Την αυξημένη συναίνεση για το νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσμοθετηθεί ο γάμος των ομόφυλων επιβεβαιώνουν οι αρχικές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων στη συζήτηση που ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα είπε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τους όρους ισότητας για όλους του πολίτες και ιδίως για τα παιδία. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα μίλησε για σημαντική αλλαγή, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης έκανε λόγο για αυτονόητες ρυθμίσεις.  

Υπέρ του νομισχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Φεβρουαρίου δηλώνουν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα. Αντίθετα, το νομοσχέδιο αναμένεται να καταψηφιστεί από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη.  

Συρεγγέλα: Προστατεύονται τα συμφέροντα των παιδιών 

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα τόνισε πως το σχέδιο νόμου επιχειρεί να ρυθμίσει μια υπάρχουσα κατάσταση γι αυτό και δεν προωθεί «εκτεταμένες παρεμβάσεις».

«Με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Και αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, στην εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, που συνοψίζονται σε 15 άρθρα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα -αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία- συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών» είπε η κ. Συρεγγέλα. 

Αναφορικά με τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου τόνισε ότι «εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών. Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών. Δεν κάνει καμία αναφορά σε "γονέα 1" ή "γονέα 2" αφού για εμάς ξεκάθαρα γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα».