Σκληρή κριτική έκανε η Θεοδώρα Τζάκρη στη διαδικασία με την οποία καθαιρέθηκε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς και στους «87», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την πικρία της για την αλλαγή στάσης του Παύλου Πολάκη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Δημήτρη Οικονόμου, η κυρία Τζάκρη τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ απ' την εσωστρέφεια, αλλά όπως είπε «για μια ακόμη φορά, μια γραφειοκρατία, η οποία είναι η ίδια που γκρέμισε τον Αλέξη Τσίπρα, αυτή τη φορά έχει άλλο όνομα». Κληθείσα να σχολιάσει εάν πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που έριξαν τον Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Τζάκρη είπε ότι είναι «οι ίδιοι άνθρωποι, με τις ίδιες λογικές. Τώρα λέγονται "87", "90", "100"; Πώς λέγονται εν πάση περιπτώσει».
Στη συνέχεια, η κυρία Τζάκρη πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ομάδα το κατάφερε αυτό «αξιοποιώντας έναν συσχετισμό στην κεντρική επιτροπή - ο οποίος δεν έχει ενσωματώσει τον συσχετισμό Κασσελάκη, διότι ο πρόεδρος εξελέγη το 2023, η κεντρική επιτροπή το 2022. Ακύρωσε αυτό το άλμα της φυγής προς τα μπροστά, κι αντί να επιμένει στην αλλαγή του κυρίου Μητσοτάκη, επέμεινε στην αλλαγή του κυρίου Κασσελάκη. Έτσι ακυρώθηκε στην πράξη για μια ακόμη φορά, η βούληση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ». Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρισμένος σε τρία στρατόπεδα, καθώς και ότι άπαντες είναι «με το μαχαίρι στα δόντια», έτοιμοι για να «δώσουν τη μάχη των χαρακωμάτων».
Η «ερμαφρόδιτη» διαδικασία
Περιγράφοντας τη διαδικασία με την οποία ψήφισαν τα μέλη της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Κυριακή, η κυρία Τζάκρη τη χαρακτήρισε «ερμαφρόδιτη». Συγκεκριμένα, είπε ότι υπήρξε μια διαδικασία «με τα 2/3 των μελών της κεντρικής επιτροπής να ψηφίζουν με μυστική διαδικασία -με κλειστή κάλπη-, και το 1/3 να ψηφίζει επωνύμως και φανερά απ' το τηλέφωνο. Μια διαδικασία, μια ψηφοφορία που έχει στοιχεία και της μυστικής και της φανερής, δεν τη λες διαδικαστικά άρτια και σύννομη διαδικασία», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «είναι μια διαδικασία που κατά την άποψή μου είναι αντιφατική, είναι ερμαφρόδιτη. Τραγελαφική θέλετε να πούμε στην προκειμένη περίπτωση; Ερμαφρόδιτη. Γιατί είναι και τα δυο. Είναι και μυστική, είναι και φανερή. Είναι δηλαδή λίγο απ' όλα, για να χειραγωγηθεί και το αποτέλεσμα».
Ίσως θα έπρεπε να εξηγήσει πώς ακριβώς χειραγωγήθηκε το αποτέλεσμα από τον υβριδικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας. Όχι γιατί κατ' ανάγκη δεν την πιστεύουμε, αλλά για το πώς η συγκεκριμένη υβριδικότητα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη. Διότι τα μέλη που ψήφισαν φανερά, προφανώς δεν αμφισβητούνται. Άρα το πρόβλημα έγκειται στα 2/3 που ψήφισαν μυστικά. Ήταν άραγε πλημμελής στο θέμα του αδιάβλητου η διαδικασία; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο; Καλό θα είναι να ξεκαθαρίσει η συγκεκριμένη κατηγορία. Κυρίως, διότι μένουν σκιές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο φιλοδοξεί -κάποτε- να ξαναγίνει κυβέρνηση. Διότι εάν «μαγειρεύουν» τις εσωκομματικές τους διαδικασίες, Κύριος οίδε τι θα έκαναν εάν ποτέ ξαναγίνονταν κυβέρνηση.
Εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης, απογοήτευση για Πολάκη
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Τζάκρη είπε ότι η δική της εκτίμηση είναι πως πράγματι, θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα χαρακτήρισε τα σενάρια για «νέο κόμμα Κασσελάκη» ότι βρίσκονται στα όρια της προβοκάτσιας και ότι πρέπει να μπει ένα όριο. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, θα παραμείνουν εντός κόμματος αυτοί που τον καθαίρεσαν, η κυρία Τζάκρη είπε ότι «ο κύριος Πολάκης για παράδειγμα, τον άκουσα να λέει ότι θα μείνει. Και λυπάμαι που σε αυτή τη διαδικασία συντάχθηκε και ο φίλος μου, ο Παύλος ο Πολάκης, με αυτούς που μέχρι χθες ζητούσαν και τη διαγραφή του από το κόμμα, έτσι; Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν άλλαξε στρατόπεδο ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι «ναι, συντάχθηκε με τους διώκτες του. Αυτοί δεν ήταν που έλεγαν να διαγραφεί από το κόμμα;», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την πικρία της για την αλλαγή στάσης του Παύλου Πολάκη. Βέβαια, θα έπρεπε να το περιμένει, μιας και πρόκειται για ίδιον της Αριστεράς οι «λυκοφιλίες» και οι «λύκοσυμμαχίες». Κι αυτό όχι οψίμως, αλλά από τις απαρχές της. Εφόσον ο Παύλος Πολάκης είδε την ευκαιρία να διεκδικήσει το κόμμα, προφανώς και «την άρπαξε από τα μαλλιά», ακόμη κι αν χρειάστηκε να συνταχθεί με εκείνους που δημόσια ζητούσαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να τον διαγράψει και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα. Δεδομένου ότι αμφότεροι Πολάκης και Κασσελάκης απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο, τώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καθαιρεθεί -και δεν παραμένει πρόεδρος έως ότου γίνουν οι εκλογές-, οι πιθανότητες να απογοητευθεί μεγάλη μερίδα του κοινού που μοιράζονται και να έρθει στην «αγκαλιά» του Παύλου Πολάκη, είναι σαφώς μεγάλες.
Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη
Άκης Παυλόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα χωρίς τον κύριο Κασσελάκη, είναι καλύτερα;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Κατ' αρχάς θέλω να θυμίσω πώς φτάσαμε ως εδώ. Ο κύριος Κασσελάκης δυο φορές αυτόν τον χρόνο, μια τον Φλεβάρη (sic) με το συνέδριό μας και μια τον Ιούλιο, όταν αποφασίσαμε να πάμε στο νέο συνέδριο, το καταστατικό, που θα γίνονταν στις 6 Οκτωβρίου -και για αυτό συγκλήθηκε και η κεντρική επιτροπή-, προσπάθησε να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ απ' την εσωστρέφεια και να στρέψει την προσοχή της κοινωνίας στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή την κυβερνητική, που είναι το ζητούμενο. Για μια ακόμη φορά, μια γραφειοκρατία, η οποία είναι η ίδια που γκρέμισε τον Αλέξη Τσίπρα, αυτή τη φορά έχει άλλο όνομα. Παλιά λεγόταν -»
Άκης Παυλόπουλος: «Οι ίδιοι είναι;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Δεν ξέρω πώς λεγόταν - είναι οι ίδιοι άνθρωποι, με τις ίδιες λογικές. Τώρα λέγονται "87", "90", "100"; Πώς λέγονται εν πάση περιπτώσει».
