προσδοκία (η) 1. πηγή απογοήτευσης «ο Γιώργος είχε πολλές ικανότητες και όταν προσελήφθη ήταν γεμάτος όρεξη για δουλειά, αλλά δυστυχώς είχε προσδοκίες» 2. πολιτικό μήνυμα «είναι τόσο άρρωστος με την πολιτική που κάθε Πρωτοχρονιά κάθεται και ακούει όλες τις προσδοκίες όλων των πολιτικών αρχηγών»

Από την πρώτη φορά που το άκουσα, κάτι μου κλότσαγε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού. Μερικές ακροάσεις μετά κατάλαβα ποιο ήταν το πρόβλημα: το μήνυμα ήταν μια υπόσχεση ριζικής αλλαγής προορισμένο να γεννήσει μεγάλες προσδοκίες. Εννοείται πως η ριζική αλλαγή είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα σε πολλούς τομείς και προφανώς ο πρωθυπουργός έχει δίκιο να αναγνωρίζει την επιτακτικότητά της, αλλά κοιτώντας την κυβέρνηση, αν εξαιρέσω τον ίδιο τον πρωθυπουργό και λίγους υπουργούς, διαπιστώνω πως πρόκειται για μια επιτακτική ανάγκη δύσκολο να ικανοποιηθεί. Φοβάμαι ότι συχνά ο πρωθυπουργός μοιάζει με αρχιτέκτονα, ο οποίος έχει σχεδιάσει ένα πολύ ωραίο και λειτουργικό οικοδόμημα αλλά δεν μπορεί να βρει τον μηχανικό, τους τεχνίτες και τους οικοδόμους που απαιτούνται για να το κατασκευάσει. Ειδικά στο ανεξήγητα παραμελημένο αλλά κομβικής σημασίας πεδίο της καθημερινότητας. Το πεδίο το οποίο δυστυχώς παραμένει τόσο ασήμαντο για τους πολιτικούς όσο σημαντικό είναι πάντα για τους πολίτες.

Μυστήρια

Πραγματικά ανεξήγητη η σωτηρία όλων των επιβατών του ιαπωνικού αεροσκάφους που το είδαμε να τυλίγεται στις φλόγες. Ειδικά για εμάς τους Ελληνες που οι λέξεις «ψυχραιμία», «πειθαρχία» και η φράση «ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες» παραμένουν εδώ και αιώνες ένα άλυτο μυστήριο.

Οι αντιδράσεις φανερώνουν το πρόβλημα

Αν θέλει κάποιος να εντοπίσει μια από τις πηγές του ξεχαρβαλώματος στο Δημόσιο δεν έχει παρά να διαβάσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών όλων των βαθμίδων για το πάρτι στον Ερυθρό Σταυρό. Πέρα από το ότι κανείς δεν παραδέχεται ότι οι διάδρομοι των νοσοκομείων δεν είναι χώροι κατάλληλοι για τσιφτετέλια, όλοι επιμένουν στο ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι υπεράνω οποιασδήποτε κριτικής επειδή στην πανδημία έκαναν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία. Λες και η ευσυνειδησία είναι κάτι που επιδεικνύεται κατ’ εξαίρεση και απαιτεί ειδική ανταμοιβή.

Συλλήψεις

Γνωστή Ελληνίδα καλλιτέχνις μιλώντας για την εμπειρία της ως γονιός αποκάλυψε ότι η εγκυμοσύνη στο πρώτο της παιδί δεν ήταν προγραμματισμένη λέγοντας χαρακτηριστικά «έγινε ερήμην μου». 2024 χρόνια μετά το θαύμα της Αμώμου Συλλήψεως, τα αποτελέσματα της οποίας γιορτάσαμε πριν από 9 μέρες, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με ένα νέο θαύμα: αυτό της «Ερήμην Συλλήψεως» και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι: Μέγας είσαι, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα Σου.