Τίτλοι τέλους έπεσαν στη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη από ένα ιστορικό στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς, τον Γιάννη Δραγασάκη. Ο επί σειρά ετών πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015-2019 στο κείμενο της παραίτησής του μίλησε για «εξελίξεις που καθιστούν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς».

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Στον απόηχο όσων συνέβησαν τις προηγούμενες ώρες με τον Παύλο Πολάκη, ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνει ότι στους παράξενους καιρούς που ζούμε δεν θα ήθελε, από δική του αδράνεια, να βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησε από την ίδρυσή του και είναι περήφανος που συνέβαλε στη δημιουργία του.

«Θέλω να δηλώσω ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό», τονίζει ο Γιάννης Δραγασάκης και διευκρινίζει: «Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα».

Μια ανύπαρκτη σχέση...

Αιφνιδιάζοντας άπαντες, με πρώτη την Κουμουνδούρου, η οποία πληροφορήθηκε τις εξελίξεις από τα social media, το ιστορικό στέλεχος έκανε γνωστή την παραίτησή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάζοντας τελεία και παύλα σε μια ανύπαρκτη σχέση εδώ και μήνες. Απέμενε λοιπόν το τυπικό τέλος ενός διαζυγίου που είχε διαφανεί, ιδίως όταν ο Γιάννης Δραγασάκης έσπασε τη συνήθη σιωπή του για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να υπερασπιστεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δισ. ευρώ και μαζί όλη την κυβερνητική κληρονομιά της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη χώρα.

Σε ένα αυστηρότατο κείμενο, ο Γιάννης Δραγασάκης είχε επισημάνει στον Στέφανο Κασσελάκη: «Πρόεδρε, σήμερα είπες "δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου". Επίτρεψέ μου, λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις: Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ο Γιάννης Δραγασάκης παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και από μήνες είχε αποφασίσει την αποχώρησή του, η οποία, αν και «ειλημμένη απόφαση» κατά το περιβάλλον του, ήρθε σε έναν πολιτικά ουδέτερο χρόνο, δηλαδή αρκετές εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να μην προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα με την αποχώρησή του. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, πάντως, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα προσχώρησής του σε άλλο πολιτικό φορέα, αφού δεν φαίνεται να βλέπει «κάποια λύση». Αντιθέτως, πιστεύει ότι η λύση στο αδιέξοδο του προοδευτικού χώρου μπορεί να προκύψει με όχημα ένα νέο κόμμα, όπως σχολίαζαν άνθρωποι που συμπορεύτηκαν επί χρόνια μαζί του, ερμηνεύοντας τη σημερινή αποστροφή του Γιάννη Δραγασάκη.

«Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση και η ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς και της Οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες και κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή», παρατήρησε το ιστορικό στέλεχος, καταλήγοντας, όχι τυχαία: «Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους».

Με αιχμές κατά του Γιάννη Δραγασάκη απάντησε η Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας πως «Αριστερά σημαίνει σύγκρουση με όσους λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Οπως έγινε στην περίπτωση της Attica Bank που ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο πρόεδρός του έφεραν στη δημοσιότητα, αδιαφορώντας για όσους ενδεχομένως "ενοχληθούν" επειδή δεν διατηρήθηκε το "σιωπητήριο" μπροστά στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας», για να καταλήξουν ότι «αυτή τη φορά ο κ. Δραγασάκης δεν έθεσε θέμα ηγεσίας όπως είχε προϊδεάσει πριν μήνες». Αυτή η φράση της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με κύκλους της, αποτελεί αιχμή για τον Γιάννη Δραγασάκη, στον οποίο χρεώνουν τον όρο «μέλος της... τραπεζικής Aριστεράς λόγω της ευθύνης που είχε για τις τράπεζες, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βαρύ κλίμα για Πολάκη

Πάντως, στην Κουμουνδούρου το κλίμα συνεχίζει να είναι βαρύ για τον Παύλο Πολάκη, αφού όλοι είναι πεπεισμένοι πλέον ότι αποτελεί με τις κινήσεις του και τα λεγόμενά του τον καλύτερο χορηγό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης είπε: «Κακώς δεν πέρασε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση καταδίκης του Πολάκη».

Το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακόμα και στο θέμα του Παύλου Πολάκη και του σάλου που ξέσπασε έπειτα από όσα... τραγικά είπε στη γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα, ο Στέφανος Κασσελάκης κατανοεί την τεράστια πολιτική ζημιά που υφίσταται ο ίδιος και το κόμμα του, αλλά εμφανίζεται ανήμπορος να κάνει την παραμικρή κίνηση. Τέλος, δύσκολα θα υπάρξει συνέχεια στη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε και για την επιβίωση των κομματικών ΜΜΕ, αφού υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες των εργαζομένων.