Ψήφος συνείδησης θα είναι για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας η στάση που θα τηρήσουν στη Βουλή για τον γάμο των ομοφύλων.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πιέσει τους γαλάζιους βουλευτές, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προσπαθήσει να τους μεταπείσει αναδεικνύοντας το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη γκρίζα ζώνη, σύμφωνα με την Καθημερινή, βρίσκονται 33 βουλευτές και όλα είναι ανοιχτά για την τελική τους στάση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κ» στη ζώνη του «ναι» έχουν περάσει οι Μαρία Αντωνίου και Στράτος Σιμόπουλος οι οποίοι είχαν επιφυλάξεις ενώ στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και ο Διαμαντής Γκολιδάκης. «Ναι» υπό όρους και από τη Σέβη Βολουδάκη επί της αρχής ενώ ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης φέρεται να έχει δηλώσει πως όλα είναι ανοιχτά για εκείνον, υπονοώντας την υπερψήφιση.

Την τελική του απόφαση να απέχει από την ψηφοφορία έχει λάβει ο Γιάννης Οικονόμου, κρίνοντας και από μια δήλωση σε υψηλούς τόνους ενώ συνεπής υπέρ του όχι και της αποχής ειναι οι Γιάννης Μπούγας, η Μαρία Κεφάλα και ο Χρήστος Κέλλας. Από τη διαδικασία θα απέχει και ο Στέλιος Πέτσας ο οποίος έχει πολλές επιφυλάξεις για την υιοθεσία.

Με τους περισσότερους να εξετάζουν ως διέξοδο την αποχή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα «όχι», δηλαδή εκείνοι που θέλουν να τηρήσουν καθαρή στάση όπως οι Κώστας Βλάσης, Γιάννης Ανδριανός, Δημήτρης Κούβελας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Λάκης Βασιλειάδης, Νίκος Βλαχάκος, Θανάσης Λιούτας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Νότης Μηταράκης και Φωτεινή Αραμπατζή.