Προτού προλάβουν να περάσουν λίγες ώρες από τη νίκη του Χάρη Δούκα στη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων, ξεκίνησαν οι πρώτες «γκρίνιες» στον ΣΥΡΙΖΑ και διά στόματος Νίκου Κοτζιά, καθώς η αλαζονική στάση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος πανηγύριζε σαν να πήρε εθνικές εκλογές, δεν άφησε και πολλά στους άσπονδους φίλους του στον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέποντας και ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς, ότι χρειάστηκε συνασπισμός όλων των πολιτικών χώρων στον Δήμο της Αθήνας (των ακροδεξιών συμπεριλαμβανομένων), προκειμένου να χάσει ο Κώστας Μπακογιάννης, είναι λογικό να θεωρεί τη στάση του ΠΑΣΟΚ αλαζονική. 

Εξίσου λογική είναι η αλαζονική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ, καθώς αμφότερα τα κόμματα αγωνίζονται για το ίδιο πολιτικό ακροατήριο. Κατόπιν της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, η παλινόρθωση του ΠΑΣΟΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση φαντάζει ένα βήμα πιο κοντά, συνεπώς είναι εύλογη η επιλογή τους να το πανηγυρίζουν σαν δική τους προσωπική νίκη, παρά μια νίκη -κυριολεκτικά- σύσσωμης της αντιπολίτευσης, απέναντι στην κυβερνητική επιλογή για τον Δήμο Αθηναίων. Υπάρχουν ήδη στελέχη και απ' τα δυο κόμματα που θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν στις Ευρωεκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο. Αν όμως ξεκίνησε το «ξεμάλλιασμα», προτού ξημερώσει η πρώτη ημέρα νίκης στον Δήμο της Αθήνας, μάλλον φαντάζει δύσκολο το εγχείρημα. 

Η δήλωση Κοτζιά

Νίκος Κοτζιάς: «Εμείς ψηφίσαμε Δούκα για να φύγει ο Μπακογιάννης, η ΝΔ και η αλαζονεία της. Δεν ψηφίσαμε για την επαναφορά της γνωστής πράσινης αλαζονείας. Ας επιδείξουν, λοιπόν, λίγη σεμνότητα οι φίλοι μου στο ΠΑΣΟΚ. Το λέει κάποιος που πάντα υποστήριξε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων».

Δείτε το τουίτ του Κοτζιά