Δημήτρης Οικονόμου: «Αυτοί, τι επιδιώκουν δηλαδή κυρία Τζάκρη; Λέτε γκρέμισαν τον πρόεδρο. Οι ίδιοι γκρέμισαν και τον Τσίπρα;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Θα σας πω. Οι ίδιοι. Οι ίδιοι άνθρωποι, ίδιες λογικές. Ίδιες λογικές, έτσι; Αξιοποιώντας έναν συσχετισμό στην κεντρική επιτροπή - ο οποίος δεν έχει ενσωματώσει τον συσχετισμό Κασσελάκη, διότι ο πρόεδρος εξελέγη το 2023, η κεντρική επιτροπή το 2022. Ακύρωσε αυτό το άλμα της φυγής προς τα μπροστά, κι αντί να επιμένει στην αλλαγή του κυρίου Μητσοτάκη, επέμεινε στην αλλαγή του κυρίου Κασσελάκη. Έτσι ακυρώθηκε στην πράξη για μια ακόμη φορά, η βούληση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ».
Δημήτρης Οικονόμου: «Άρα, εδώ αυτό που περιγράφετε, είναι σαν πραξικόπημα».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Όχι, δε θα σας πω εγώ πραξικόπημα, θα σας πω τι είναι. Θέλω να είμαι ακριβής και είμαι και νομικός. Αυτό κορυφώθηκε με τα 2/3 των μελών της κεντρικής επιτροπής να ψηφίζουν με μυστική διαδικασία -με κλειστή κάλπη-, και το 1/3 να ψηφίζει επωνύμως και φανερά απ' το τηλέφωνο. Μια διαδικασία, μια ψηφοφορία που έχει στοιχεία και της μυστικής και της φανερής, δεν τη λες διαδικαστικά άρτια και σύννομη διαδικασία».
Δημήτρης Οικονόμου: «Είναι διαβλητή, δηλαδή η διαδικασία;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Είναι μια διαδικασία που κατά την άποψή μου είναι αντιφατική, είναι ερμαφρόδιτη. Τραγελαφική θέλετε να πούμε στην προκειμένη περίπτωση; Ερμαφρόδιτη. Γιατί είναι και τα δυο. Είναι και μυστική, είναι και φανερή. Είναι δηλαδή λίγο απ' όλα, για να χειραγωγηθεί και το αποτέλεσμα».
Δημήτρης Οικονόμου: «Η δική σας εκτίμηση είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος».
Δημήτρης Οικονόμου: «Θα είναι εκ νέου υποψήφιος, όχι με νέο κόμμα; Θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Αυτό με το νέο κόμμα, είναι προβοκάτσιες και πρέπει να μπει και ένα όριο. Άμα πει ο ίδιος για νέο κόμμα, ελάτε να με ξαναρωτήσετε. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ρωτήσετε και τον ίδιο».
Άκης Παυλόπουλος: «Μα θα μείνουν οι ίδιοι άνθρωποι που τον καθαίρεσαν -αυτοί που έριξαν και τον Τσίπρα όπως λέτε-, αν ξαναεκλεγεί ο Κασσελάκης θα μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Ο κύριος Πολάκης για παράδειγμα, τον άκουσα να λέει ότι θα μείνει. Και λυπάμαι που σε αυτή τη διαδικασία συντάχθηκε και ο φίλος μου, ο Παύλος ο Πολάκης, με αυτούς που μέχρι χθες ζητούσαν και τη διαγραφή του από το κόμμα, έτσι; Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους».
Δημήτρης Οικονόμου: «Άλλαξε στρατόπεδο δηλαδή ο κύριος Πολάκης, λέτε;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Ναι, συντάχθηκε με τους διώκτες του. Αυτοί δεν ήταν που έλεγαν να διαγραφεί από το κόμμα; Ο κύριος Πολάκης έχω ακούσει να λέει ότι "όποιο να είναι το αποτέλεσμα, στον ΣΥΡΙΖΑ θα μείνω". Δεν έχω ακούσει να το λένε άλλοι, δεν ξέρω να σας πω».