Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, γράφουν τα μέσα ενημέρωσης. Λάθος. Ο Τσίπρας δεν είπε ποτέ τη λέξη «παραίτηση». Είπε «παραμερίζω» με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο συριζαϊκό λεξικό.

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αλλεργία στη λέξη αυτοκριτική. Από χθες προστέθηκε στο λεξικό του, με τις απαγορευμένες λέξεις, και η «παραίτηση».

Ας ξεκινήσουμε με την αυτοκριτική. Θα περίμενε κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην 1.165 λέξεων δήλωση-αποχώρησης που έκανε θα έβαζε έστω μια φορά και τη λέξη αυτοκριτική.

Δικαίωμά του να δηλώνει περήφανος για την πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά όταν δεν συνοδεύεται και από αναφορές για τα λάθη του τότε δυο τινά συμβαίνουν: είτε δεν κατάλαβε ποτέ του γιατί ο λαός τον καταψήφισε από το 2019 μέχρι σήμερα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, είτε γιατί δεν μπορεί, δεν θέλει να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη του. Μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

Σε ό,τι αφορά τώρα την «παραίτηση», μένει να δούμε αν ο Τσίπρας, μετά την αναγκαστική παραίτηση, λόγω της εκλογικής συντριβής που υπέστη, θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και να ανασυνταχτεί πολιτικά, ώστε κάποια στιγμή να επιστρέψει αυτοβούλως ή ως παράκλητος για να «σώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, δεν ξέρουμε αν αυτός ο κύκλος του Τσίπρα που έκλεισε είναι ιστορικός, όπως ο ίδιος είπε, ωστόσο ένα είναι σίγουρο: έκλεισε ο κύκλος της τοξικότητας, της εχθροπάθειας και του λαϊκισμού. Στοιχεία ταυτοτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.

Ελπίζουμε, ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αποποιηθεί αυτή την τοξική «προίκα», που (του) άφησε στην Κουμουνδούρου ο Τσίπρας. Δεν τη χρειάζεται. Κι αν έχει αμφιβολίες, ας μελετήσει καλά τα εκλογικά αποτελέσματα από το 2019 μέχρι και σήμερα.