Η υγιής άμιλλα σε όλο της το μεγαλείο. Το «ρωμαλέο», όπως το είχε αποκαλέσει πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, φοιτητικό κίνημα βρέθηκε να διαγωνίζεται για την… πρωτιά. Όχι όποια κι όποια όμως. Για την πρωτιά στην πορεία διαμαρτυρίας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Και αυτή η υγιής άμιλλα οδήγησε 8 άτομα στο νοσοκομείο με τα κεφάλια ανοιγμένα.

Δύο φοιτητικές παρατάξεις, άρα αυτοί που πλακώθηκαν ήταν φοιτητές-τουλάχιστον κατά δήλωσή τους και βάσει όσων υποστηρίζουν τα κόμματα που εκπροσωπούν-, πιάστηκαν στα χέρια. Μάλλον πιάστηκαν στα στειλιάρια, αυτά στα οποία κρεμούν και ένα μικρό σημαιάκι για να υποστηρίξουν πως πρόκειται για… πλακάτ διαμαρτυρίας.

Γιατί; Για την πρώτη θέση. Για το ποιος θα είναι επικεφαλής στην πορεία διαμαρτυρίας να πάρει και τα εύσημα. Τι κι αν αποτελούν τη μεγαλύτερη δυσφήμηση του δημόσιου πανεπιστημίου και την καλύτερη διαφήμιση του μη κρατικού. Ακάθεκτοι κοπανήθηκαν μεταξύ τους, μάτωσαν για την… κομματική φανέλα.

Η κατάσταση είναι τραγική και όσο πάει γίνεται και τραγικότερη. Αυτό που γίνεται με τις καταλήψεις, τις πορείες και τα επεισόδια ξεπερνά κάθε λογική. Ποιος γονιός άραγε θέλει να στείλει το παιδί του σε χώρο που βρίσκονται τέτοια άτομα. Είναι, όπως τονίσαμε στην αρχή, φοιτητές. Αυτό δηλώνουν ακόμη και αν βρίσκονται στην ηλικία του Νίκου (μπασκετμπολίστα) Παππά που είναι φοιτητής εδώ και 16 χρόνια και συνεχίζει.

Ποιος γονιός είναι διατεθειμένος να πληρώνει; Κακά τα ψέματα, η δωρεάν Παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια πληρώνονται αδρά απ' όλους εμάς. Και όχι μόνο αυτά. Οι γονείς αν το παιδί τους περάσει σε άλλη πόλη ή σε άλλον δήμο και άλλη περιφέρεια έχουν και τα έξοδα της διαμονής και της διατροφής. Και όσο καθυστερούν οι εξεταστικές τόσο αυτά συνεχίζουν να υφίστανται.

Βλέποντας αυτές τις εικόνες, βλέποντας τις καταλήψεις και βλέποντας τους μπάχαλους που τα σπάνε όλα ποιος άραγε μπορεί να πιστέψει όσα λέγονται για τα δημόσια πανεπιστήμια. Για να μην πούμε για τους βιασμούς, τους ξυλοδαρμούς και το εμπόριο ναρκωτικών στους περιβάλλοντες χώρους.

Όπως και να έχει στο σκηνικό σήμερα με τον μεταξύ τους ξυλοδαρμό απλά σήκωσε το χαλί και φάνηκε τι κρύβεται από κάτω.