Στο σενάριο του ενάμισι κόμματος, με τα δεδομένα της κάλπης της 21ης Μαΐου, έχει προστεθεί μία ακόμη αγωνία στην Κουμουνδούρου.

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει όρους ανοικοδόμησης ενός περιβάλλοντος όπου το «μισό κόμμα» δεν θα είναι καν ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την 25η Ιουνίου αλλά η Χαριλάου Τρικούπη.

Αρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει απλώς να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μακράς ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη – σε συνδυασμό και με έναν νέο γαλάζιο χάρτη σε δήμους και περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Αλλά και τον πράσινο εταίρο που θα επιχειρήσει να διεμβολίσει την κεντροαριστερή δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δ. Μανιάτη στα «Νέα», «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» στον επόμενο τόνο.

Η χαμηλή ταύτιση πολιτών με τα κόμματα και δη με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια παράμετρος που συντείνει στην εικόνα που περιγράφουμε. Από τα αριστερά γίνεται δε μια κριτική πως η χαμηλού βεληνεκούς αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε όρους συναίνεσης στο πολιτικό σκηνικό και άρα άνετης ηγεμόνευσης της ΝΔ.

Μετά την 25η Ιουνίου, το σκηνικό θα αποκρυσταλλωθεί και δεν θα είναι εύκολα μεταβαλλόμενο μέχρι και τις ευρωεκλογές του 2024.

Η νέα υπαρξιακού τύπου περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα οριοθετηθεί με το αποτέλεσμα του Ιουνίου ή θα επιβεβαιώσει ένα κόμμα σε αποδρομή που δεν θα αποτελεί πόλο ενός δικομματισμού αλλά τον τρίτο αστερισμό του πολιτικού συστήματος.