Για «αντικομμουνιστική θέση» στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών εγκάλεσε το ΚΚΕ, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ομιλία του στη Βουλή. Μάλιστα, προκειμένου να στοιχειοθετήσει το επιχείρημά του, χρησιμοποίησε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς, λέγοντας ότι ενώ το συγκεκριμένο κείμενο κάνει σφοδρότατη κριτική απέναντι στην πυρηνική οικογένεια, η οποία «εντάσσει στο εσωτερικό της όλη την υποκρισία των ξεπεσμένων αστικών θεσμών» το ΚΚΕ που μιλά για «βιολογική συμπληρωματικότητα», στην ουσία αρνείται όλη την ανάλυση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, καθώς τέτοια έννοια δεν αναφέρεται πουθενά. Φυσικά, το «κομμουνιστόμετρο» που έβγαλε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκειμένου να φανεί ποιος είναι «πιο κομμουνιστής», στόχο έχει να προσαρτήσει διά της αποδόμησης του ΚΚΕ, τους ψηφοφόρους εκείνους οι οποίοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ από τις εθνικές εκλογές του 2023 και πήγαν -δημοσκοπικά πάντα- στο ΚΚΕ.

Φυσικά ως τέχνασμα είναι αρκετά ευφυές, αλλά πρόκειται για λογική πλάνη, καθώς το επιχείρημα του Δημήτρη Τζανακόπουλου «δεν υπάρχει στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, άρα έχετε "αντικομμουνιστική" θέση» σκοντάφτει σε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα: εκείνον του χρόνου σε συνάρτηση με την αλλαγή στις κοινωνικές νόρμες. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο γράφτηκε το 1847, προφανώς δεν μπορεί να εμπεριέχει μια ανάλυση τέτοιου είδους, καθώς το φαινόμενο προέκυψε 177 χρόνια αργότερα από όταν γράφτηκε η «Παλαιά Διαθήκη» των Κομμουνιστών. Κατ' αντιστοιχία, θα ήταν σαν κάποιος να κάνει κριτική, γιατί οι ιερωμένοι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να επικοινωνήσουν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται στην Αγία Γραφή!

Η προσέγγιση του Δημήτρη Τζανακόπουλου είναι αμιγώς κειμενιστική (ήτοι μένει «στο γράμμα» του κειμένου - textualism), γεγονός που την καθιστά εκ προοιμίου συντηρητική. Εάν η προσέγγιση ήταν να ερμηνεύσει «το πνεύμα» των συγγραφέων (originalism) και δεδομένου ότι στο αρχικό κείμενο γίνεται λόγος για «ξεπεσμένους αστικούς θεσμούς» -στους οποίους προφανώς, εάν ζούσαν σήμερα οι συγγραφείς, θα κατέτασσαν και τον γάμο, ομοφύλων και μη- είναι προφανές ότι Μαρξ και Ένγκελς θα συμφωνούσαν με τη θέση του ΚΚΕ. Καλή η κριτική, όταν είναι ορθή και δίκαιη, «σύντροφε» Δημήτρη.

Η ομιλία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη Βουλή

«Μου κάνει τρομερή εντύπωση για το ΚΚΕ, το οποίο φαντάζομαι στις περγαμηνές και στις παρακαταθήκες του εντάσσει και τη σφοδρότατη κριτική, τόσο του Μάρξ, όσο και του Ένγκελς, απέναντι στην πυρηνική οικογένεια. Στην οικογένεια δηλαδή, η οποία εντάσσει στο εσωτερικό της, όλη την υποκρισία των ξεπεσμένων αστικών θεσμών -έτσι λέει το κομμουνιστικό μανιφέστο- που μιλά σήμερα για βιολογική συμπληρωματικότητα, αρνούμενοι επί της ουσίας, όλη την ανάλυση, η οποία έχει γίνει στο πλαίσιο και του μνημειώδους εμβληματικού έργου, περί της προέλευσης της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους. Όπου πουθενά δεν αναφέρεται η έννοια της βιολογικής συμπληρωματικότητας, μεταξύ μητέρας και πατέρα. Δεν το διάβασα καλά; Μήπως το ξαναμεταφράσατε; Μου κάνει λοιπόν, πολύ μεγάλη εντύπωση, η υπεράσπιση ακριβώς, αυτής της πυρηνικής οικογένειας από την μεριά του ΚΚΕ και με τον τρόπο που γίνεται - και προσέξτε: το γεγονός ότι θεώρησε το ΚΚΕ ότι πρέπει να διαχωρίσει τόσο σαφώς τη θέση του από την Εκκλησία, εγγράφει και μια πολιτική ενοχή, κατά τη γνώμη μου. Εγγράφει μια πολιτική ενοχή, διότι αν δεν νιώθατε κι εσείς οι ίδιοι, ότι κάπου ταυτίζεστε με τα όσα η Εκκλησία επιχειρηματολογεί, σε σχέση με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δεν θα νιώθατε την ανάγκη να μας πείτε, πόσο πολύ διαφέρουν οι θέσεις σας, από τις θέσεις της Εκκλησίας».