Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας ότι η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια ενδέχεται να επιδεινώσουν τις οικονομικές προοπτικές.
Στις νέες εκθέσεις του, το Ταμείο επισημαίνει ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας και οι διαταραχές στον εφοδιασμό ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνουν τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Έχουμε μια παγκόσμια οικονομία που έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα, ωστόσο ενδέχεται να πλησιάζουμε στα όρια αυτής της ανθεκτικότητας», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ, Πέτια Κοέβα Μπρουκς.
Ανάπτυξη 1,8% στην Ελλάδα το 2027
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,2% το 2026, προτού υποχωρήσει στο 3,6% το 2027, παραμένοντας πάντως σε επίπεδα που εξακολουθούν να επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Για την ελληνική οικονομία προβλέπεται ανάπτυξη 1,8% το 2027, έναντι 1,1% στην Ευρωζώνη. Η διαφορά των 0,7 ποσοστιαίων μονάδων δείχνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες.
Οι διεθνείς προβλέψεις και η ενεργειακή κρίση
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για το 2026, έναντι 3,5% το προηγούμενο έτος, ενώ για το 2027 εκτιμά ότι θα επιταχυνθεί στο 3,7%.
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν βασική πηγή αβεβαιότητας, καθώς το πετρέλαιο παραμένει κοντά στα 105 δολάρια το βαρέλι, αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος και επιβαρύνοντας τις οικονομίες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές καυσίμων.
Παράλληλα, το Ταμείο καλεί τις μεγαλύτερες οικονομίες να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση, ώστε να ενισχύσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες νέες αναταράξεις.
Πιέσεις σε Γαλλία και Γερμανία
Οι δημοσιονομικές δυσκολίες είναι ήδη εμφανείς σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση αναζητά πολιτικό συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό του 2027, ο οποίος περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων.
Στη Γερμανία, προωθείται συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για εργαζομένους και εργοδότες. Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε ότι η χώρα έχει καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις δεκαετίες να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το μήνυμα του ΔΝΤ επικεντρώνεται στην ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς μια περαιτέρω κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης θα μπορούσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες κρατικής παρέμβασης.