Τον Ιούλιο του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε ως ιστορική στιγμή την ψήφιση του εκλογικού νόμου που προέβλεπε την εφαρμογή της απλής αναλογικής και το δικαίωμα ψήφου στους 17ρηδες. Μετά την πανωλεθρία της Κυριακής οι νέοι βρίσκονται και αυτοί στο στόχαστρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν ψήφισαν (στην πλειοψηφία τους) αυτό που η Κουμουνδούρου πίστευε.

Οι νέοι, στις ηλικίες 17 έως 24, γύρισαν την πλάτη στον ακραίο λαϊκισμό. Και αυτοί μεταξύ 17 και 18 που ψήφισαν πρώτη φορά με το βλέμμα στις πανελλαδικές δεν υπέκυψαν στις σειρήνες και στις υποσχέσεις για free pass στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που υποσχόταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι θα είναι ένα από τα τρία άρθρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα έφερνε ως πρωθυπουργός την επομένη της 21ης Μαίου προκειμένου να ισχύσει άμεσα και οι μαθητές που δίνουν φέτος πανελλαδικές να μην έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Όπως φάνηκε από την ψηφοφορία της Κυριακής αυτό δεν πέρασε. Και όχι μόνο. Οι νέοι έκλεισαν τα αυτιά τους στο αφήγημα της εκπροσώπησής τους αποκλειστικά και μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, που για κάποιο λόγο (άγνωστο) εκτιμούσε, μάλλον θεωρούσε σχεδόν βέβαιο, ότι θα επιλέξουν αυτό το κόμμα για την ψήφο τους.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν σε αήθεις επιθέσεις κατά των νέων. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ήρθε να πει ανοιχτά αυτό που τα τρολς του διαδικτύου διακινούν αναφορικά με τους νέους. Έφτασε στο σημείο να τους χαρακτηρίσει άβουλα όντα. Και να υποστηρίξει πως έκαναν αυτό που τους έβαλαν οι γονείς τους να κάνουν.

Σειρά πήρε ο Κώστας Ζουράρις που εμφανίσθηκε να καταγγέλλει το γεγονός πως οι νέοι που ψηφίζουν έχουν την ίδια βαρύτητα με αυτόν που είναι… ώριμος και ξέρει τι πρέπει να κάνει. Και ναι μεν τόνισε πως αυτό είναι το νόμιμο εν τούτοις το χαρακτήρισε ως… εξωφρενικό.

Δεν είναι τυχαίο. Οι νέοι πήραν σειρά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ μετά τους υπόλοιπους ψηφοφόρους που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι δεν κατάλαβαν τι έκαναν τελικά. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε να δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ψήφος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, στη περίπτωση που επαναληφθεί το αποτέλεσμα της προηγούμενη Κυριακής στις δεύτερες κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση οι νέοι εμφανίσθηκαν να δηλώνουν πως δεν τους εκπροσωπούν οι υβριστές και οι ακραίες εκδηλώσεις, ούτε όμως και οι υποσχέσεις  που θυμίζουν άλλες εποχές...