Οι εκλογές τελείωσαν, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ. Παλιά και καινούργια. Οι πολίτες ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί πιστεύουν ότι μπορεί με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει να βοηθήσει ώστε να γίνει καλύτερη η ζωή τους, η οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε, για πολλούς συνανθρώπους μας είναι ανυπόφορη. Στο χέρι του είναι να επιβεβαιώσει την εκτίμηση των πολιτών ότι μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη καλύτερα. Κι αν κρίνουμε την πρώτη του τετραετία, θα το κάνει.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι από την κυβερνητική παράταξη που πιστεύουν ότι το κράτος πρέπει να σταματήσει να ενισχύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επικαλούμενοι αριθμούς και μακροοικονομικά στοιχεία. Δεκτό, εφόσον κάτι τέτοιο πιστεύουν, αλλά να μας συμπαθάνε, αυτές οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες δεν υπάρχουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα που κατέθεσε στο λαό για έγκριση η ΝΔ. Το αντίθετο. Η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη (και ουχί κάποιο κόμμα τύπου Τζήμερου) έδειξε την πρώτη 4ετία με έργα και πολλές παρεμβάσεις ότι είναι κοντά στους πολίτες. Εδειξε ότι είναι ένα εξόχως λαϊκό κόμμα. Με κοινωνικές αναφορές, κοινωνικές ευαισθησίες και πολιτικές που δεν αφήνουν κανέναν πίσω.
Για όσο χρειαστεί
Γιατί καλή η ανάπτυξη και τα μακροοικονομικά, αλλά όταν πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, όταν δεν μπορούν –λόγω της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης– να πληρώσουν το ρεύμα, τότε το ελάχιστο που οφείλει η Πολιτεία είναι να κάνει τα πάντα ώστε να τους βοηθήσει: με επιδόματα και κρατική ενίσχυση. Για όσο χρειαστεί. Προφανώς και δεν μπορεί το κράτος να καλλιεργεί την «κουλτούρα» των επιδομάτων, αλλά δεν μπορεί και να εγκαταλείψει τους πολίτες επειδή χτύπησαν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό η πανδημία και η ενεργειακή κρίση... ελέω Πούτιν.
Γι’ αυτό καλό θα ήταν όσοι μέσα στην κυβέρνηση έχουν νεοφιλελεύθερες ανησυχίες να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους και να ασχοληθούν με το έργο που τους έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός. Με λίγα λόγια, να δουλέψουν για να λύσουν προβλήματα των πολιτών και όχι να... ρητορεύουν για τη «δημοσιονομική υγεία».
Να πάψει η φέτα να είναι... χαβιάρι
Οποιος νομίζει ότι οι πολίτες έδωσαν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση πλανάται πλάνην οικτράν. Οι πολίτες –δυστυχώς ή ευτυχώς για κάποιους– έβαλαν ψηλά τον πήχη για την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, περιμένουν να δρομολογηθούν άμεσα εκείνες οι πρωτοβουλίες, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, για να χτυπηθούν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πάρτι των τιμών που έχουν στήσει πολλά σούπερ μάρκετ.
Δεν μπορεί να πηγαίνει ο πολίτης στο τμήμα των τυριών και να βλέπει την τιμή της φέτας να έχει πάει στον Θεό. Αλήθεια, από πότε η φέτα έγινε χαβιάρι και δεν το μάθαμε; Δεν μπορεί να πηγαίνει στα μανάβικα που έχουν τα σούπερ μάρκετ για να αγοράσει ντομάτες και κολοκυθάκια και πρέπει στο ταμείο να τα πληρώσει σε τιμές Harrods του Λονδίνου. Τα υπερκέρδη καλά κρατούν. Οπως αναφέρουν στοιχεία της Nielsen, αύξηση κατά 7,5% για το 2023 καταγράφουν τα σούπερ μάρκετ, φτάνοντας σε αξία τα 4,096 δισ. ευρώ από 3,810 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. Στην έρευνα καταγράφεται ότι εξαιτίας, κυρίως, του πληθωρισμού μέσα σε ένα τετράμηνο μπήκαν στα ταμεία περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που η κατανάλωση σε επίπεδο όγκου καταγράφει υποχώρηση 3,5%.
Το μεγαλύτερο μερίδιο (+11,4%) πάει στις υπεραγορές, ενώ με +7,8% βρίσκονται τα μικρά σούπερ μάρκετ, +6,6% τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και +6,9% τα πολύ μικρά. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει δραστικά το κύμα ακρίβειας, που εν πολλοίς οφείλεται και στην... πολιτική κερδοφορίας που ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ. Εξάλλου, μπορούν να ζήσουν αυτές οι επιχειρήσεις και οι μέτοχοί τους και με μικρότερα μερίσματα και με λιγότερα υπερκέρδη...