Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μια νέα εποχή, στην οποία η μόνη ανεκτή θέση, είναι εκείνη του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη. Επικρατεί μεγάλος αναβρασμός στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο έχει αποκτήσει μια «περίεργη» δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, καθώς το προχθεσινό επεισόδιο στη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος, στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί του μπορεί να φύγει, φαίνεται πως είναι η νέα νόρμα και όχι απλώς μια κακή στιγμή. Η Θεοδώρα Τζάκρη στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Αντώνη Αντζολέτο και Γιάννη Καντέλη, κληθείσα να σχολιάσει αν πράγματι ήταν μια κακή στιγμή του Στέφανου Κασσελάκη, ή αν η συγκεκριμένη λογική, είναι εκείνη που διέπει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «πρέπει να ξέρουμε τι προκάλεσε την παρέμβαση του κυρίου Κασσελάκη, έτσι; Υπήρξε κάποια προσπάθεια από μέλη μιας γνωστής ομάδας, που έχουν συμμετάσχει στις υπογραφές των 87, πρόσφατα στην κεντρική μας επιτροπή. Ενός κύματος δηλαδή, που έρχεται και επανέρχεται, οι οποίοι προσπάθησαν να ακυρώσουν μια ειλημμένη -και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία- απόφαση, πρόσφατη μάλιστα της κεντρικής μας επιτροπής, ότι το συνέδριό μας -που είναι βεβαίως τακτικό συνέδριο και καταστατικό και συνέδριο θέσεων-, θα διεξαχθεί από τις 4 ως τις 6 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ακούγοντας τις παρεμβάσεις των συντρόφων, δυσαρεστήθηκα και η ίδια, όταν μας ζήτησαν να ετεροπροσδιορίσουμε τις διαδικασίες μας ως κόμμα, που είναι ήδη δρομολογημένες, έναντι μιας εικασίας».
Το πρόβλημα δηλαδή, δεν ήταν ότι δεν μπορούσε να μετατεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος -νωρίτερα, ή αργότερα- προκειμένου να μην συμπέσει με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Απλώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήθελε. Και σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν στον τύπο, δεν υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος λόγος, όπως θα μπορούσε π.χ. «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στις αποφάσεις μας γιατί θα γελοιοποιηθούμε». Το μόνο που είπε, ήταν ότι όποιος διαφωνεί, μπορεί να φύγει. Απλά, λιτά και σοσιαλιστικά.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπονται μόνο όποιες απόψεις ταυτίζονται με εκείνη του Στέφανου Κασσελάκη
Ενδιαφέρον όμως έχει η τοποθέτηση της κυρίας Τζάκρη για τον Γιάννη Ραγκούση, αναφορικά με τη διαφοροποίησή του για την συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτή η άποψη του κυρίου Ραγκούση, απέχει παρασάγγας απ' την επίσημη εκπεφρασμένη. Ο καθένας για την άποψη που εκφράζει στη δημόσια σφαίρα κρίνεται. Και απ' τα μέλη και απ' τους ψηφοφόρους και από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, απ' όλους». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ο κύριος Ραγκούσης κρίνεται και απ' τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς και αν αυτό θα έχει κάποιες συνέπειες, η κυρία Τζάκρη είπε με νόημα ότι «κρίνεται απ' όλους. Δε μπορώ εγώ να σας πω για τις συνέπειες, δεν είμαι το αρμόδιο άτομο να σας πω». Κάτι μας λέει, ότι αν η κυρία Τζάκρη ήταν το αρμόδιο άτομο, ο κύριος Ραγκούσης θα ήταν ήδη εκτός κόμματος! Βέβαια, το γεγονός ότι δεν είναι η κυρία Τζάκρη η αρμόδια, δεν αλλάζει και πολλά, καθώς όπως είπε «αυτό που είπε ο κύριος Κασσελάκης, θα πρέπει να πάψει το φαινόμενο της ανοχής, να εκφράζονται στη δημόσια σφαίρα -με ανοχή-, απόψεις οι οποίες είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες με τις επίσημες απόψεις των συλλογικών μας οργάνων». Είναι σαφές λοιπόν ότι η συγκεκριμένη, είναι η άποψη του Στέφανου Κασσελάκη, την οποία όπως δείχνουν τα πράγματα και θα επιβάλλει με «μηδενική ανοχή». Μόνο να μειδιά κανείς μπορεί, αναλογιζόμενος τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για «πολυφωνία», «ελευθερία έκφρασης» -του Τύπου, ή μη- και «πλουραλισμό», σε συνάρτηση με το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» του νέου του ηγέτη. Η μοίρα απ' ό,τι φαίνεται, έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και -κυρίως- της ειρωνείας.
Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη
Αντώνης Αντζολέτος: «Είχαμε αυτό το επεισόδιο προχθές, στην ΚΟΕΣ, εκεί υπήρξε αυτή η φράση του κυρίου Κασσελάκη που διέρρευσε και δεν έχει αμφισβητηθεί, ότι "όποιος δε συμφωνεί μαζί μου, μπορεί να φύγει". Ήθελα να σας ρωτήσω, αυτή ήταν μια κακή στιγμή του κυρίου Κασσελάκη, ή είναι αυτή η λογική που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Προτού φτάσουμε εκεί, να πούμε λιγάκι (...) πρέπει να ξέρουμε τι προκάλεσε την παρέμβαση του κυρίου Κασσελάκη, έτσι; Υπήρξε κάποια προσπάθεια από μέλη μιας γνωστής ομάδας, που έχουν συμμετάσχει στις υπογραφές των 87, πρόσφατα στην κεντρική μας επιτροπή. Ενός κύματος δηλαδή, που έρχεται και επανέρχεται, οι οποίοι προσπάθησαν να ακυρώσουν μια ειλημμένη -και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία- απόφαση, πρόσφατη μάλιστα της κεντρικής μας επιτροπής, ότι το συνέδριό μας -που είναι βεβαίως τακτικό συνέδριο και καταστατικό και συνέδριο θέσεων-, θα διεξαχθεί από τις 4 ως τις 6 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους (...) ακούγοντας τις παρεμβάσεις των συντρόφων, δυσαρεστήθηκα και η ίδια, όταν μας ζήτησαν να ετεροπροσδιορίσουμε τις διαδικασίες μας ως κόμμα, που είναι ήδη δρομολογημένες, έναντι μιας εικασίας. Δηλαδή, αυτή η στάση τους ότι πρέπει να "αναμείνουμε στο ακουστικό μας", περιμένοντας 3 μήνες, χωρίς να ξέρουμε βέβαια ποιος θα "σηκώσει το ακουστικό απ' την άλλη πλευρά", εμένα με ξεπερνά. Θεωρώ ότι σφάλλουν οι σύντροφοί μας που έχουν την άποψη αυτή. Ξέρετε, θα μπορούσα να τα λέω εγώ που προέρχομαι απ' το ΠΑΣΟΚ και δεν τα λέω. Μέχρι πρότινος, θυμίζω ότι υπήρχε και η άλλη συμπεριφορά. Θέλω να θυμίσω ότι λίγο πριν το συνέδριο του Φεβρουαρίου -απ' αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, που έχουν πάντα τα ίδια επιχειρήματα-, ξεσηκώθηκε ολόκληρη θύελλα, από ένα απλό ερωτηματολόγιο που έβαλε στον iSyriza ο πρόεδρός μας, για το αν θα πρέπει η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι Αριστερά, ή Κεντροαριστερά. Για να μη σας θυμίσω συμπεριφορές άλλων ανθρώπων, που μας έλεγαν "σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ, μας καταστρέψατε"».
Γιάννης Καντέλης: «Ο κύριος Ραγκούσης όμως σήμερα, δημοσίως αμφισβήτησε και κάτι άλλο, το οποίο το είχατε αναγάγει πολύ ψηλά, τη συγχώνευση Attica και Παγκρήτιας. Είπε ότι είναι μια σωστή κίνηση, που αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι κόμμα εξουσίας, θα έπρεπε να τη στηρίξει. Και αυτό έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με ό,τι έχει εκφράσει ο κύριος Κασσελάκης όλο το προηγούμενο διάστημα».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Αυτή η άποψη του κυρίου Ραγκούση είναι προσωπική. Έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη επίσημη άποψη του κόμματός μας για την επικείμενη συγχώνευση (...) η επίσημη άποψή μας ελήφθη αφού συνεδρίασαν τα όργανά μας κι αφού δημόσια εκφράστηκε και από τον πρόεδρό μας και από τον εισηγητή μας, κι από όλα τα μέλη του κόμματος. Τώρα για το αν είναι επωφελής, εγώ έχω να σας πω κάτι, σας είπα και προηγουμένως. Το κάθε στέλεχος, μπορεί να λέει την άποψή του. Αυτή η άποψη του κυρίου Ραγκούση, απέχει παρασάγγας απ' την επίσημη εκπεφρασμένη. Ο καθένας για την άποψη που εκφράζει στη δημόσια σφαίρα κρίνεται. Και απ' τα μέλη και απ' τους ψηφοφόρους και από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, απ' όλους».
Γιάννης Καντέλης: «Κρίνεται και απ' τον πρόεδρο; Κι αυτό, μπορεί να έχει συνέπειες;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Κρίνεται απ' όλους. Δε μπορώ εγώ να σας πω για τις συνέπειες, δεν είμαι το αρμόδιο άτομο να σας πω».
Αντώνης Αντζολέτος: «Καταλαβαίνω ότι δεν κατανοείτε γιατί κάποιοι σύντροφοί σας, που εκφράζουν όλες αυτές τις αντιρρήσεις και έχουν την ψυχική απόφαση πλέον απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Όχι, δεν είπα αυτό καθόλου. Σας είπα ότι ο καθένας κρίνεται για τις δημόσιες απόψεις του, από τα μέλη, από τους φίλους, από τους ψηφοφόρους και αυτό που σας λέω τώρα εδώ, είναι ότι η άποψη του κυρίου Ραγκούση απέχει παρασάγγας από την επίσημη εκπεφρασμένη άποψη του κόμματος και ότι αυτό που είπε ο κύριος Κασσελάκης, θα πρέπει να πάψει το φαινόμενο της ανοχής, να εκφράζονται στη δημόσια σφαίρα -με ανοχή-, απόψεις οι οποίες είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες με τις επίσημες απόψεις των συλλογικών μας οργάνων».