Την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει εσωστρέφεια με ευθύνη του Στέφανου Κασσελάκη, εξέφρασε ο Διονύσης Τεμπονέρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV, στον δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη. Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Γιάννη Δραγασάκη, καθώς και τις δηλώσεις του Γιάννη Μουζάλα για τον Στέφανο Κασσελάκη, ότι είναι ελλιπής και διχαστικός και βάζοντας παράλληλα θέμα ηγεσίας, ο κύριος Τεμπονέρας δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει πράγματι, περισσότερη εσωστρέφεια απ' όση μπορεί να αντέξει. Κι αντί να ασχολούμαστε με τα μεγάλα ζητήματα, της ακρίβειας, του κοινωνικού κράτους, του ΕΣΥ, τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, πολλές φορές ομφαλοσκοπούμε. Αυτό βεβαίως, γίνεται κυρίως με ευθύνη της ηγεσίας θα πω εγώ. Γιατί πράγματι, πολλές από τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της ηγεσίας, έχουν προκαλέσει την αντίδραση και των στελεχών, αλλά θεωρώ και μεγάλου κομματιού της βάσης του κόμματος». Είναι σαφές ότι οι ενέργειες που έχει κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό προκαλούν την αντίδραση των στελεχών -κυρίως του «μπλοκ Τσίπρα»-, όμως για τη βάση του κόμματος, μάλλον ο κύριος Τεμπονέρας θα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι. Το σύνηθες για τη βάση του συγκεκριμένου κόμματος, είναι να «πετούν στα θηρία» τον προηγούμενο ηγέτη του κόμματος και να υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τον νυν πρόεδρο, όπως για παράδειγμα είχε γίνει με τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνέχεια, ο κύριος Τεμπονέρας σχολίασε την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «έμεινα εμβρόντητος, όχι απ' την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη, την οποία μπορώ να κατανοήσω. Έμεινα εμβρόντητος από την απάντηση, η οποία υπήρξε από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα πρόσωπο το οποίο έχει συνεισφέρει πάρα πολλά πράγματα, σε όλη του την ιστορική διαδρομή, στη διαμόρφωση της θεωρητικής ταυτότητας και παράδοσης του χώρου, είτε στο Συνασπισμό, είτε αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ -και τώρα βεβαίως στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία- και αυτό με λυπεί και με στενοχωρεί πάρα πολύ». Είναι ίσως ο πρώτος εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν είπε ότι διαφωνεί με την απόφαση του Γιάννη Δραγασάκη αλλά τη σέβεται, αλλά τουναντίον, είπε ότι μπορεί να την κατανοήσει. Προφανώς, όσο κι αν διαψεύδει ο κύριος Τεμπονέρας τις διαδόσεις ότι είναι ήδη με το «ένα πόδι έξω από την πόρτα» του ΣΥΡΙΖΑ, σε ψυχικό επίπεδο τουλάχιστον, είναι με το... ενάμισι πόδι έξω από την πόρτα. Το ερώτημα πλέον, είναι εάν θα περιμένει το συνέδριο του κόμματος προκειμένου να αποχωρήσει. Διότι μπορεί ο Αύγουστος αν μας πλησιάζει με βήμα ταχύ, το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου μέχρι να γίνει το συνέδριο του κόμματος, είναι αρκούντως μεγάλο για να εξωθηθούν οι διαφωνούντες, εκτός κόμματος.
Η δήλωση του Διονύση Τεμπονέρα
Γιώργος Χουδαλάκης: «Βλέπω την παραίτηση του Δραγασάκη για παράδειγμα, η οποία είναι πολύ ηχηρή διότι οι γνωρίζοντες ξέρουν τι εστί Δραγασάκης. Είδαμε να απαξιώνεται η προσφορά του, η διαδρομή του, με μεγάλη ευκολία. Ο Γιάννης Μουζάλας -που δεν το περιμένεις λόγω του μειλίχιου του χαρακτήρα του- έβαλε ζήτημα ηγεσίας, ότι στο συνέδριο πρέπει να μπει θέμα ηγεσίας, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Κασσελάκη, ως ελλιπή και διχαστικό».
Διονύσης Τεμπονέρας: «Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει πράγματι, περισσότερη εσωστρέφεια απ' όση μπορεί να αντέξει. Κι αντί να ασχολούμαστε με τα μεγάλα ζητήματα, της ακρίβειας, του κοινωνικού κράτους, του ΕΣΥ, τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, πολλές φορές ομφαλοσκοπούμε. Αυτό βεβαίως, γίνεται κυρίως με ευθύνη της ηγεσίας θα πω εγώ. Γιατί πράγματι, πολλές από τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της ηγεσίας, έχουν προκαλέσει την αντίδραση και των στελεχών, αλλά θεωρώ και μεγάλου κομματιού της βάσης του κόμματος. Μπροστά μας έχουμε ένα συνέδριο, όπως είχε εξαγγελθεί από πλευράς της ηγεσίας. Έχω την αίσθηση ότι και το συνέδριο αυτό, λανθασμένα επικεντρώνεται σε ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα, όταν το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο είναι εκείνο το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει αυτή τη στιγμή. Προσωπικά, με άλλους συντρόφους έχουμε καταθέσει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Μια πρόταση που κατά την άποψή μου σέβεται το αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών. Μια πρόταση που μιλάει για ένα κοινό συντονισμό των ευρύτερων Αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση της επίτευξης μιας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα αφορά τα κόμματα του Αριστερού και προοδευτικού χώρου. Με στόχο, να υπάρχει μια εκλογική και πολιτική συμπόρευση, προκειμένου να διατυπωθεί μια ολοκληρωμένη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, που θα απαντά ακριβώς σε αυτά τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε. Ο διάλογος αυτός πρέπει να ανοίξει άμεσα. Δεν έχουμε περιθώριο -ο προοδευτικός χώρος- ούτε για περαιτέρω συρρικνώσεις, ούτε για εσωστρέφεια, ούτε για νέους διχασμούς και προοδευτικούς εμφυλίους. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να δούμε τις συμπτώσεις, να συνθέσουμε και να υπερβούμε ενδεχομένως και αντιθέσεις του χθες. Αυτό είναι το βασικό, το οποίο πρέπει να το δούμε».
Γιώργος Χουδαλάκης: «Να κρατήσω αυτό που άκουσα ως μια μη-διάθεση αποχώρησης; Γιατί για παράδειγμα ο Δραγασάκης -και ξαναλέω ότι δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο- αποχώρησε απ' το κόμμα».
Διονύσης Τεμπονέρας: «Πρέπει να σας πω ότι έμεινα εμβρόντητος, όχι απ' την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη, την οποία μπορώ να κατανοήσω. Έμεινα εμβρόντητος από την απάντηση, η οποία υπήρξε από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα πρόσωπο το οποίο έχει συνεισφέρει πάρα πολλά πράγματα, σε όλη του την ιστορική διαδρομή, στη διαμόρφωση της θεωρητικής ταυτότητας και παράδοσης του χώρου, είτε στο Συνασπισμό, είτε αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ -και τώρα βεβαίως στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία- και αυτό με λυπεί και με στενοχωρεί πάρα πολύ».