Και ξαφνικά τρικυμία εν ποτηρίω – στην κυριολεξία. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν πήραν το μάθημά τους από το συντριπτικό αποτέλεσμα της πρόσφατης διπλής εκλογικής αναμέτρησης και συνεχίζουν το ίδιο βιολί με τις παρακολουθήσεις, την ΕΥΠ και την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων μάλιστα η θητεία έχει λήξει από το 2022, αλλά αυτοί μιλούν για «συνταγματική εκτροπή» και «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»! Με τη διαφορά ότι εκεί που συμφωνούσαν σε όλα αυτά, άρχισαν ξαφνικά να τσακώνονται. Oχι χωρίς πολιτική υστεροβουλία, βέβαια!

Μέχρι τώρα τους ένωνε ο «κοινός αγώνας» κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκμεταλλεύτηκαν όσο και όπως μπορούσαν όλες τις φυσικές καταστροφές, δεν έβγαλαν τίποτε και επέστρεψαν στο παλιό αποτυχημένο αφήγημά τους: Η ΕΥΠ, οι παρακολουθήσεις, το παρακράτος...

Η αφορμή δόθηκε από δημοσίευμα του «Documento», με το ΠΑΣΟΚ να διαψεύδει οργισμένα τα περί συνάντησης Ανδρουλάκη με αξιωματούχο συγκεκριμένης κινεζικής εταιρίας. Από την ίδια οργισμένη ανακοίνωση προκύπτει ότι στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι πίσω από το δημοσίευμα κρύβονται Τσίπρας, Πολάκης και Παππάς, οι οποίοι «μπορεί να βρήκαν "βιτρίνα" από την Αμερική για να συνεχίσουν να έχουν ρόλο στα πράγματα, όμως μπροστά στα πρώτα αποτελέσματα της επιλογής τους, επιστρατεύουν τις πρακτικές της λασπολογίας, που ευτέλισαν τον ΣΥΡΙΖΑ». Και τους κατηγορούν ότι δικαιώνουν τον Μητσοτάκη!

Η γνωστή «μαχητική κλάψα»

Αμέσως μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ υποδύθηκε το... κατάπληκτο θύμα! Με τη γνωστή «μαχητική κλάψα»: Oτι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει καθημερινές μάχες «για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να προστατευθεί η Δημοκρατία» -τέτοια πράγματα από αυτούς που θαυμάζουν όλες τις λατινοαμερικανικές χούντες– και ότι στάθηκε στο πλευρό όλων των θυμάτων, «προεχόντως του κ. Ανδρουλάκη».

Η συριζαϊκή υποκρισία συνεχίστηκε με καταγγελίες για «μικροπολιτικά παιχνίδια» και με παράπονα για «μονομέτωπο αγώνα» εκ μέρους του Ανδρουλάκη και για «δώρα» στον Μητσοτάκη, ενώ θυμήθηκαν να κλαψουρίσουν και για την εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ συνειδητή υπονόμευση, όπως λένε, «κάθε προοπτικής συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης».

Εξακολουθούν δηλαδή να πιστεύουν πως αν Τσίπρας και Ανδρουλάκης ένωναν τις δυνάμεις τους, ο λαός θα έτρεχε να τους ψηφίσει και να τους φέρει στην εξουσία. Νηπιακή πραγματικά ανάλυση, που, αν και έχει διαψευστεί, παραμένει στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά πού οφείλεται αυτός ο καβγάς από το παρελθόν; Προφανώς στον «παράγοντα» Κασσελάκη. Στον επίσημο –δηλαδή στον ελεγχόμενο από την παρέα Τσίπρα, Πολάκη, Παππά– ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως το είδωλο που κατασκεύασαν μπορεί να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ (που καρκινοβατεί) και να υφαρπάξουν ψηφοφόρους.

Και στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους τους συγκρουόμενοι με την παρέα που παρακολουθεί τον Κασσελάκη στο TikTok και στα γυμναστήρια. Μπορεί και να βρίσκονται σε τέτοια σύγχυση που να πιστεύουν ότι ο Κασσελάκης, ο οποίος δεν μπορεί να πείσει το κόμμα του, θα πείσει τους δικούς τους ψηφοφόρους! Δεν δείχνουν κάτι τέτοιο οι δημοσκοπήσεις. Το αντίθετο! Η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία στα ποσοστά διευρύνεται!

Συνεχίζουν να καρκινοβατούν

Στην πραγματικότητα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να καρκινοβατούν – και μετά τις εκλογές και μετά την εκλογή Κασσελάκη. Στο ΠΑΣΟΚ πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν πως ο χρόνος τελειώνει και η «μεγάλη ανάκαμψη» γίνεται όλο και πιο απατηλό όνειρο. Κοντολογίς, κουράστηκαν να περιμένουν τον Ανδρουλάκη να γίνει κάτι άλλο από αυτό που μπορεί.

Και στον ΣΥΡΙΖΑ η διάσπαση βρίσκεται προ των πυλών. Εδώ, ακόμη πιο πολλοί πιστεύουν πως με τον Κασσελάκη πάνε κατευθείαν για μετωπική με τον τοίχο της πραγματικότητας. Μάταια ο Νίκος Παππάς προσπαθεί να υποδυθεί τον «μεγάλο ειρηνοποιό» ζητώντας από τους διαφωνούντες συντρόφους του να θάψουν τα τσεκούρια και τις αριστερές γροθιές και να βάλουν τα σπαθιά στα θηκάρια.

Με λίγα λόγια, η παραζάλη τους είναι τόσο μεγάλη που δεν καταλαβαίνουν ότι ο εχθρός βρίσκεται στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Εντός των δικών τους μισογκρεμισμένων τειχών. Και καβγαδίζουν για ένα αδειανό πουκάμισο...

* H Σοφία Βούλτεψη είναι Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών