Με την αναζωπύρωση των σεναρίων δημιουργίας νέου κόμματος, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, συγκυριακά ενδεχομένως... χτύπησε στον δημόσιο διάλογο ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε μάλιστα την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε να έρθουν στο φως τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, της 6ης Ιουλίου 2015, μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα. Αίτημα που έγινε πράξη με τη μέθοδο της διαρροής!
Όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ξαναγράψει την ιστορία προς όφελός του, αφού στα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν εμφανίζεται να αγωνίζεται για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των άλλων αρχηγών σε μια συμφωνία με τους δανειστές… σε ένα βελτιωμένο μνημόνιο. Δηλαδή, προσπαθεί να κολλήσει τα… συντρίμμια του προφίλ ενός γνήσιου ευρωπαϊστή, που έκανε τα πάντα για μια καλή συμφωνία και τελικά απέτρεψε την κατάρρευση της χώρας, καταβάλλοντας μάλιστα και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Και σε αυτή τη συγγραφική απόπειρα του Τσίπρα φαίνεται ότι είναι πολύτιμες οι… ιστορικές νουθεσίες και παρατηρήσεις του… σοφού Παυλόπουλου.
Κρατάει χρόνια η κολόνια
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, τόσο με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» όσο και με την παρουσία του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1, επιδιώκει να ρίξει φως στα τεκταινόμενα εκείνης της περιόδου και του ρόλου που είχε στην αποτροπή της εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Μάλιστα, στην ίδια εκπομπή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μόνο θετικά λόγια να εκφράσει για τον πρώην ΠτΔ: «Υπήρξε εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντοτε πιστός στο πλαίσιο των καθηκόντων του, έτσι όπως αυτά ορίζονται από το σύνταγμα της χώρας. Είχαμε μια ουσιαστική σχέση, ακόμα και όταν διαφωνούσαμε. Ήξερα ότι θα ψάξει τον τρόπο να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια».
Υπογράμμισε επίσης ότι τον εκτίμησε από την πρώτη τους γνωριμία το 2008 σε μία δύσκολη χρονικά συγκυρία για τη χώρα. Ήταν οι μέρες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Οι μέρες και οι νύχτες που κάηκε η Αθήνα. Η πόλη σχεδόν ολόκληρο τον Δεκέμβριο τελούσε σε καθεστώς μεγάλης έντασης και πολιορκίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών. Ήταν τότε που φέρεται να ήρθε σε συνεννοήσεις με δυνάμεις της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με στόχο να βρει δρόμους ειρήνευσης και να επιστρέψει στην πόλη και τη χώρα η ομαλότητα. Τότε εικάζεται ότι μπήκαν τα θεμέλια της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Έπαιξε καταλυτικό ρόλο να μην έρθουν νέες τραγωδίες, να μην υπάρξει ακραία κλιμάκωση. Έπαιξε ρόλο η ψυχραιμία του», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και περιγράφει πώς εξελίχθηκε η πολιτική τους σχέση όταν βρέθηκαν στις ανώτατες πολιτειακές βαθμίδες της χώρας. Όταν το τριψήφιο τηλέφωνο χτυπούσε συχνά μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, ο Τσίπρας γνώριζε ότι στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ο Προκόπης Παυλόπουλος. Σε μια θετική ανταλλαγή σκέψεων και πολύτιμη συνεισφορά στα εθνικά θέματα.
Πολλά χρόνια νωρίτερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε διατελέσει υπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και το 2007, την περίοδο των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία ήταν ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με τις… αλκυονίδες ημέρες των δημοσίων υπαλλήλων. Έκανε 865.000 προσλήψεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 129% του σημερινού υπηρετούντος προσωπικού. Με το γνωστό Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου μονιμοποιήθηκαν 35.240 συμβασιούχοι που απασχολούνταν στο Δημόσιο.
Κάπως έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του Προκόπη Παυλόπουλου με το rebranding του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι άνθρωποι του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού εισηγούνται να προχωρήσει στην ανακοίνωση νέου πολιτικού φορέα στις 24 Ιουλίου, αναδεικνύοντας τον συμβολισμό της… γέννησης ενός νέου κόμματος, την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Δεν είναι λίγες όμως και οι φωνές ρεαλισμού, που υποστηρίζουν ότι τόσο οι παρεμβάσεις Παυλόπουλου όσο και οι συζητήσεις για τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος δεν ξορκίζουν τους κακούς οιωνούς για τον Τσίπρα. Το φάντασμα των capital controls και η κοινωνική και εθνική απαξία της χώρας ρίχνουν βαριά τη σκιά τους. Είναι ο εφιάλτης που ταράζει ακόμη τον ύπνο των Ελλήνων. Είναι ο εφιάλτης που έχει στιγματίσει τον πολιτικό Αλέξη Τσίπρα.
Η διαρροή των πρακτικών γέννησε όμως νέους… δαίμονες. Ποιος και γιατί τα διέρρευσε; Και είναι ολόκληρη η αλήθεια των όσων διημείφθησαν την επομένη του δημοψηφίσματος; Γιατί όπως επιβεβαίωσαν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι πρακτικογράφοι έφυγαν από την αίθουσα όταν η συζήτηση άρχισε να ανάβει.
Ένωση του τίποτα
Σε αυτή την πολιτική σκηνή και τις… σκιές στα παρασκήνια, με τον Σωκράτη Φάμελλο να μάχεται με την… ανυπαρξία και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ανοίγει… λαγούμια, τον Βαρουφάκη πιστό στη ματαιοδοξία του, ποιες αριστερές δυνάμεις καλείται να ενώσει ο Τσίπρας; Και κυρίως ποια πολιτική αλλαγή θα επικαλεστεί με εκφραστές τους βασικούς πολιτικούς πρωταγωνιστές της περασμένης δεκαπενταετίας; Με τον ίδιο πρώτο και καλύτερο;