίου Επικρατείας. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η προτεραιότητα που έχει δώσει η Ελλάδα στην αξιοποίηση του προγράμματος ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, καθώς και η συνεχής εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων. 

Αναγνωρίζεται περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, επισημαίνονται η αρτιότητα της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες και τα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στις κρατικές προμήθειες, διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση του διοικητικού και νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ, καταγράφεται βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας χάρη στην οποία αυξήθηκε ο μέσος χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, μειώθηκαν οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και ο αριθμός των ρυθμίσεων ανά τροπολογία ενώ υπογραμμίζεται πρόοδος και σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. 

«Αποτελεί ηχηρή απάντηση σε όσους με fake news συστηματικά επιχειρούν να συκοφαντήσουν την Ελλάδα στο εξωτερικό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Επισήμανε δε ότι για πρώτη φορά διαπιστώνεται πρόοδος στις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, ενώ γίνεται ειδική μνεία για περαιτέρω πρόοδο στην ενδυνάμωση των ΜΜΕ, τη διαφάνεια στο καθεστώς ιδιοκτησίας τους, την αποτελεσματική προστασία των δημοσιογράφων από κακόβουλες μηνύσεις και τη μέριμνα για την ασφάλειά τους. «Εχουμε ασφαλώς να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Αλλωστε η διασφάλιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας είναι ένα διαρκές στοίχημα για όλους μας», υπογράμμισε. 

Αλματα προόδου 

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η ανταπόκριση της χώρας μας και η πρόοδος που επιτεύχθηκε επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία, πρώτα απ’ όλα με τους θεσμικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, αλλά και με την Κομισιόν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. «Η δίκαιη ανάπτυξη, η προσέλκυση περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων, η μείωση των ανισοτήτων και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Η φετινή έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι προσπάθειές μας αποδίδουν και φέρνουν καρπούς. Δεν επαναπαυόμαστε καθώς υπάρχουν κι άλλα κρίσιμα πεδία στα οποία πρέπει να επιταχύνουμε και να βελτιωθούμε για να αποκτήσουμε μια πιο λειτουργική και συμπεριληπτική δημοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. 

«Συνεχίζουμε αδιάλειπτα να προασπίζουμε τις ατομικές ελευθερίες, τα κοινωνικά δικαιώματα, τη διαφάνεια και την ισότητα. Η Ελλάδα, με υψηλό αίσθημα δικαίου επιτυγχάνει σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία», τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας.