«Ποιος το είπε αυτό;». Ο Τσίπρας. «Ε, τότε δεν έχει καμία σημασία».
Και πράγματι, μικρή έως καμία σημασία δεν έχουν τα λόγια του τέως πρωθυπουργού, όταν (με φόρα που θα έλεγε και η Πόπη Τσαπανίδου) προσπαθεί απεγνωσμένα και απελπισμένα να ξαναγράψει την ιστορία στα μέτρα του.Η αρχή έγινε με τα περίφημα –«κολοβά»– πρακτικά που κατά τη γνώμη των «Τσιπροφυλάκων» αφενός τον «δικαιώνουν» για τη στάση του το μοιραίο και καταστροφικό για τη χώρα καλοκαίρι του 2015 και αφετέρου δεν «έκανε», όπως ισχυρίζονται, τη διάσημη kolotoumba.
Από προχθές το βράδυ, είδαμε και μια νέα προσπάθεια κοπτοραπτικής της ιστορίας, διά χειρός Αλέξη Τσίπρα.
Αφορά την εκλογή ΠτΔ το 2015. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τέως πρωθυπουργού που φημίζεται για την φιλαλήθειά του:
«Τον Γενάρη του ’15 υπήρχε η δυνατότητα, καθώς η προηγούμενη Βουλή απέτυχε, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 ψήφους. Μετά τις εκλογές είχα τη δυνατότητα, με βάση το τότε σύνταγμα, να εκλέξω, να επιλέξω πρόσωπο στενά κομματικό, διότι μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος και με 151 – ακόμα και με σχετική πλειοψηφία. Δεν επέλεξα αυτό, όμως.
Επέλεξα να δώσω ένα άλλο μήνυμα, ένα άλλο σήμα: ένα μήνυμα και ένα σήμα εθνικής συσπείρωσης. Ήθελα τότε να δημιουργήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στον λαό και στις πολιτικές δυνάμεις, για να δώσουμε από κοινού μια εθνική μάχη. Τη μάχη για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, αλλά και για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ετσι, η επιλογή στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, ακριβώς επειδή συμπύκνωνε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ήθελα να είναι μια ευρύτερη επιλογή και όχι μια κομματική επιλογή. Η επιλογή, λοιπόν, στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου ήταν μονόδρομος για εμένα και δεν το μετανιώνω».
Πρώτη απορία: Όταν λέει ότι η Βουλή απέτυχε το 2014 να εκλέξει ΠτΔ, εννοεί ότι το κόμμα του μαζί με τον Καμμένο και τους Χρυσαυγίτες εργαλειοποίησαν τη δυνατότητα που τους έδινε το σύνταγμα και οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το 2015; Γιατί, όσοι ζούσαμε στην Ελλάδα, αυτά θυμόμαστε.
Δεύτερη απορία: Οταν λέει ότι «η επιλογή στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου ήταν μονόδρομος για εμένα και δεν το μετανιώνω» μήπως εννοεί ότι έγινε «μονόδρομος» η επιλογή Παυλόπουλου αφού προηγουμένως (και επί μήνες) πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες από το στενό του περιβάλλον έλεγαν με κατηγορηματικό τρόπο σε ορισμένους δημοσιογράφους πως θα προτείνουν (σ.σ.: δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του έλεγαν ότι έχει «κλειδώσει») για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο;
Εξάλλου (όσοι, επαναλαμβάνω, ζούσαμε σ’ αυτήν τη χώρα) θυμόμαστε και κάποια δημοσιεύματα της εποχής ότι Τσίπρας και Καμμένος είχαν συμφωνήσει για τον Αβραμόπουλο να είναι αυτός ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.
Και επειδή του Αλέξη Τσίπρα τού αρέσει η αλήθεια και δη η ιστορική αλήθεια, ας δούμε κάποιες αλήθειες και μύθους της αριστερής διακυβέρνησης, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και από ανθρώπους που έζησαν από κοντά το θέμα της εκλογής ΠτΔ το 2015 και τη σχετική ονοματολογία.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Τσίπρα, ο Αβραμόπουλος όχι μόνο είχε «κλειδώσει» για την ΠτΔ, αλλά είχε γραφτεί από κοινού και η δήλωση που θα διάβαζε (Κυριακή 15/2/2015) ο Ευρωπαίος επίτροπος για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του.
Επίσης, είχε δοθεί εντολή στην ΕΡΤ, σύμφωνα με πηγή που είχε καλή γνώση των όσων είχαν αποφασιστεί τότε, ώστε δύο συνεργεία να βρίσκονται το ένα στο γραφείο του Δ. Αβραμόπουλου και το άλλο στο Μέγαρο Μαξίμου για τις σχετικές ανακοινώσεις.
Την Κυριακή το πρωί ο Δ. Αβραμόπουλος, ενημέρωσε, σύμφωνα με πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, τον τότε πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του.
Γνώστης της απόφασης Τσίπρα να προτείνει τον Αβραμόπουλο φημολογείται πως ήταν και ο «υπαρχηγός» τότε του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Σε κλειστή σύσκεψη που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2014 στα γραφεία της Κουμουνδούρου συζήτησαν την επιλογή Αβραμόπουλου και υπήρξε, όπως αρμοδίως και εγκύρως μεταφέρθηκε, μόνο μια διαφωνία από γυναίκα-συνεργάτη του Τσίπρα, η οποία ήταν οριζοντίως και καθέτως αντίθετη μ’ αυτή την επιλογή.
Η απόφαση για τον Προκόπη Παυλόπουλο φαίνεται πως πάρθηκε (υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα) τον Δεκέμβριο στο σπίτι κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στον Λυκαβηττό. Εκεί ο Τσίπρας και κάποιοι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν στον Προκόπη Παυλόπουλο πως σκέφτονται να τον προτείνουν για την ΠτΔ, με το κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξιάς παράταξης (και διαχρονικό συνομιλητή του Κώστα Καραμανλή) να συμφωνεί στο τέλος της συζήτησης.
Τέλος, στο κρίσιμο ερώτημα γιατί ενώ είχαν συμφωνήσει από τον Δεκέμβριο για τον Παυλόπουλο συνέχιζαν τις διαρροές ότι η επιλογή Τσίπρα ήταν ο Αβραμόπουλος, την απάντηση μας την έδωσε (εκείνες τις ημέρες) διαχρονικός και πιστός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα. «Αν διέρρεε πιο νωρίς το όνομα του Παυλόπουλου, υπήρχε κίνδυνος να ξεσπάσει εμφύλιος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μιας και υπήρχε ένα σκληρό μπλοκ που κατά πάσα πιθανότητα θα έβαζε βέτο στην υποψηφιότητά του. Γι’ αυτό ο Τσίπρας επέλεξε να τους αιφνιδιάσει ώστε να μην έχουν χρόνο να αντιδράσουν». Όπερ και εγένετο.
Συμπέρασμα: ο Τσίπρας και σ’ αυτήν την περίπτωση επιβεβαίωσε τον «μύθο» που τον ακολουθεί. Άλλα σκέφτεται, άλλα λέει κι άλλα κάνει.