Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Κληθείς να σχολιάσει την τροπή που έχει πάρει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και με την ηγετική ομάδα που συγκρότησε, οδήγησε στην ταχύτατη μετάλλαξη του κόμματος, όπου έχει υπάρξει στροφή στο ιδεολογικό επίπεδο και κατάπτωση στον πολιτικό λόγο, περιγράφοντας ένα βαθιά απολίτικο μη-Αριστερό κόμμα, το οποίο ρέπει προς τον λαϊκισμό. Ο νέος φορέας -που πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα- σκοπεύει να «δώσει στέγη» σε Αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, ο οποίοι είτε απογοητεύτηκαν, είτε επέλεξαν την αποχή. Αυτό ενδεχομένως να εξηγεί την σύμπλευση του Δημήτρη Παπαδημούλη με τον νέο υπό διαμόρφωση φορέα, ο οποίος κρίνεται πλεονασματικός στον τομέα «στέγη».
Ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση του κυρίου Τζανακόπουλου, ότι κάποια ζητήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που προβλημάτιζαν τα στελέχη που αποχώρησαν, έχουν γίνει πλέον απολύτως κυρίαρχα. Και αυτό διότι είναι ξεκάθαρη αιχμή προς τον Αλέξη Τσίπρα, αφού εκ των πραγμάτων όχι μόνο τα ανέχτηκε, αλλά με την αφωνία του, τα άφησε να «θεριέψουν» και στο τέλος να πάρουν και το κόμμα στα χέρια τους. Αυτό το φαινόμενο, που και οι δυο πλευρές «πίνουν νερό» στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα του δίνουν πισώπλατες μαχαιριές, πρέπει να εξηγηθεί κάπως. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι δεν εξηγείται με πολιτικούς όρους.
Η δήλωση Τζανακόπουλου
Άννα Λιβαθυνού: «Για όλη αυτή την εικόνα και την κατάσταση, φταίει μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης;»
Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και η συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας, οδήγησε σε μια πολύ γρήγορη -ταχύτατη θα έλεγε κανείς- μετάλλαξη στου κόμματος - και στο επίπεδο του πολιτικού λόγου και στο επίπεδο των ιδεολογικών αρχών, οι οποίες εκφωνούνται από τον πρόεδρο και την νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα, υπάρχει μια σαφής απουσία πολιτικού και προγραμματικού περιεχομένου. Ακούμε γενικότητες και ταυτόχρονα, ακούμε ιδεολογικές διακηρύξεις οι οποίες -κατά τη γνώμη μου- δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με καμία πιθανή εκδοχή της Αριστεράς. Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο πρέπει να εκφραστεί αυτή τη στιγμή, είναι ένας πολιτικός και προγραμματικός λόγος, ο οποίος θα δίνει στέγη και θα κινητοποιεί τον προοδευτικό κόσμο, τον κόσμο της Αριστεράς, που είτε πηγαίνει σπίτι του, είτε απογοητεύεται, είτε επιλέγει την αποχή, είτε επιλέγει την κριτική στήριξη σε άλλους φορείς - τουλάχιστον προσωρινά. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι υφίσταται πολιτικός χώρος για ένα νέο εγχείρημα, το οποίο θα δώσει ούτως ή άλλως και τις μάχες, από σήμερα και στο επόμενο διάστημα, απέναντι στην κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη».