Το ενδεχόμενο της διάσπασης άφησε ανοιχτό ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη, ενώ δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη ορισμένων στελεχών, που τους θέλει να μαζεύουν υπογραφές προκειμένου να καθαιρέσουν τον Στέφανο Κασσελάκη από την ηγεσία του κόμματος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι «προεδρικοί» απαιτούν «υποταγή προς τας διαταγάς» του Στέφανου Κασσελάκη, με μόνη εναλλακτική προφανώς τη διαγραφή, πράγμα που δεν κατάφερε να κάνει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι προφανές ότι οι «προεδρικοί» δεν απαιτούν την υποταγή των συνιστωσών, επειδή τους μάγεψε η βαθιά πολιτική κατάρτιση του Στέφανου Κασσελάκη. Πρόκειται για έναν ακόμη «πόλεμο δι' αντιπροσώπων», όπου με μπροστινό τον Στέφανο Κασσελάκη, οι «προεδρικοί» προσπαθούν να «πάρουν τη ρεβάνς» και να εκκαθαρίσουν εκείνους τους οποίους κατηγορούν για υπονόμευση του κόμματος, ήδη από την εποχή της αρχηγίας του Αλέξη Τσίπρα. Είναι βέβαιο ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα παιχτεί η τελευταία πράξη της δικής τους «νύχτας των μεγάλων μαχαιριών», καθώς ήδη οι προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν περατωθεί.

Η δήλωση Βίτσα

Δημήτρης Τάκης: «Τις προηγούμενες ημέρες, υπήρχε μια φιλολογία (sic) ότι μαζεύονται υπογραφές, να μαζευτούν 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για να καθαιρέσουν τον Κασσελάκη και λοιπά. Θεωρείτε ότι αυτή η ιστορία μετά και τα χθεσινά πρέπει να τελειώσει και να κλείσει, ή θα συνεχιστεί;» 

Δημήτρης Βίτσας: «Κοιτάξτε, όλο αυτό ξεκίνησε από ένα άρθρο του κυρίου Κατσαρού στην ΕΦΣΥΝ αν δεν κάνω λάθος. Ποτέ δεν ξεκίνησε μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή η συλλογή υπογραφών. Δεν είμαστε παιδιά τώρα να μαζεύουμε υπογραφές. Έχουμε πολιτικό λόγο και τον εκθέτουμε. Ούτε μπορείς να πεις ότι "κοίταξε να δεις τον Σεπτέμβριο βγήκε με ψηφοφορία" άσχετα αν συμφωνώ ή δεν συμφωνώ εγώ με τον τρόπο - τα είπα αυτά στο τελευταίο συνέδριο που κάναμε. Βγήκε με έναν δημοκρατικό τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης, κι εμείς θα ψάχνουμε να βρούμε τρόπο να τον ρίξουμε. Δεν πάει έτσι αυτό το πράγμα. Στο κάτω-κάτω της γραφής, αν θεωρούμε ότι αυτό το πολιτικό σχέδιο -που δεν το ξέρουμε ακόμα, γιατί δεν έχει ειπωθεί- γίνει πραγματικότητα, γίνει εισήγηση, έχουμε δυο επιλογές: η μια επιλογή είναι και με την κεντρική επιτροπή και με τις οργανώσεις να το αρνηθούμε και κάνουμε μια άλλη πρόταση».

Δημήτρης Τάκης: «Και η άλλη;»

Δημήτρης Βίτσας: «Η άλλη είναι τα πράγματα να οδηγηθούν σε μια ευθεία σύγκρουση, που πολλές φορές έχει και διάσπαση μέσα. Η υποταγή, όπως την άκουσα από ορισμένους συντρόφους και συντρόφισσες, δεν είναι λύση. Κανένας μας δεν πρόκειται να υποτάξει την άποψή του ή τη δράση του. Αυτό που θα κάνει, είναι να λέει την άποψή του».